Őszintén, mennyi idős kortól lett szobatiszta a gyereketek?
Úgy értem, hogy teljesen. Olvasom itt a hozzászólásokban, hogy 1,5-2 évesen már mindenkinek a gyereke szobatiszta volt. Az én lányom 3 éves korára lett az, igaz 3 nap alatt teljesen elhagytuk a pelust, azóta is csak 2-szer volt baleset, remélem már nem is lesz.
A fiam 2 múlt, és ráültetem a bilire, de elég hamar fel is pattan. Ha dolga van, nem jelez, ha kakiban ül, nem zavarja.
Az ismerettségi körömben nem nagyon tudok olyan gyerekről, aki 2 éves korára szobatiszta lett volna. A 3 év az átlag. Vagy itt mindenki ilyen béna?
A szomszédasszonyom is mondta, hogy neki a lánya már 2 éves korára. Mondtam neki, hogy na persze, én emlékszem, hogy 2,5 évesen még itt panaszkodott, hogy nem bilizik a lánya. Szóval lehet, hogy csak rosszul emlékszik mindenki, vagy az idő megszépít?
A harmadik szülinapja előtt két hónappal lett a fiam szobatiszta és ágytiszta kb. 2 hét alatt. Előtte nem is próbálkoztunk. Két kezemen meg tudom számolni, hány balesetünk volt.
Szerintem sokan már rosszul emlékeznek. A nagymamám is ki volt akadva, hogy a fiam nem érte el a 10 kilót 1 évesen, pedig mi mind a négyen (a testvéreimmel) nehezebbek voltunk.
Hát megnéztem a kiskönyvemet és szinte grammra pontosan annyi voltam mint a kisfiam: 9,3 kiló.
Ja, meg anyukám 10 hónaposan minden állat hangját utánozta.......Az idő megszépíti az emlékeket.
Ja,hát a családi legendárium szerint a férjem már 1 évesen szobatiszta volt!
A barátnőm kislánya 2 éves korára szobatiszta volt nappalra, és 4 hónap múlva éjszakára is.
Az én fiam meg 2,5 éves lesz mindjárt, és nem szobatiszta, nem s nagyon töri magát rajta, hiába van pelus nélkül. Tudja honnan jönnek és hova mennek a dolgok, ül a bilin is, de ha valóban pisilnie kell, akkor gyorsan felpattan a biliről és a padlóra pisil. A bölcsiben meg rá se akar ülni se a bilire, se a WC-re!
Kisfiam van, aki nappalra 2 és fél évesen lett szobatiszta (a második szülinapja utáni nyár végére, és úgy, hogy sokáig még "megpisiltettem" 3-4 óránként, ha ő elfelejtette volna), éjjel-nappalra a harmadik szülinapja környékén.
Ismerek olyan kislányt, aki 2 évesen már teljesen szobatiszta volt, de olyan lánykát is, aki még 3 évesen, az oviba is pelusba járt az első hónapokban. Fiúknál általában tovább tart megtanulni a szobatisztaságot, persze ez sem általános szabály.
Nálunk is rájátszott a dologra az, hogy itt volt a kicsi, ezért sem erőltettem a lányomra annyira a dolgot, nem volt időm folyton azt lesni, hogy mikor kell neki pisilnie. Persze a bilivel ismerkedtünk, de soha nem mondta, hogy neki dolga van. Erre mondta anyukám, hogy akkor nekem kell róla levenni a pelust, és ha bepisil, akkor előbb-utóbb ráül a bilire. 2,5 éves korától ezt havonta csináltuk pár napig, de semmi haszna nem lett. 1 hónappal a 3 éves szülinapja előtt esett le neki, hogy miért is üldögél ő órákig a bilin. Egyébként tényleg 3 nap volt, éjszaka már régen nem pisilt, mindig száraz volt a pelusa.
Egyébként nagyon okos, mindenben fejlett kislány.
A fiam viszont még nem is beszél, valahol azt olvastam, hogy összefügg a kettő. Én is tudom, hogy mikor kakil, mert akkor elbújik. De ha hozom a bilit, akkor hisztizik, hogy azt ő nem akarja.
Azért is kérdem, mert 2,5 éves korától mehetne oviba, ha szobatiszta lenne. De nekem több anyuka is mondta, hogy ne is erőltessem, mert csak rosszabb lesz. Hogy nagyon-nagyon kevés gyerek érett rá ennyi idős korban. Persze nem erőltetem, csak annyi, hogy időnként ráültetem a bilire. De általában azonnal fel is ugrik.
És mi is kertes házban lakunk, a lányom sokat volt pucéran nyáron, de valahogy az sem jött be. Ha nem volt rajta pelus, akkor inkább visszatartotta.
14es válaszoló vagyok. Nem függ össze a beszéd és a szobatisztaság, legalábbis nálunk nem függött össze.
20 hónaposan egyáltalán nem beszélt még a fiam, 2 évesen is csak 16 szót mondott (nem volt közte a pisi-kaka). Ha pisilnie kellett, akkor csak odament a bilihez és mutogatta, hogy rá akar ülni, míg nem tudta egyedül lehúzni a gatyót. Ha kakilnia kellett, akkor is megállt a bili felett, és úgy csinált, mint aki nyomja, olyan hangot hallatott és abból tudtam, hogy most kaka lesz.
A legidősebb lányom 20 hósan lett szobatiszta nappalra. A középső 26 hósan.
Nálunk az éjjeli szobatisztaság megy nehezebben. A nagylány 3 évesen hagyta el az éjjeli pelust, de a mai napig (4,5 éves) minden éjjel kimegy pisilni. A középső decemberben töltötte a 2-t, éjszakára még ő is kap pelust, mert van, hogy pisil bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!