Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Szobatisztaság folyamata?

Szobatisztaság folyamata?

Figyelt kérdés
2.5 éves kisfiam tegnap óta párszor belepisilt a bilibe. Rettentően tetszik neki a dolog, élvezi, hogy sikerélménye van. Nem ő szólt, de végre hajlandó volt ráülni, mikor kérdeztem, és párszor sikerült is belepisilni. Mi a következő lépés? Még ne vegyem le róla a pelust, ugye?
2012. ápr. 5. 13:30
 1/10 anonim ***** válasza:
Én is itt tartok a 2 éves kilányommal.Még nem mertem levenni róla a pelust.tegnap vettünk neki bugyikat az nagyon tetszik neki majd lehet h esténként leveszem a pelust és azt adok rá.Vmelyik este most jut eszembe h levettük róla 1-1.5 órát volt ugy 10 percenként kérdeztük tőle h kell-e pisilni nem nem volt a válasz és rá 2 percre jött a vízesés:)volt meglepődés:)de kíváncsian várom h ki mit mond....
2012. ápr. 5. 13:45
 2/10 anonim ***** válasza:

2,5 éves fiam van nekem is.

Én először pelus mellett küldöztem pisilni, és figyeltem, kb. mennyi időnként kell neki, vagy ha többet iszik, mikor jön a "zuhatag" :)

Kb. óránként elküldtem pisilni, ha sikerült, megdicsértem.

Aztán ha már sokszor ment bilibe a dolog, kipróbáltam a kisgatyót. Eleinte 15 percenként bepisilt, úgy gondoltam, még nem érett rá, igy visszaadtam a pelust, és amellett folytattam a biliztetést.

Most vettem le róla újra a pelust, kb. egy hónap után, és már sokkal ritkábban pisil, kezdi tudni tovább tartani.

És: tegnap kezdte mutatni, ha kell neki :) Sajnos még elig beszél, ezért nem tudtam, hogyan fog "szólni", de okés a dolog, mutatja :)

Vettem neki aranyos kisgatyókat, választhat, hogy melyiket kéri. Van, hogy napi 3x is cserél :D Olyan fiókba raktam, ahol eléri, turkálhat köztük. Ez nagyon tetszik neki.

Nappalra a kisszobába engedem csak be őket (van kistesó is), mert ott csak pici szőnyegek vannak, és parketta. Igy nem gond, ha a nagyobb lepisili, vagy a kicsi lebukja folyton, gyorsan feltakaritom. A nappaliba csak felügyelettel engedem be, mert a múltkor is a fotel bánta...

2012. ápr. 5. 14:22
 3/10 A kérdező kommentje:
Nálunk is van kistesó, ha ébren van, ő is a nappaliban van velünk (3.5 hós), le szoktam tenni a habtapira. Így aztán nem lenne jó, ha a nagy oda pisilne (másról már nem is beszélve), úgyhogy szerintem én inkább még várok a pelus levétellel.
2012. ápr. 5. 14:44
 4/10 anonim ***** válasza:
a pelus levétele az még a bilizés előtt van, szóval vedd le. nem baj ha lesz baleset, így fogja tudni, hogy már nem jó akkor pisilni amikor és oda ahol épp van, el kell menni a biliig :)
2012. ápr. 5. 14:56
 5/10 anonim ***** válasza:
Én levettem róla, igaz, először csak délelőttönként. Mondtam, hogy most legyen óvatosabb, mert nincsen rajta pelus. Mellé tettem a bilit a szobába 2 méterrel arrébb, és időnként kérdezgettem. Eleinte félóránként bugyicsere volt, mert folyton bepisilt, de hamar rájött, hogy vissza tudja tartani, míg elmegy a biliig, és most már szépen pisil, ha kell neki. Persze vannak balesetek azért. De kb. 2 óránként pisil és bilibe. Most már, ha nem alszik, vagy nem megyünk el itthonról, mindig bugyiban van. Az első peluslevételtől nem telt még el 3 hét.
2012. ápr. 5. 16:49
 6/10 A kérdező kommentje:
De nem lesz kudarcélménye, ha bepisil? Nem megy el tőle a kedve? Mert most annyira lelkes, meg boldog, ha ott a pisi a biliben!
2012. ápr. 6. 09:07
 7/10 anonim ***** válasza:

5-ös válaszadó vagyok.

A kudarc adja a motivációt, hogy jobban figyeljen. A pisis bugyi a fiamat zavarta, egyszer szégyenérzetet is láttam az arcán, de ez erősen motiválta arra, hogy minél hamarabb megtanulja, mikor kell bilire ülnie.

Én mindig elmondtam neki, hogy semmi gond, kicseréljük a bugyit szárazra, de figyeljen oda, és üljön bilire, ha érzi, hogy pisilnie kell.

2012. ápr. 6. 09:30
 8/10 anonim ***** válasza:

pont ez a lényeg!

bepisil, rossz érzés neki ezért bilizik. az oké, hogy most lelkes, de mire eljut az egész folyamatig, nem tart ki a lelkesedése.

szerintem, vagyis ahogy olvasom, nagyon kevés az a gyerek aki pelusban lesz szobatiszta! és nagyon későn. pont az ilyen esetekben szokott itt kérdezni anyuka, hogy 3,5 éves, még pelusa van mert nem akar bilibe pisilni.

kérdezik, hogy levette-e a pelust. ja azt nem, nem akarja kényszeríteni.

ez nem kényszerítés! az a kényszerítés mikor a bilin kell ülnie.

eddig gy tapasztaltam, olvastam, láttam, hogy aki leveszi a pelust a 2-2,5 éves gyerekéről, annak pár héten belül szobatiszta lesz a gyereke :)

2012. ápr. 6. 10:13
 9/10 A kérdező kommentje:
Ok,de ha párszor bepisil, és látom, hogy még nem tudja tartani, akkor se adjam már rá vissza a pelust, ugye? És állandóan kérdezgessem, hogy kell-e pisilni vagy várjak, míg szól?
2012. ápr. 6. 10:35
 10/10 anonim ***** válasza:

Kérdezgesd, hogy kell-e pisilnie, mert hajlamosak elfelejteni, hogy már nem pelus van rajtuk, hanem bugyi.

Sőt, időnként ültesd rá, főleg eleinte. Ébredés után, fekvés előtt, fürdés előtt. Ilyenkor általában kell pisilniük. Egyszer én a wc mellé tettem a bilit, és mikor nekem is pisilnem kellett, őt is hívtam, bilire ültettem, és ketten együtt pisiltünk. Játéknak vettük a dolgot és sikeresen bele is pisilt a bilibe. Figyelgesd, hogy hány óránként pisil, és aszerint tudod majd kérdezni, hogy nem kell-e neki mennie, pld. A fiam az első napokban negyed- és félóránként pisilt, aztán, mikor már tartósabban volt rajta bugyi, már csak 2 óránként szokott bilizni. Furi, és ez mondjuk nem tudom mitől van, de észrevettem ezt is.

2012. ápr. 6. 13:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!