Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » HOgyan oldjátok meg gluténérzé...

HOgyan oldjátok meg gluténérzékeny (vagy egyéb ételérzékeny, ill. ételallerigás) gyermeket óvodai/iskolai étkeztetését?

Figyelt kérdés
Úgy tudom, a törvény úgy szól, hogy az iskola/óvoda kellene, hogy megoldja az étkeztetést, a tapasztalatom viszont ennek az ellenkezője. Érdekel, kinél hogy van. Légyszíves írjátok oda azt is, hogy melyik településen jár a gyermek óvodába/iskolába.
2012. febr. 9. 11:09
 1/9 anonim ***** válasza:

A bölcsi nem biztosít speciális étrendet.

Viszont orvosi igazolást vittem róla, hogy allergiás, így engedik, hogy én vigyem naponta a főzött kaját.

Számomra nem változott semmi, előtte is két naponta főztem, és most is, két napig a főétele ugyanaz. Megszokta ő is, és a többi gyerek is, nincs ebből probléma. És azt hiszem összességében sokkal olcsóbban jövök így ki, mert nagyon drága az étkeztetés.

Budapest

2012. febr. 9. 11:12
 2/9 A kérdező kommentje:
köszönöm, én is magam viszem, ÁNTSZ engedéllyel. Az én fiam ovis egyébként, Győrben. Csak hamarosan megyek vissza dolgozni, plusz van egy kistesó is, így félek, hogy minden délutánom csak a főzésből fog állni, ahelyett, hogy a gyerekekkel foglalkozhatnék.
2012. febr. 9. 11:14
 3/9 anonim ***** válasza:

Nekem ő a kisebbik gyerekem. Van egy nagyobb ovis, és pociban a harmadik. És dolgozom (bár nem "hagyományos időbeosztásban", sokkal rugalmasabban)

Sok az egyszerű és gyors kaja nálunk. Hétfőn a vasárnapi maradékából kap, kedd-szerda egy etap, csütörtök-péntek egy másik.

Nálunk a férjem fürdet, így általában vacsora után, amíg ő fürdet szoktam összedobni a menüt, mire a fektetéshez érünk, már kész is vagyok, vagy legalábbis onnantól már "megfőzi magát" a leves, és csak le kell zárnom 9 körül. Reggel dobozolok.

Meg igyekszem fagyasztani is ezt-azt, ha nem úgy jön össze, legyen mit előkapni (mert pl. nagy lányom előszeretettel kérdezi este, hogy mi volt ma a kaja, és ha szereti, akkor vacsorára kunyerál belőle, így néha előbb elfogy a kiszámítottnál... :o)

Valahogy így.

2012. febr. 9. 11:21
 4/9 A kérdező kommentje:
Én igyekszem azt főzni, ami aznap az oviban is van (az óvónők kértek meg rá), lehet, hogy azért ennyire macerás. Mondjuk a levesből én is két napra főzök, de a második mindig az, ami a többieknek.
2012. febr. 9. 11:24
 5/9 anonim ***** válasza:

Eleinte én is így terveztem, de mivel a menüsort mindig csak késve adták oda, így a hét első napjain ez nem sikerülhetett. És hamar eljutottunk oda, hogy már nem is foglalkoztam ezzel.

Van, amikor a lányom "epekedik", de inkább az a helyzet, hogy a bölcsisek "nézik", hogy ő mit eszik, mert sokszor finomabb. A lányom hála Istennek szereti a főztömet. :o)

És elfogadta teljesen a helyzetet, tudja, hogy ő nem eheti ugyanazt, és a csoporttársak is tudják, szóval ez jól sült el, pedig én is aggódtam, hogy ez nehéz lesz, de nem lett az.

Bár azt el tudom képzelni, hogy oviban már húzósabb, nagyobbak a gyerekek, kritikusabbak.

Én még remélem, hogy addigra kinövi...

2012. febr. 9. 11:50
 6/9 anonim ***** válasza:

Szia!

Mind a két gyerekem tejallergiás,

a pici bölcsis,neki külön főznek(ha igaz),

az oviban és most a suliban nincs külön étkeztetés,pedig csak a nagyobbik fiam osztályában ketten ételallergiások,és 24 osztály van.

Sajnos a menüt sem tudom,mert a kapu előtt kell várnia gyereket,így a gyógyszerével előre készülni nem tudok.Így elég nehéz,mert hazajön és többször megy el wc-re,gyakorlatilag szeptember óta,amióta iskolás,azóta nem volt normális széklete,mindig hasmenése van:(!

Az oviban szerencsénk volt,mert láttam a menüt,és tudtam neki,vagy az óvónőnek gyógyszert adni,amit evés előtt kell bevenni.

Szomorú,hogy a 21.században,amikor rengeteg gyerek ételallergiás ,nem tudnak ez ellen tenni valamit.

A cég,aki szállítja az ételt sok helyre megy,ovikba,iskolákba,nyugdíjas otthonba,szerintem akár tudnának külön is főzni annyi adagot,ahány allergiás gyerek van.

A barátnőm kislánya tej és tojásérzékeny,neki az oviban megmondták,ha külön menüt szeretne,vigyen a gyereknek be enni:(

2012. febr. 9. 14:30
 7/9 A kérdező kommentje:
Utolsó, sajnálom a kisfiadat, ez tényleg nem állapot. Neked nem engedik meg, hogy bevidd az ennivalót (kötelező lenne megengedni orvosi igazolással, esetleg ÁNTSZ engedélyt kérhetnek még), hiszen az egészsége nem károsodhat az ennivalótól!!!
2012. febr. 10. 12:15
 8/9 anonim ***** válasza:

Utolsó vagyok,

engednek bevinni ételt,de sokszor problémát okoz a megmelegítése,és az,hogy ő miért nem azt kap,amit a másik,így megkértek a tanárok,hogy mindenki egyformát egyen.

Márciusban megyünk az éves ellenőrzésre,kérek tanácsot a doktorunktól

2012. febr. 10. 12:24
 9/9 A kérdező kommentje:
Bennünket is megkértek az óvónők, hogy ugyanazt főzzem, ami a menü. De kívánom az ilyen óvónőknek, vagy tanárnak, hogy a munka után, két (vagy több) gyerek mellett minden délutánját/estéjét azzal töltse, hogy legyártja a másnapi tízórait, ebédet és uzsonnát (mi gluténérzékenyek vagyunk, a kisfiamnak mindent én sütök a kakaóscsigától a túrósbatyun át a kenyérig), és ezt az időt a gyerekeitől vegye el, ahogyan azt nekem/nekünk is tenni kell.
2012. febr. 10. 19:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!