Családban nagyszülő távozását (halálát), hogy mondanád el egy 5 évesnek?
Sajnos súlyos állapotban élet-halál között van az apósom és a fiam keresi, mondtuk neki, hogy kórházban van. Ő neki a doktorbácsi és a gyógyszerek a gyógyulást jelentik. Nem tudom mit fogok neki mondani, ha eltávozik a papája. :((
Az ő érettségének megfelelően, hogy lehet ezt elmondani?
elmondanám, hoyg meghalt. Biztos hallott már a halálról. Ha kérdezné, mondanám hoyg már nem él, az életének vége lett. Elmondanám, hogy mindenki meghal. Aki születik, meg is hal.
Biztos sok halottat látott már atévében, a mesékben is szerepel a halál.
Ha vallásosak vagytok, akkor a szerint kiegészíteném.
Akinbek elfogy az élete azonmég a doktor bácsik sem segíthetnek.
A doktor bácsi neki sem az egészséget hanem a betegséget jelenti. Csak reménykedik, de sejti ő már, hogy meghalt. Megérzik.
Nekem 7 évesen halt meg mamám. Anyukám mondta, kicsit sírtam. A barátnőm átjött, kérdezte miért sírok, megmondtam. Csak nézett.
Elmentem a temetésre, gyászoltam is, kis szalaggal.
4 éves volt a lányom,amikor az apukája meghalt. Elmondtuk neki,hogy nagyon beteg volt,és a doktor bácsik nem tudták meggyógyítani. Olyan messzire ment,ahonnan nem tud hazajönni. De az emlékeinkben mindig velünk van.
Kereste ugyan néha,de ilyenkor az emlékeinkről beszélgettünk vele.
Ha esetleg bekövetkezne (bár ne) mondhatod neki azt, hogy a papa már nem jön vissza, mert felment az égbe és onnan nézi, hogy mit csinál
Sose mondanék a gyereknek ilyesmit mert ez félrebeszélés. A gyerekeknek ugyanis több esze van mint azt egyesek hiszik. El kell neki mondani, hogy a papa annyira beteg lett és már a doktorbácsi sem tudja sajnos meggyógyítani, ezért meg fog halni. Ezek után elég sok kérdése lesz a halállal kapcsolatban, de sokkal jobb ezt világosan közöli, mint azzal handabandázni, hogy "felment az égbe". Ebből ugyanis azt szűrheti le a gyerek, hogy ez a papa döntése volt és sokkal komolyabb frusztrációt szülhet benne.
Én azt mondanám, sőt beszéltünk is már erről, hogy aki nagyon nagyon öreg, vagy nagyon nagyon beteg, az már fáradt, és elmegy a Menyországba. Oda csak ők mehetnek, csak ők tudják az utat, és szeretnek ott lenni, mert igazán jót pihenhetnek.
Azt pedig ne várd el, hogy totál mindent megértsen, és, hogy ne gyászoljon a maga módján. Ő is átesik ezen, engedjétek átérezze ha szomorú, és válaszoljatok kérdéseire, mert ha nem, úgyse hagyja nyugton a témát. Hamarabb túl lesztek úgy.
Sajnálom a helyzeteteket !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!