Mennyit beszél 2 éves kisfiatok?
Ha kislányotok van akkor is írjatok :)
Mennyire használja a nyelvtant? Múlt idő? Ragozás? Egyes szám első személy? Mondatokban beszél? Hány szavas? Énekel? Mondókázik?
Mi az amiben nagyon jó? Mi az, amiben szerinted jobb lehetne? (Tudom, hogy ezek nem számítanak, mert máshogy fejlődnek a gyerekek, csak szubjektív véleményekre vagyok kíváncsi)
2 évesen a fiam kb. 30-40 szót használt, abból is a felét csak én és az apja értettük. Nyelvtant semennyire sem használta.
Most 2,5 éves, kb. 120 szót használ, de még 2 szavas mondatokban sem beszél, sőt leginkább 2 szótagú szavakat mond, ritka a 3 szótagú szava. Ének, mondóka? Majd talán az oviban. :D
2évesen csak csipogott, max 2szavas "mondatokkal".
2,5éves le se tudod lőni. Mint a szivacs, rengeteg szava van, nem számolom, sok. Szépen ragoz, egyedül az idővel van bajban, múlt az tegnap a jövő holnap nála, illetve a megigértem=azt mi tesszük, csak mégis így használja.
Rengeteg mondókát mond, énekel és nem csak gyerek dalokat, pl Ákos számokat is tud kívülről. A mulan, mackótestvér, bogyó és babóca, hupikék törpék meséket is tudja idézni.
Előtte egy csúnya szó, vagy olyan beszélgetés és simán mondja tovább...
Pedig a szülinapja előtt azt hittem sose fog beszélni.
2 évesen is sokat beszélt már, persze rosszul ragozott, vicceseket kreált mindig, énekelgetett, mondókázott hibásan persze és ne az egészet, de próbálkozott.
2,5 évesen... sosem hagyja abba. Mindig mindenhez van komment, mindent meg kell kérdezni, miért, hogyan, kivel, mikor. Szerintem választékosan beszél.. használ kifejezéseket. Mondókákkal, énekekkel már nincs baj. A legújabb tudománya egy 7 versszakos "mese" (ilyen versszerűen íródott mese) "olvasása". Tartja maga előtt a könyvet, mintha olvasna és elmond 7 versszakot helyesen.
Kisfiam márciusban lesz 2,5 éves, és sokszor az az érzésem, hogy a fenekén veszi a levegőt. Egész nap csak csipog, be nem áll a szája, kommentátor, tehát amit csinál, azt mondja. Hosszú, összetett mondatokban beszél már, persze vannak vicces kifejezései (mostanában egyre többször hallom tőle, hogy "tiém" - ez lenne az enyém). Nagyon sok verset és mondókát tud, minden nap hallok tőle valami újat (bölcsiben rengeteget tanul), és legnagyobb örömömre a gondozónéni angolt is tanít nekik, persze játékosan. De már el tud számolni 1-10-ig angolul is, ismeri a színeket is angolul, és egy-két kifejezést is (pl: éhes vagyok, álmos vagyok, ebédelek, hogy hívnak? erre válaszul megmondja a nevét, stb.)
És hogy mi az, amiben jobb lehetne? A szobatisztaság. A pisiléssel már nagyon ügyes, kábé két hete nincs rajta pelus napközben, de a kakilással hadilábon állunk. Az Istenért nem akar sem bilibe, sem vécébe kakilni. Nemes egyszerűséggel berottyant a bugyiba, vagy kér pelust, és abba végzi. De kitartok, nem adom fel, próbálom rábeszélni arra, hogy a bilibe sikerüljön legalább egyszer - úgy érzem, akkor menne minden simán, és onnantól nem tiltakozna a bilibe kakilás ellen. Egyébként pont azért hihetetlen, hogy ez az egy dolog nem megy, mert hihetetlen értelmes, okos kisfiú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!