Ezt a viselkedést féltékenységnek hívják (bővebben lent)?
2 éves lányom (egyke) ha vele egykorú gyerekkel találkozik (pl. rokon, ismerős) elkezd hisztizni, nem akar barátkozni, belémcsimpaszkodik és ordít. Ezt féltékenységből teszi vajon? Mert pl. azt veszi észre, hogy érdeklődöm egy másik gyerek iránt?
Szokott gyerekekkel találkozni, igaz nem egy fiksz közösségbe járunk, de a játszótéren már vannak ismerősök. Mondjuk játszótéren nem szokott ordítós lenni, mert ha nem tetszik neki valami/valaki, akkor inkább továbblép.
Játszótéren sokszor önző, pl. nem tetszik neki, ha mások is csúszdáznak, akkor inkább megvárja, hogy mindenki elmenjen onnan és csak aztán megy fel. Olyan is volt már, hogy inkább lemászott a csúszdáról, mert jött mögötte valaki... Ilyenkor próbálom bátorítani és mondom, hogy menjen csak nyugodtan tovább, de erőltetni sem akarom, ha neki valami nem tetszik.
Mi ez a viselkedés és hogy lenne legjobb kezelni?
A kisebbik gyerekemnek is volt ilyen, néha bátortalankodott (pl. csúszdás eset) ilyenkor én is segítettem, bátorítottam.
Aztán amikor ment bölcsibe, az első szülőin megdöbbenve hallgattam, hogy egy pofozkodós kis harci amazon, aki a vélt és valós sérelmeit ököllel rendezi (otthon ilyet sose látott és sose viselkedett így) és ha ő babázni akar, akkor jobb ha mindenki kotródik előle kifelé a babaházból. Aztán következetesen le lehetett erről szoktatni, meg okosabb is lett, ahogy nőtt.
Szerintem amit leírtál az inkább életkori dolog és fokozatosan megtanul majd másokkal együtt játszani. 2 évesen még csak most tanulja ezeket a társas kapcsolatokat, még nem várható el, hogy megértse, udvarias és kedves dolog, ha megosztjuk a kislapátot. Csak a jó irányba kell őket terelgetni, nekem a kis harcimanci már kisiskolás, nincs semmi konfliktusa, sőt példásan viselkedik másokkal a játszótéren és az iskolában is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!