Aki beadatta gyermekének a "bárányhimlő elleni" védőoltást, annak hogyan viselte át a gyermeke mikor elkapta a himlőt?
Amúgy ilyen szempontból nagyon tanulságos az első hozzászóló leírása, mert ha nincs ott kontrollnak az oltás nélküli testvér, akkor sose tudják, meg hogy gyermek szervezete épp most gyűrte le a betolakodót.
Akik oltást kapnak legtöbbször észre se veszik, hogy "na most nyert értelmet az oltás".
Én is gondolkodom az oltáson, azért olvastam el kérdésedet.
Nekem az oltatlanoknál az a tapasztalat, hogy a kis tesókon sokkal intenzívebben kijön. Tehát igaz az, mait az első írt, de alapba a kisebbeken jobban kijön. A nővéremnek egyik fia sem volt beoltva, és a kicsi szörnyen nézett ki, a nagy annyira nem. egyik sem volt oltva.
Valóban a második (és sokadik) családtagnál erősebben szokott kijönni, de ez még az első esetében egyáltalán nem jelenti azt, hogy az első (oltott) gyermek valóban megbetegedett.
Itt a vízválasztó az, hogy a vizes, majd gennyes hólyagok és az ezzel együtt fennálló gyulladás veszély kijön-e vagy nem.
Ugyan úgy az se biztos, hogy az első a szervezetén keresztül fertőzte meg a második gyermeket, ugyanis a bárányhimlő cseppfertőzéssel terjed (és sokan elfelejtik, hogy ez mivel is jár), vagyis az eredeti fertőző személytől akár ruhán keresztül is átvihette az első a másodikra.
Még szintén azért előre bocsátva, hogy nem orvos vagyok csak szeretem a biológiát. :)
Én lány vagyok, kiskoromban nem kaptam el a bárányhimlőt. Akkor még nem oltottak ellene. Most itt állok és én is kicsit aggódok, hogy mi lesz ha én kapom el...
De lányomnak beadattam az oltást. Én nem osztom azt, hogy egy gyereknek ezen át kell esnie. Tök durva lehet a himlő és következményei is lehetnek, úgyhogy - bár nem vagyok egy nagy oltáspárti és nem is oltatok mindent - ezt beadattam neki. S tervezem, hogy magamnak is beadatom.
A mi dokink is két oltást ad be.
Saját tapasztalat még nincs, de barátnőméknél is úgy volt, hogy az első gyereknek nem volt sok kiütése, semmi komoly baja nem lett, a de a második gyerkőc mikor elkapta a tesótól, akkor sokkal durvábban kijött rajta.
Én ezt meg akarom előzni, nem kell nekünk a hülye bárányhimlő. Jó, hogy oltással el lehet kerülni (ha meg elkapja, legalább nem lesz olyan durva).
Szia!
A konkrét kérdésedre nem tudok válaszolni, mert az én kisfiam megkapta az oltást még az ovikezdés előtt, de szerencsére még nem betegedett meg.
Ismerősöknél lezajlott eset: A nagyobb, ovis gyerkőcnek az orvos nem ajánlotta beadatni az oltást, hiába volt otthon a kistesó. A nagy szépen meg is betegedett és megfertőzte a kicsit is. A nagyobbik gyermek aránylag jól átvészelte, gyorsan meggyógyult. A kicsi, aki akkor volt 5 hónapos, több mint 2 hétig feküdt kórházban, ebből 10 napot intenzíven, 5 napot élet-halál között a bárányhimlő talaján kialakult vérmérgezés miatt.
nálunk véletlen elmaradt az emlékeztető, tehát csak egyet kapott.
amikor a férjem bárányhimlős lett és 3 hétig szenvedett, a kislányunknak 2 pöttye volt csak és semmi tünete:)
"...Most itt állok és én is kicsit aggódok, hogy mi lesz ha én kapom el... "
Természetesen ezt az oltást felnőtt korban is megkaphatod. Csupán olyan ritka az, hogy valaki gyerekkorba elkerülje, hogy nemigen esik szó róla.
Ezt most nézem:
"...nézzétek, itt is egy oltást írnak a himlőnél:..."
Nem igazából sikerült nekik rosszul fogalmazni és így elég félreérthető.
Nem 12 éves kor felett beadott oltásból kell kettő hanem ha azt szeretnénk, hogy a védettség 12 éves kor felett is hasson, akkor kettő kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!