Ezt most akkor nagyon elrontottuk, ugye? (szobatisztaság)
Lassan másfél éves kisfiam nem egészen két hónapja kapott egy bilit a szobájába és egy szűkítőt is két hete a WC-be. Tudom, kicsi még meg ráér még a szobatisztasággal, nem is gondolom, hogy szobatiszta lesz a közeljövőben, csak azért írom ki a kérdést, mert azt hiszem, kezdenek egészen rosszul rögzülni a dolgok és nem tudom, mit tehetnék vagy hogy ez normális-e és hagyjam?
amióta ugyanis a bili megvan, azóta este fürdés előtt rácsücsül. és már követeli is, nem maradhat el, gyakorlatilag része az esti rituálénak. amióta a szűkítő is megvan, azóta esténként a szűkítőn is ücsörög pár percet, a bilin is ücsörög pár percet, sőt, azóta napközben is ráül a bilire sokszor, de csak úgy, ruhában és pelusban, szóval a szűkítő megléte óta határozottan foglalkoztatja is a dolog. a gondom csak az, hogy - talán ez miatt a rituálé miatt - olyan mintha nem is értené, miről van szó. szóban elmondjuk neki, hogy mire való a bili, a wc, de mégis minden este a fürdőkádba pisil, miután hosszú perceket töltött el a szűkítőn is és a bilin is önszántából. ugyanis mindkettőn annyit ül, amennyit szeretne. a kettő alkalmatosságon összesen minimum 5 percet elücsörög esténként (ami nála különösen nagy szó).
kiegészítésképpen: pár hónapja beszél már, elég széleskörű szókincse van. használja az idevonatkozó szavakat, hogy pisi, kaki, bimbi, DE soha nem akkor, amikor a szituáció megkívánja, hanem csak úgy vagy valaki másra. pl. nem szól, ha bekakilt. ha kérdezzük, inkább elfut vagy meg se hallja, mert akkor pelusozásnál egy helyben és nyugton kéne lennie két percig, ami halálos vétek nagyjából. de ha valaki pisilni megy, akkor megy és követi és mondja, hogy pisipis.
Nagyon rossz úton haladunk? hagyni kéne a csudába az egészet egy időre? tegyem el a bilit és majd ha meleg lesz, elővesszük? valamit szerintem nagyon nem ért, ha inden egyes este elücsörög úgy a bilin és a wc-n, hogy látszik rajta, hogy pisilnie kell, ezek szerint visszatartani is képes és mégis a fürdővízbe pisil, ahogy teszi ezt hónapok óta, már jóval a bilikorszak előtt is így csinálta :-(((
Biztos, hogy nem érett még a dolgokra, ha nem is szól - utólag se ugye, de azt látom, hogy érdekli egyre jobban, ezért nem tudom, mi lenne a jó megoldás. ma este is a szokásos körök után rögtön a fürdővízbe pisilt, majd fürdés után megtisztelte a pelenkázót is, míg törölgettem :-((((
A fiam már hónapokkal azelőtt nem pisilt éjszaka, sem a délutáni alvásnál, mielőtt biliztünk volna. Ennyit az ágytisztaságról, nem mindig olvassák a könyvet a gyerekek, hogy hogy is kéne fejlődniük.
Először a pelusból a kakát együtt vittük ki a wc-be, ő elköszönt és lehúzhatta. Ez ment kb egy hónapig, míg egyszer csak már nem utána szólt, hanem előtte, szép lassan haladtunk.
Nálunk sokat segített, hogy látta, mi mit "csinálunk" a wc-n. Elkezdtük magunkat megtapsolni, ha "ügyesek" voltunk és már ő is akarta, hogy ő is meg legyen tapsolva. Aztán egyik hétről a másikra már nem akarta a pelust felvenni. Kapott szép bugyikat (robotos, verdás, stb), kb kétszer pisilt be, de annyira sajnálta levenni a bugyit, hogy utána nagyon figyelt erre, azóta sem pisilt be.
A lényeg, hogy nagyon jól haladtok, ügyesen csinálod anyuka. Fontos, hogy ha becsúszik a pisi, vagy kaki, viselkedj természetesen, soha ne mutasd, hogy bajt csinált, inkább helyette mindig dícsérd, amikor csak tudod. Nekik nagyon fontos, hogy lássák, örömet okoznak valamivel. (Pl.: nálunk volt egy-két hetes visszaesés, mikor a nagyiéknál pisilt bilibe, de nem igazították meg a kukiját, így pisis lett a bugyija, a nagyiék ezt úgy reagálták le, mintha baj lenne, na ez annyira megviselte, hogy két hétig csak nagyon nehezen pisilt, és sokszor sírt is közben, hogy pisis lesz a bugyija, nagyon nehezen nyugtattam meg, és ez is csak úgy sikerült, hogy elővettük a mi bugyinkat, és betettük az övével együtt a mosógépbe, hogy anyáé-apáé is pisis lett, azt is kimossuk.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!