Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ezek a dolgok csak nekem...

Ezek a dolgok csak nekem furák vagy más gyerekeknek is vannak ilyen különös dolgaik?

Figyelt kérdés
A lányom 4 és fél éves múlt pár hete. Semmi olyan dolog nem érdekli mint a hasonló korú társait, hiába viszem el játszótérre csak néz rám és nem szól hozzám, mintha meg lenne sértődve. Viszont itthon jól érzi magát, felnőttekkel nagyon jól kijön, sokat nevet de nem akar semmivel se játszani, ha kap egy új játékot meg sem nézi, ha látja, hogy ez nekünk rosszul esik akkor odamegy és úgy csinál mintha játszana vele és beviszi a szobájába (sose kerül elő többet az adott dolog), ha egy síró kisgyermeket lát semmi empátia nincs benne, tegnap (a játszótéren) mikor egy kisfiú elkezdett hisztizni, a lányom rám nézett és szó szerint könyörögni kezdett, hogy menjünk haza mert ő ezt nem bírja tovább hallgatni(!), honnan szedhet ilyesmiket? Mi soha nem mondunk ilyeneket itthon. Az óvodában se csinál semmit csak leül egy sarokba és szomorúan néz, nincs szívem ott hagyni már. Az óvónő azt mondta, hogy amikor rákérdezett sokadjára, hogy miért nem játszik a többiekkel, akkor a lányom azt felelte, hogy azért mert a többiek hülyék. Soha nem mondtuk ki ezt a szót előtte! Persze most az egész óvoda azt gondolja, hogy én adtam a szájába ezt a mondatot (de jelen pillanatban ez érdekel legkevésbé). Folyékonyan ír és olvas (senki nem tanította rá) és ma azt vettem észre, hogy Márait olvas. (A gyertyák csonkig égnek című könyvét ami még egy felnőttnek is sok, nem hogy egy 4 évesnek). Persze egyből arra gondoltam, hogy csak nézegeti benne a betűket de este fürdés közben elkezdte mesélni, hogy miről szól a könyv. Megijedtem nagyon. Nem tudom, hogy ez normális dolog e, arra gondoltam talán autista a kislányom. Ezen kívül: beszélt mindig egy halandzsa nyelven (legalábbis számomra úgy tűnt) de nemrég jött egy ismerősünk és meglepődve tapasztalta, hogy "nahát, a gyerek tud angolul"...a TV-ben mindig angol csatornákat néz és megtanulta a nyelvet (nekem meg azért nem tűnt fel mert nem beszélek angolul, de, hogy az apja miért nem vette észre az örök rejtély marad) azóta a barátnőmmel csak angolul beszél és állítólag úgy mintha az anyanyelve lenne. Tudom, hogy egy 4 évesre nagyon csúnya dolog ezt mondani de szinte nagyképűen viselkedik másokkal, gyerekekkel pláne. Mi lehet ennek az oka? Próbáljam rászoktatni a "normális" dolgokra vagy ne erőltessem amit nem akar? (pl.játszótér, játékok, biciklizés) Lehet, hogy valami gond van a kislányommal?
2012. máj. 10. 02:01
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:

Kicsit koraérett, koravén (?) gyerkőc. A játszás hiányozni fog neki. Az érzelmi intelligenciáját talán kellene fejleszteni egy kicsit. Neki még meseolvasásra van szüksége, meg szerepjátékokra.

Attól, hogy a mesék nem igazak, még fontosak, és fejlődik tőlük a gyermek.

A filozófikus témákkal még ráér később foglalkozni.

Másrészt nem semmi, hogy ír, olvas, és angolul is megtanult.

2012. máj. 10. 04:43
 2/18 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező:)

remélem megengeded nekem hogy némi kétkedéssel olvassam a kérdésedet

nem nagyon hiszem el:(

ellenben ha igaz, szerintem az se feltétlen autizmus

2012. máj. 10. 05:45
 3/18 anonim ***** válasza:

Amennyiben igaz, amit írtál, én azonnal keresnék szakembert, de nem is akárkit, hanem valóban jó nevű, hozzáértő pszichológust. Ugyanis ha mindaz igaz, amit leírtál, akkor a gyereked "zseni" és különleges nevelést igényel, hogy jól fejlődhessen.

Az angolul megtanulás nem nagy szám, bármelyik kisgyerekkel így a legkönnyebb nyelvet tanítani és valóban folyékonyan megtanulnak a rajzfilmek által. Az olvasás, írás nem semmi, ahogy az érdeklődési köre sem.

Szakember, szakember és szakember, méghozzá sürgősen, mert hiába van döbbenetes IQ-ja, ahhoz, hogy boldoguljon az életben, sokkal inkább az EQ-ra van szükség, ami nála speciális eset. Kérj segítséget, amúgy meg gratulálok a kislányhoz! Nem lesz könnyű a nevelése - egyetlen zsenié sem az - de meg lehet találni a helyes utat.

Azért gondolj néha a valamilyen Marcira, aki szintén csodagyerekként futott, felkapták, tévében mutogatták stb., el is vették a gyerekkorát és mára nem egyéb, mint egy teljesen átlagos felnőtt. Ezt ne akard a lányodnak, fontos, hogy megfelelően fejlődjön minden téren.

2012. máj. 10. 07:44
 4/18 anonim ***** válasza:
Bocs, ne haragudj de ezt én sem tudom elhinni.Hogy ismeri a betűket oké, felismer szavakat oké, de a folyékony könyv olvasás, írás már sok. Az meg pláne, hogy a tévéből megtanult angolul anyanyelvi szinten. Ha ez valóban így lenne, akkor csodagyerek lenne és speciális intézménybe kellene hordani, nem átlagos óvodába.
2012. máj. 10. 07:49
 5/18 anonim ***** válasza:

ismerek olyat akinek a kislánya pont ezeket csinálja mint a tied, mégis annyira kamu szaga van annak amit írtál, szerintem te nem is vagy még anya csak egy unatkozó tini :)

de ha igaz akkor vidd el gyermekpszichiáterhez minél előbb.

de most újra átgondoltam :) tuti nem igaz. az óvónénik rég elküldtek volna titeket a tev.tanba ahol már meg is állapították volna, hogy autista, sőt, ha anya lennél akkor te már 2 éve elvitted volna kivizsgálásra, én a fiamat 2 évesen vittem...

szóval kizárt, hogy ez nem kamu, de jó volt...

2012. máj. 10. 09:49
 6/18 anonim ***** válasza:

Szia! Valóban elég hihetetlenül hangzik (nekem az angol „anyanyelvi szint” főképp, mert olvasni már láttam folyékonyan ekkora gyereket), ám ha mégis igaz, akkor szerintem fordulj valamelyik tehetségponthoz a környékeden ( [link]

Amire szerintem viszont figyelnek kéne, hogy ne kerüljön a kezébe olyan könyv, ami felnőtteknel szól. Hiába olvas folyékonyan, lehet, hogy érti is, amit olvas, de akkor is egy gyerek akinek még nincs annyi tapasztala, háttérinfója, mint egy felnőttnek, nem tudja a helyén kezelni a dolgokat, ezért nagyon rosszat tehet neki ez.

Másrészt meg arról kéne vele beszélgetned, arra kéne terelgetned, hogy legyen toleránsabb a többi gyerekkel, ne érezze magát felsőbbrendűnek (amit nyilván azért érez, mert ő szociálisan képtelen hozzájuk kapcsolódni)… próbáljon közeledni feléjük. Tudatosítani kell benne, hogy mindenki ért valamihez, és próblja kihasználni inkább az adottságait (pl. olvasson mesét az oviban a gyerekeknek). A jó szocializáció szerintem nagyon fontos az életben, mert a „szociofób zseni” típus aranyos az Agymenők c. sorozatban, de azért az millióból egy.

Ami nekem fura, hogy miért gondolja mindenki, hogy tőled hallotta a gyerek a „hülye” szót, ne mondd nekem, hogy a ti óvodátokban senki ki nem ejtette a száján még! :)

Az én gyerekem annyiban „fura”, hogy nagyon konrkét az érdeklődése már kicsi kora óta, és rengeteget tud a témáról. Ettől nagyon büszke magára, és nyilván tudja, hogy egy jó eszű gyerek, ám nem szabad engedni, hogy ettől elszálljon. Mivel olyan lelkes, másokat is be tud vonni a „hobbijába”, és én mindig úgy törtem le az ellenállását, mikor kifejtette, hogy valamelyik ovis társa „buta”, hogy mondtam neki, az a gyerek nyilván másban ügyes, mint ő.

Ja, és az én gyerekem sem bírja a gyereksírást. :D Jó, mondjuk nem kórosan, akit szeret, azt megvigasztalja, de azért sokat panaszkodik a sírós kicsik miatt az óvodában.

2012. máj. 10. 09:54
 7/18 anonim ***** válasza:
Igaza van a 8.-nak, hihetetlen, hogy ha csak ül az oviban, akkor miért nem küldik az óvónők nevtanba.
2012. máj. 10. 09:55
 8/18 anonim ***** válasza:
Az anyanyelvi szintű angoltudás mesenézéstől higgyétek el, létező dolog, még csak nem is szokatlan. A Márai-könyv már inkább....
2012. máj. 10. 14:47
 9/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Ha nem gond akkor a nem ide tartozó, "biztos kamu" jellegű kommenteket figyelmen kívül hagynám.

Óvodába nem sokat volt, csak pár napot, egyszerűen nincs szívem ott hagyni.

Őszinte leszek, fogalmam sincs milyen egy autista gyerek, de mivel többen is azt mondták, hogy talán meg kellene vizsgáltatni, utána olvastam a témának és ez sajnos lehet a tünete, hogy a memóriája átlag feletti, zárkózott, nem jön ki más gyerekekkel, nem bírja a hangos zajokat. Igazából itt nem arról van szó, hogy zseni lenne, hanem nagyon hamar megjegyez dolgokat (pl.boltok nyitva tartását fejből tudja). De én úgy tudom, hogy az autizmusnak is vannak fokozatai, tehát ha esetleg ő enyhébb kategóriába tartozik "csak", akkor az lehetséges, hogy úgy éljen mint más emberek vagy ez az egész életét hátráltatná?

Tudna valaki ajánlani egy jó szakembert aki nem horror áron dolgozik?

2012. máj. 10. 22:52
 10/18 A kérdező kommentje:
A linkre sajnos csak annyi jön be, hogy az oldal nem található.
2012. máj. 10. 22:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!