Most akkor ovis beiratásnál kell gyermekemet iratni, aki 2009 októberében született? Mi a pontos törvény? Aki 2012. szeptemberig vagy 2013. május 31-ig betölti a hármat? Az új törvény tudom, hogy 2014. szeptemberben lép életbe.
2014-től lép életbe az az új törvény, hogy 3 éves kortól kötelező az ovi. Most még a régi van érvényben, 5 éves kortól oviköteles.
Szóval ráértek még egy évet, ha otthon akarod tartani, nem vagy köteles beíratni.
Én már most vinném, ha felvennék, júniusban lesz 3 éves, és úgy látom nem tudom kielégíteni már a játszási igényeit. Nekem is van még mellette egy kicsi így kevesebbet tudok vele foglalkozni.
Amúgy ő is koraszülött volt, 29 hétre született.
Szia!
Az erről szóló új törvény szövegét itt találod:
Röviden a lényege (alatta beszúrtam a téged érdeklő részt): 2014-től lesz kötelező azoknak oviba menni, akik augusztus 31-ig betöltik a 3. életévüket. Tehát még nem kötelező ez (gondolom, mivel nincs meg hozzá a megfelelő háttér, elég óvodai férőhely).
A tv. szövege:
8. § (1) Az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény. Az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen, fővárosi kerületben, vagy ha a felvételi körzet több településen található, az érintett településeken lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.
(2) A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. A jegyző – az egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó – a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.
Ennek a hatálybalépése:
A 8. § (2) bekezdés, az 53. § (1) bekezdés, 95. § (9) bekezdés 2014. szeptember 1-jén lép hatályba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!