Mi a véleményetek a vegyes csoportos oviról?
Mintha csak én írtam volna ki a kérdést...
Az én fiam is vegyes csoportba kezd az ősszel, és hát én is nagyon bizonytalan vagyok, hogy tényleg jó-e ez. Már nagyon sok véleményt hallottam, pozitívat is, negatívat is, dehát majd kiderül. Ez az ovi a mi utcánkban van, nagyon közel, lenne hagyományos ovi is kicsit messzebb, de nem akarom a fiam korán reggel a hidegben olyan sokat gyalogoltatni, annyit nem ér. 2 ismerősöm is van, akik messzebbről hordják a gyerekeket ide, ők direkt a vegyes csoportba akartak járni, és meg vannak vele elégedve. Úgyhogy bízok benne, hogy nem lesz olyan rossz. Én leginkább attól tartok, hogy mivel a fiam elég szolid, félénk, a nagyok nehogy rászálljanak. Remélem jó óvónőt kapunk, és nem lesz gond.
Mi voltunk vegyes és korcsoportos oviban is nyílt napon, mielőtt beiratkoztunk. Nekem a vegyes csoport nem tetszett. A nagyfiúk, akik már majdnem 7 évesek voltak, karddal rohangásztak, mert az ovónéni éppen egy másik gyerekkel foglalkozott (tudom, hogy nem láthatnak minden gyereket), és majdnem fellökték a kicsiket, amíg rájuk nem szóltak, rá két percre másik nagyobbak, majdnem lelökték a lányomat a galériáról, mert ő csak lassabban tudodt felmenni a lépcsőn, ők pedig siettek, rájuk szóltak, de le is eshetett volna, mert az ovónők nem látnokk. 25 gyerek volt a csoportban 2,5 évestől 7 évesig.
Amikor körjátékot játszottak, akkor is látszott, hogy a nagyok már unják a játékot, de kötelező volt. Nekem nem tetszett, főleg mert a kislányom az ilyen dolgokban, hogy lépcsőmászás, egyensúlyozás, kicsit bizonytalan. Meg tudja csinálni, csak fél (lehet, hogy tériszonya van, de ez más téma), ezért láttam rajta, hogy nem tetszett neki.
Ezért én inkább a korcsoportosban irattam. Bocs, ha hosszú volt.
Szia!
Nálam ez alap kérdés volt mielőtt beírattam az oviba,szerencsére itt van külön korcsoportos 3-4 évesek.
Ha nekem valaki azt mondja hogy jó a vegyes csoport azt sajnálom.Járjon el egy hétig nézze végig a napjukat.Egy nyílt nap kevés!
1. 3 évesnek nem olyan a napirendje mint egy 6-7 évesnek.
2.nem minden 6-7 éves empatikus,vannak sajnos agressziv gyerekek
4.22 gyerekre kevés 2 ovónéni és egy dadus/bölcsibe12-13 van ez az arány/.
5.Amennyit húz,annyit hátrál/nagy megáll egy fejlődési szinten-sajnos.Joggal nem köti le már a körjáték!
Külföldön azért nem egészen így működnek az ovik, kis létszámú csoportok vannak max:15 fő 2 ovónéni és egy dadus
Saját tapasztalat,barátnőm Ausztriában él és volt alkalmam belelátni az ovóda mükődésében.(ovónő)-Magyarországon is az volt!
Szóval hosszú lenne ezt taglalni, én nem találom jónak a vegyest,de ha nincs más lehetőség el kell fogadni!
A szabályokat nem mindig olyan emberek hozzák akik valaha dolgoztak ilyen helyen-csak papír van és nem feltétlen a gyerek szempontja az elsődleges hanem más politikai és anyagi érdekek.
Hozzáteszem ez csak azén véleményem -lehet le pontozni!
A családom összetétele rajtam kívül 3 pedagógus!
Ó ne aggódj emiatt. A kilsányom októberben kezdett 2,5 évesen vegyes csoportban és nekem semmiféle rossz tapasztalatom nincsen, csak jó. A nagyobb kislányok figyelnek rá, segítenek neki öltözni, játszanak vele meg minden. Jó mintát lát maga előtt, mivel a nagy gyerekek már teljesen alkalmazkodtak az óvodai szabályokhoz, van húzóerő. Soha senki nem bántotta. Sem amikor érte megyünkl, sem a beszoktatás alatt nem tapasztaltam semmi agressziót a kislányom vagy mások felé a csoportban. Persze azért biztos van, hogy egy-másik gyerek odacsap a társának, de mindenesetre nem verik egymást a gyerekek.
Érdekesség: ha belegondolsz, a családban sem egykorúak általában a testvérek, így a vegyes csoport sokkal életszerűbb, sokkal közelebb áll az élethez. A kicsik rengeteget tanulnak a nagyobbacskáktól, a nagyoknak meg fejlődik meg felelősségtudata (főleg nagyobb kislányok imádnak anyáskodni a kicsikék felett). Nyitottabbak lesznek az emberek közötti kölünbségek felé is, ha kezdettől abban nőnek fel, hogy az egyik gyerek ilyen, a másik olyan, és ezeket a különbségeket akorkülönbség csak fokozza. Ez mind előny, nem kell agódnod a vegyes csoport miatt.
Szia! Az én fiam is vegyes csoportba járt, és az alábbiakat tapasztaltam. Ha jó az óvónő, és a csoport életkori eloszlása kiegyensúlyozott, akkor remekül működik. Igaznak tartom, amit már más is írt itt, hogy ebben a korban a gyerekek nem egyformán fejlettek, és ilyen közegben az a szuper, hogy megtalálhatják a nekik való partnert (pl. a fiam nagyobb lányokkal haverkodott sokáig, aztán a többiek „hozzáértek”), az egyes korcsoportok foglalkozásai nyitottak, kisebb és nagyobb is csatlakozhatott olyan játékhoz, ami elvileg még/már nem az ő korosztályának való.
Igaz, hogy sokat tanulnak a kicsik a nagyoktól, persze ehhez is kell a jó óvónő (és talán valamennyire a jó „gyerekanyag” is), akinek a keze alatt a nagyok segítik a kicsiket.
Nálunk voltak külön foglalkozások a nagyoknak, és az is jó, hogy a kisebbek látják, mi vár rájuk, mire nagyok lesznek, már nagyon várják, hogy ők is mehessenek. (Szerintem ennek örülni kell, nem úgy felfogni, hogy „felháborító, miért nem viszik a 3 éves Pistikét is madárgyűrűzésre, csak a 6 éveseket”, mert nagyon jó, ha egy gyerek várhat valamit, és átérezheti majd, hogy ő már nagy, és végre csinálhatja, amit a nagyok.)
A fiam büszke volt, amikor már ő is teríthetett, amikor megkérték az óvó nénik, hogy kösse be egy kicsi cipőfűzőjét, vagy épp ő segítsen a kertben a gondnok bácsinak.
Tudtak velük eleget foglalkozni az óvónők, mondjuk én nem vagyok a híve a túl nagy fejlesztgetésnek, hiszen az egészséges gyerek fejlődik, nem fejlesztődik, a szabad játék a kulcsszó szerintem.
Délutáni alváskor meséltek egy kicsiknek és egy nagyoknak való mesét is, ami szerintem egy többgyerekes családban is így megy.
Ami viszont nem volt jó, hogy évvesztes volt a gyerek, és az utolsó évben már egy barátja sem volt ott (mondjuk ez megtörténhet a homogén csoportban is talán), viszont rengeteg kicsi lett, ráadásul az óvónőket lecserélték – nos, ez nagyon keserves volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!