Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 4 éves kislánnyal, hogy...

4 éves kislánnyal, hogy közöljek egy halálhírt?

Figyelt kérdés

Sajnos a kórházban meghalt a kislányom barátnője néhány nappal ezelőtt.

Sajnos nem halogathatom tovább, mert folyamatosan kérdezi, hogy mikor látogathatja meg.

Viszont hazudni se szeretnék neki angyalkákról meg, hogy "föntről néz minket".

Akinek van hasonló tapasztalata annak megköszönném ha leírná.

32/F

2012. máj. 13. 16:33
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
73%
16.53-as tanácsát támogatom. Barátnőm kislánya 5 éves volt, mikor meghalt a nővére. A temetésen katonásan, büszkén lépdelt a kis lakkcipőjében, élvezte a tömeget, a hangos zenét /Hair-részletek/. Valójában fel sem fogta, mi történt. Túl kicsi volt hozzá, pedig imádott nővére otthon halt meg.
2012. máj. 13. 16:59
 12/22 anonim ***** válasza:
85%

Nekem a nagypapám halt meg, amikor ennyi idős voltam. Ugyanúgy gyászoltam, mint felnőttként halálesetnél és teljesen képben voltam, hogy mi történt. Pedig a szüleim nem bonyolították túl, gyakorlatilag bejelentették, hogy meghalt - természetesen a szomorúság tapintható volt a levegőben.

Emlékszem, hogy a rokonok a ravatalozóban fel akartak emelni, hogy belenézhessek a koporsóba, de én ellenkeztem, nem akartam látni a holttestet - tehát tudtam, hogy mire számíthatok, ha belenézek a koporsóba.

2012. máj. 13. 17:03
 13/22 anonim ***** válasza:
86%
Én 3 vagy 4 évesen voltam először temetésen. Pontosan tudtam, hogy mi történt és nem okozott traumát. Igaz én nem ismertem jól/szerettem az elhunytat. Szerintem az igazat mondd neki.
2012. máj. 13. 17:04
 14/22 anonim ***** válasza:
85%
Szia,szerintem is az igazat mond neki,kislányom szintén négy éves volt,mikor édesapám,azaz az imádott papája meghalt.Én előadtam a menyország mesét,holott őszintének kellett volna lennem vele.Utána pszichológushoz jártunk a családsegítőbe,mert a kislányom nem tudott éjszaka aludni,ugyan is,állandóan azt nézte,hogy én elaludtam-e.Azt hitte,hogy ha lecsukom a szememet,akkor az egyenlő a halállal.Sajnos azóta sem tudom,hogy ezt melyik mondatom hozta elő belőle,de javasolnám,hogy kérdezz rá szakembertől,vagy írj mailt pszichológus szakértőnek és csak utána avasd be őt.Pl. a nők lapja café-n találsz ilyen segítséget.
2012. máj. 13. 17:09
 15/22 A kérdező kommentje:
Nincs igazán tiszta halálfogalma, szerencsére eddig nem volt az ismeretségi körünkben ilyen tragédia.
2012. máj. 13. 17:10
 16/22 anonim ***** válasza:

Talán ez volna a megfelelő alkalom arra, hogy elővegyetek régi fényképeket. Ha nektek nincs, akkor elmenni nagyszülőkhöz és tőlük kérni, ott nézegetni képeket olyan távoli rokonokról, akik már nem élnek. Lehet róluk mesélni, kik voltak mit csináltak és hogy mikor haltak meg. Ez után el lehet vinni a temetőbe hozzájuk.

Egyébként sok mesében van halál, pl oroszlánkirály... Ha eddig még nem látta, nézzétek meg.

2012. máj. 13. 17:49
 17/22 anonim válasza:
71%
Hülyeség az ha azt mondjátok ,hogy óvni kell a gyereket és olyan módon kell elmondani neki ,hogy angyalkák meg ilyenek. nekem 4 éves koromban halt meg a nagybátyám és anyum elmondta nekem. A temetésén természetesen sírtam ,de nagyon de aztán odamentem anyuhoz és azt mondtam neki ,hogy " köszönöm ,hogy elvittél a temetésre, mert így eltudtam búcsúzni tőle." nemrég halt meg az én édesapám és az unokatesóm 5 éves és el lett neki mondva. ő is felfogta. A GYEREK NEM HÜLYE!
2012. máj. 13. 20:00
 18/22 anonim ***** válasza:
Esetleg ha nem tudja mi az a halál magyarázd el neki. Mi lenne, ha azt mondanád, hogy az emberek egy idő után elmennek és sose térnek vissza többé. Ki később ki hamarabb, és a barátnője is elment. Ez a halál. Aztán később megérti. Szerintem. Ha megkérdezi hová ment, akkor mondd, hogy ezt senki sem tudja. Szerintem az őszinteség a legfontosabb ilyen esetekben :(
2012. máj. 13. 20:15
 19/22 anonim ***** válasza:
Mindenféleképpen próbáld meg neki kíméletesen előadni,mesésen,vagy nem tudom.Nem értek a gyerekekhez.De olyanokat viszont ismerek,akiknek ilyen gyerekkori halálesetek miatt később,felnőttként gondjai voltak...vigyázni kell.
2012. máj. 13. 20:59
 20/22 anonim válasza:
100%

Ilyen idős lehettem, talán kicsivel több, mikor a dédim halt meg. Öcséimmel mi is imádtuk, anyuék nem bonyolították túl, elmondták, hogy meghalt, szomorú, ekkor és ekkor lesz a temetése. Arra nem engedtek el, egy másik rokon vigyázott ránk, csak kívülről láthattuk a temetőt, ő mesélt a halálról meg a halottakról. Szerintem nem ez volt a legjobb módszer, sokáig nem tudtam rendesen feldolgozni a halál-témát.

Mondd el neki egyszerűen, az a legjobb módszer. Hozzáteheted, hogy ha hiányzik neki, majd kimentek meglátogatni a sírját a temetőben, vihet virágot. (Engem ez megnyugtatott, mikor mondták.) De tényleg az a legbiztosabb, ha nyílt levélben megkérdezel egy netes pszichológust, ő egészen biztosan tudja, mi a legjobb ötlet.

2012. máj. 13. 22:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!