Szobatisztaság folyamata?
2,5 éves fiam van nekem is.
Én először pelus mellett küldöztem pisilni, és figyeltem, kb. mennyi időnként kell neki, vagy ha többet iszik, mikor jön a "zuhatag" :)
Kb. óránként elküldtem pisilni, ha sikerült, megdicsértem.
Aztán ha már sokszor ment bilibe a dolog, kipróbáltam a kisgatyót. Eleinte 15 percenként bepisilt, úgy gondoltam, még nem érett rá, igy visszaadtam a pelust, és amellett folytattam a biliztetést.
Most vettem le róla újra a pelust, kb. egy hónap után, és már sokkal ritkábban pisil, kezdi tudni tovább tartani.
És: tegnap kezdte mutatni, ha kell neki :) Sajnos még elig beszél, ezért nem tudtam, hogyan fog "szólni", de okés a dolog, mutatja :)
Vettem neki aranyos kisgatyókat, választhat, hogy melyiket kéri. Van, hogy napi 3x is cserél :D Olyan fiókba raktam, ahol eléri, turkálhat köztük. Ez nagyon tetszik neki.
Nappalra a kisszobába engedem csak be őket (van kistesó is), mert ott csak pici szőnyegek vannak, és parketta. Igy nem gond, ha a nagyobb lepisili, vagy a kicsi lebukja folyton, gyorsan feltakaritom. A nappaliba csak felügyelettel engedem be, mert a múltkor is a fotel bánta...
5-ös válaszadó vagyok.
A kudarc adja a motivációt, hogy jobban figyeljen. A pisis bugyi a fiamat zavarta, egyszer szégyenérzetet is láttam az arcán, de ez erősen motiválta arra, hogy minél hamarabb megtanulja, mikor kell bilire ülnie.
Én mindig elmondtam neki, hogy semmi gond, kicseréljük a bugyit szárazra, de figyeljen oda, és üljön bilire, ha érzi, hogy pisilnie kell.
pont ez a lényeg!
bepisil, rossz érzés neki ezért bilizik. az oké, hogy most lelkes, de mire eljut az egész folyamatig, nem tart ki a lelkesedése.
szerintem, vagyis ahogy olvasom, nagyon kevés az a gyerek aki pelusban lesz szobatiszta! és nagyon későn. pont az ilyen esetekben szokott itt kérdezni anyuka, hogy 3,5 éves, még pelusa van mert nem akar bilibe pisilni.
kérdezik, hogy levette-e a pelust. ja azt nem, nem akarja kényszeríteni.
ez nem kényszerítés! az a kényszerítés mikor a bilin kell ülnie.
eddig gy tapasztaltam, olvastam, láttam, hogy aki leveszi a pelust a 2-2,5 éves gyerekéről, annak pár héten belül szobatiszta lesz a gyereke :)
Kérdezgesd, hogy kell-e pisilnie, mert hajlamosak elfelejteni, hogy már nem pelus van rajtuk, hanem bugyi.
Sőt, időnként ültesd rá, főleg eleinte. Ébredés után, fekvés előtt, fürdés előtt. Ilyenkor általában kell pisilniük. Egyszer én a wc mellé tettem a bilit, és mikor nekem is pisilnem kellett, őt is hívtam, bilire ültettem, és ketten együtt pisiltünk. Játéknak vettük a dolgot és sikeresen bele is pisilt a bilibe. Figyelgesd, hogy hány óránként pisil, és aszerint tudod majd kérdezni, hogy nem kell-e neki mennie, pld. A fiam az első napokban negyed- és félóránként pisilt, aztán, mikor már tartósabban volt rajta bugyi, már csak 2 óránként szokott bilizni. Furi, és ez mondjuk nem tudom mitől van, de észrevettem ezt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!