Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mi a véleményetek a vegyes...

Mi a véleményetek a vegyes csoportos oviról?

Figyelt kérdés
Kislányom ilyen oviba fog járni, és hát egyáltalán nem örülök neki. Az a baj, hogy eleve ellenszenvvel indulok neki, és sajnos úgy néz ki nincs más megoldás, ide kell járnia.
2012. jan. 26. 21:47
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
Egy időben nagyon sztárolták a vegyes csoportokat, de mostanság azért erőteljesen megoszlik a vélemény. Nem akarlak még jobban elkeseríteni de nincs jó véleményem róla. Dolgoztam vegyes és homogén csoportban is. És hát a vegyes csoportokban szinte csak a hátrányokat éreztem, a figyelmet több helyre kell koncentrálni, a különböző korcsoportok játék stílusa, szokása nagyon eltérő, több konfliktus helyzet adódik, több szülő jelezte, hogy az 5-6 év körüli gyereke "babásan" viselkedik stb. Igaz, viszont, hogy a kisebbek a nagyobbaktól sok mindent megtanulnak, a nagyobbak segítik a kisebbeket. Egy jó, sőt nagyon jó óvónéni rengeteget számít. Sok sikert Nektek!
2012. jan. 26. 21:55
 2/18 anonim ***** válasza:

Hogy milyen, az leginkább az óvodapedagógustól függ...

Ha jó, kellően odafigyel a differenciálásra, a gyerekekre, akkor nagyon hasznos, építő,a nagyok segítenek,a kicsik tanulnak a nagyoktól.Ha viszont csak a kötelességét akarja letudni, és nem figyel igazán, akkor lehetnek gondok...nagyok unatkoznak, mert nem nekik való a foglalkozás, mikor nekik való a kicsik nem értik, magatartás gondok,stb..De nem akarlak megijeszteni.

2012. jan. 26. 21:59
 3/18 anonim ***** válasza:

èn külföldön élek és itt csak vegyes csoportok vannak, biztos vagyok benne ha ez nem lenne megfelelö a gyereknek akkor tuti nem így lenne, itt viszont csak ezt látják megfelelönek.

A szakember szerint ez azért van mert az életben sem a 3 éves csak 3 évsekkel van. Egy gyermek számára a legfontosabb tanulás a másik gyermek lemásolása. èn a másfél évesemen látom ahogy a baba körben lesi a 3 évest és simán azt teszi amit ö. neki egy vele egykoru újjat nem tud mutatni, de egy nagyobb bizony igen. a nagyobb helyre tette a matracot azon nyomban ö is megakaarta csinálni.

Az élet is arról szól akár a játszótér is, hogy minden féle korcsoport ott van, mindegy hány éves együtt játszanak. vitted már játszóra? pl a homokozóba lehet a legjobban megfigyelni, én soha nem szlok közbe mi megy, nekem a lányom behodóló stilusu így ötöle nem kell féltenem senkit, öt meg csak a fizikai dologtól óvom, így ott ülök mellette de hagyom rendezzék le pl a játék cserét stb... Szóval simán egy 5 évessel is képes elcserélni a játékát, és ez így van jól.

a nagyobbnak meg természetes lesz a kisebbekkel való viszony.

DE nem tudom magyarországon mennyire figyelnek oda a vegyes csoportokra, mennyire képzettek az ovónök erre. szerintem sok helyen azért nincs otthon az, mert az idösebb korosztály még mást tanult, nem képesek bele lendülni egy vegyes csoportba így hagyják inkább.

2012. jan. 26. 22:04
 4/18 anonim ***** válasza:
Szerintem csak akkor működhet jól, ha nem több, mint 10-12 fő van egy csoportban.
2012. jan. 26. 22:09
 5/18 anonim ***** válasza:
szerintem a kisebbeknek jobb, a nagyobbaknak, ha többen vannak szinte mindegy. az óvónőnek viszont sokkal több munka.
2012. jan. 26. 22:12
 6/18 anonim válasza:
48%
Isten ments ezektől a csoportoktól. Lassabb a fejlődés a nagyobbaknak és nem lesznek iskolaérettek, mire odaérnek
2012. jan. 26. 22:16
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

Én azt nem értem, hogy tudnak úgy egyáltalán tanulni?

Mert azért az oviban is vannak foglalkozások, környezetismeret (tudom, nem ez a neve), tanulnak az évszakokról, ünnepekről.

De ezeket másképp mondják el egy 3 évesnek, mint egy 5 évesnek. Több dalt, mondókát is megtanulhatnak azok, akik külön csoportba járnak. Így meg a nagyobbak hallgathatják újra a kicsiknek szóló verseket.

2012. jan. 26. 22:24
 8/18 anonim ***** válasza:
75%
Én biztatlak, nekem teljesen eloszlottak a kezdeti aggályaim. Valóban könnyebb volt a nagylányomnak, mikor bekerült anno 3 évesen és a nagycsoportos lányok pátyuszgatni kezdték. Nagyon sokat tanult a nagyoktól ez tuti. Nálunk abszolút jól oldják meg a fejlesztéseket, a foglalkozásokat, ez tanmenet szerűen meg van szabva nekik, és hidd el jól ki van találva. Nálunk pl. a nagyok már átjárnak tornázni az iskolai tornaterembe (szomszéd épület) az egyik óvóvénivel, a nekik való nagyobb mozgások és tornaszerek használatáért, míg a kicsik pedig a csoportszobában tornáznak az ő igényeiknek megfeleően. Kevésbé balesetveszélyes. Attól ne félj, hogy a vegyes csopi miatt tanulásba, foglalkozásba hátrányt szenved. Ez óvónőtől függ, a jó jól csinálja vegyesben is, a roszz pedig tiszta csoportban sem boldogul és ott sem tud fejleszteni. Egyébként a Kádár rendszer óvodája már elmúlt, tiszta csoportban sem ültetnek le egyszerre 20 főt rajzolni. Ott is 5-6 gyerekkel foglalkoznak egyszerre ugyanúgy. Aztán az is jó volt, hogy a kicsi is ugyanabba a csoportba került így a két gyerkőcöt elég volt egy helyre vinni, elég két óvónővel együtt gondolkofni. Szóval nekem jók a tapasztalataim.
2012. jan. 26. 22:59
 9/18 anonim ***** válasza:

Én nem járatnám ide, nem tudom a hátterét, meg a kutatásokat én csak a saját emlékemre támaszkodok, hogy volt egy nap, mikor minket nagycsoportosokat összeeresztettek a kicsikkel és mikor kint az udvaron játszottunk, vagy bent, ha olyat csináltam, ami szokásos játék volt és a képességeimnek megfelelt, úgy üvöltött az óvónő, mint a sakál, hogy azonnal hagyjam abba, mert mi lesz, ha a kicsik utánoznak. Fúj de rossz volt, még ha igaza is volt!

Ha nem is kiabálós az óvónő, de erre szerintem lehet gondolni, hogy a kicsi láthat olyat a nagyoktól, amik inkább még nem kellene, hogy megforduljanak a fejében, a nagyot leállitják, nehogy a kicsi utánozza, eltanulja. Azért ebben a korosztályban az a kicsinek tűnő korkülönbség is elég nagy ahhoz, hogy egy csoportba többet összeeresszenek belőlük szerintem.

2012. jan. 27. 01:13
 10/18 anonim ***** válasza:
az én kisfiam is vegyes csopotba jár.ahogy én itt utána jártam nincs ennek negatív oldala.ha jó az ovónő mindenkinek megvannak a saját szintű foglalkozások és amint tudom minden nagy gyerekkel egy logopédus fogalakozik naponta egy órát,és eddig minden gyerek iskolaérett lett.szeretnek a kicsiken anyáskodni,a kicsit nagyon sok jót tanulnak a nagyoktól,ha meg megunták a nagyok a pesztrálást külön mennek az óvónénivel és a saját szintjükön játszanak velük addig meg a dadus játszik és foglalkozik a kicsikkel.Én is tartottam tőle,de sokat kérdeztem és figyeltem hogyan működik a vegy csopi.a nagy fiam rendes csoportban járt és ő sem kapott több figyelmet,tanítást mint most a nagyok.
2012. jan. 27. 06:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!