Ha jönne hozzánk valaki (nem gyermek) és már volt bárányhimlős az elkaphatja ujra? Vagy szerintetek ne jöjjön senki ilyenkor? Tesómék jönnének vagy mamák segíteni
Kedves 5 és 6!
Olvassátok el, hogy mi az övsömör és mitől van. Bár ugyanaz a vírus okozza, mint a bárányhimlőt, ezt nem lehet "elkapni".
Az övsömröt uaz okozza, mint a himlőt. És csak az kapja el, aki már volt bárányhimlős. Tehát, ha a kérdezőhöz olyan megy, aki már volt bárányhimlős, simán lebetegedhet övsömörrel. Ez a bárányhimlő másodjára szerzett változata.
Tudom, benne voltunk, nem poénból írtam.
Viszont övsömrös nem tud egy "steril" beteget bárányhimlővel lebetegíteni.
Én sem poénból írtam, de az övsömört nem lehet "elkapni egy bárányhimlőstől". Mert az övsömör a saját szervezetben aktiválódó vírus, ami a gerinc oszlop mellett "pihen", és egészséges csak legyengült immunrendszerű egyénnél jön aktiválódik.
Amúgy nálunk két övsömörös is volt a családban nemrég, egyik sem találkozott bhimlőssel...
Egyébként mit értesz "steril beteg" alatt?
Nálunk anyósom volt az egyik, és mivel a gyerekeim még nem voltak bhimlősek, addig nem találkozhattak egymással, amíg anyósomnak nyílt sebei voltak, mert abból bizony fertőz, még has sokkal kisebb arányban is, mint egy másik bárányhimlős.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!