Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Arra hogy reagáltok, amikor...

Arra hogy reagáltok, amikor más kisgyereknek megengednek valamit, amit te nem szoktál a tiédnek? És persze a tiéd is azt akarja csinálni?

Figyelt kérdés

Mostanában több ilyen esetünk is volt, pl:

- én nem engedem, hogy a homokozóba bemenjen motorral a fiam, egy másik kisfiú meg ott motorozik fel-alá

- csöndes zsákutcában lakunk, de itt sem engedem, hogy az útra menjen, szomszéd gyerek meg ott szaladgálhat, mondván nincs forgalom

- ha kap valamit a boltban, akkor azt csak kifizetés után eheti meg, múltkor barátnőmmel együtt vásároltunk, ő a fiának még a boltban odaadta a túró rudit

Most ezek csak példák voltak, de ezeket a szabályokat tudja és be is tartja a fiam, mindaddig, amíg egy másik kisgyerek nem jön, és csinálja amit neki nem szabad. Ilyenkor persze ő is azt akarja, és ha mondom neki, hogy de te tudod, hogy ezt ezért és ezért nem csináljuk, akkor a másik gyerek és anyukája néz rám furán, hogy miért mondok ilyeneket. Azt egy 2,5 éves gyerek nem érti, hogy ha xy-nak szabad valamit, akkor neki miért nem. Hogy kezelitek ezeket a helyzeteket?

2012. máj. 19. 13:32
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:
Valaki kérdezte miért nem engedem a homokozóban motorozni: sokszor homokoznak pici, épp csak ülni tudó babák is, nincs szükség arra, hogy ott kerülgesse őket egy motor, netán rámenjen a kezükre-lábukra. Van a homokozón kívül bőven hely, ami motorozásra való.
2012. máj. 19. 14:15
 22/31 anonim ***** válasza:
100%
Vannak helyzetek, amikor a gyereknek el kell fogadnia, hogy neki nem lehet, akkor sem ha nincs magyarázat. Azért nem lehet, mert anya nem szeretné. Ennek elégnek kell lennie. Ha a gyerek hisz nekünk akkor nem fogja csinálni. Mert tudja, hogy anya, nem ok nélkül mondja.
2012. máj. 19. 14:18
 23/31 anonim ***** válasza:

Homokban motorozásnál maradva ezt elmondhatod neki ( a gyerekednek) hogy belemegy más gyerek szemébe a homok, úttest esetén hogy veszélyes mert jöhet az autó, és elütheti. Ezzel nem bírálod az anyukát csak a te félelmedet/ véleményedet mondod el ha valóban úgy látod hogy a kicsi gyereked (2-3-4 éves) ettől kevésbé fogja akarni a tilos dolgot.

Az a baj hogy nálunk pl. a magyarázat se segített ilyen kicsi korban, mindenképp azt akarta amit a másik kisgyerek, magyarázgathattam én akármit:))

De amúgy visszatérve ehhez hogy ki mit ér fel ép ésszel, ezek hogy nem játszunk az úttesten vagy nem motorozunk nem annyira jó példák, mert itt valóban vagy magának vagy másnak árthat vele.

De rengeteg olyan téma lesz/van amiben másképp gondolkodunk mi szülők és máshol van a tűréshatárunk de nem lehet ép ésszel megmagyarázni a gyereknek hogy az egyik hozzáállás miért jobb mint a másik.

Én pl. laza anyukának tartom magam, mindhárom gyerekemet engedem itthon felmászni az ágyra, székre (asztalra nem) fel alá lépcsőzni egyedül, egyik nagyágyon ugrálhatnak is, 3 és 4 évesek bemásznak a kádba egyedül.

Barátnőmék múltkor itt voltak a kislányaival hát ő egyfolytában borzadozott és hüledezett hogy nem kísérgetem őket a lépcsőn fel és le és hagyom ugrálni őket merthát jajistenem leesnek. Az ő lányai nem is tehették meg.

Ettől még a barátnőm és nem bántanám meg ezzel hogy feleslegesen parázik vagy túlságosan tiltó.

2012. máj. 19. 14:20
 24/31 anonim ***** válasza:
73%
"Az ő anyukája megengedi,én viszont nem engedem meg ezért és ezért.Biztos van olyan dolog is,amit az ő anyukája nem enged meg,én pedig igen." Nekem inkább azzal van bajom,amikor rám szólnak,hogy ne engedjem meg az enyémnek,mert Juliskának nem szabad. pl ne engedjem az enyémet eső után pocsolyázni (gumicsizma,játszós ruha),mert xy nem mehet bele,mert koszos lesz a cipője. Az enyém ne szedjem kavicsot,mert xy-nak nem szabad,stb. Erre mit lehet mondani?Bocsi,de nem érdekel,oldd meg?
2012. máj. 19. 14:30
 25/31 anonim ***** válasza:
24 es van ilyen aki ezt mondja??? Hú, na ilyennel még sose találkoztam, pedig jópár kisgyerekes szülőt ismerek.
2012. máj. 19. 14:33
 26/31 anonim ***** válasza:

Nem olvastam végig a válaszokat, de ilyenkor én is azt szoktam mondani a fiamnak, hogy azért, mert X-nek engedi az anyukája, attól neked még nem lehet.

De van, hogy fordítva történik az eset és az én fiamat akarja "utánozni" valaki, akinek az anyukája nem engedi. Ilyen pl a játszótéren a csúszdára visszafelé mászás... tehát, hogy nem a létrán megy fel a fiam, hanem magán a csúszdán, én ezt szoktam hagyni, mert ügyesedik tőle, szépen fel tud kapaszkodni, nem esik el. Perzse, ha épp csúszna valaki vagy sokan vannak, akkor nem engedem. És általában ezt más gyerekek is szeretnék kipróbálni, anyukájuk nem hagyja, de ebbe nem is szoktam beleszólni.

Vagy fiam felmászhat a kerítésre a játszótéren, többször mennek utána mások is, akiket viszont nem engednek. Általában szólok is a fiamnak, hogy jöjjön le, mert mennek utána a kicsik.

Egyébként meg megérti, ha valamit neki nem szabad. Rohangálva enni pl, na olyan nincs.

2012. máj. 19. 14:44
 27/31 anonim ***** válasza:

Hasonló szituáció történt egy barátnőmmel nemrég.

Régen látott rokonok mentek hozzájuk látogatni. Mindkettőjüknél 3 évesek a kicsik.

A barátnőm palacsintát sütött. Amikor elő akarta venni a nutellát, a rokon hölgy megkérte,hogy ne tegye már, mert az ő gyereke nem nagyon eszik édességet, és nem is akarja,hogy egyen.

Nekem ez furcsa szitu, mert volt ott számos felnőtt is, aki bizony szereti a nutellás vagy a kakaós palacsintát! De én sem tudom mit csináltam volna. A barátnőm sem tömi édességgel a gyereket, de kb. kéthavonta süt palacsintát, akkor eheti a pici nutellával. Ráadásul volt nagyobb gyerek is, aki szintén kérte.

Na ilyenkor mi a jó döntés? Kihozni a nutellát, és végignézni,hogy a rokon,hogy magyarázza el a 3 évesének,hogy abból ő nem ehet, vagy mindenki mást letojva, nem elővenni?

Végül is úgy oldották meg,hogy a kicsi evett sima palacsintát (tényleg szereti így is :)), utána meg elhívták játszani,addig ettek a többiek nutellásat.

2012. máj. 19. 19:46
 28/31 anonim ***** válasza:
Én olyat nem engedek a gyerekemnek, amivel a saját vagy más testi épségét veszélyezteti és ha nem is mindig akarja megérteni, akkor is el kell, hogy fogadja. De pl. én azok közé az anyukák közé tartozom, aki kibontja a gyereknek a boltban a nasit és a zacskóját odaadom a pénztárosnak és kifizetem. Ez miatt még senki nem szólt meg. De ez sem ilyen egyszerű, mert nem jó kedvemből tettem, hanem a bevásárlás nyugalma végett. Viszont már 2 éves múlt a kicsi lány és a hipermarketeket kivéve már van türelme kivárni, amíg a kasszánál megmutatjuk a néninek, hogy mit kapott. Erre törekszem a hipermarketben is, de ehhez még idő kell... :)
2012. máj. 19. 22:30
 29/31 anonim ***** válasza:
73%
egy kicsit talán off és ezért bocsi... Én azon vagyok kiakadva, hogy pl. az egyik Tescoban van egy kisebb méretű játszóház, de csak 3 éves kortól mehetnek be a gyerekek. Na az enyém kisebb és ott zokogott, hogy be akar menni, nekem meg fájt a szivem és csak szidtam azt a félkegyelmű idiótát, aki így megkínozta a gyerekemet, mert vásárolni ugye kell! A gyerek pedig látja azt a szines csodát, ahol a többiek játszanak!... mégegyszer bocsi az off-ért
2012. máj. 19. 22:38
 30/31 anonim ***** válasza:
18%
A félkegyelmű idióta, aki nem engedi be a 3 évesnél kisebbet a játszóházba, az épp a kicsi biztonságát tartja szem előtt. Persze ahhoz, hogy az ember ezt megértse, gondolkodni kell...
2012. máj. 20. 06:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!