Az ujjszopás még természetes egy 3 évnél idősebb kisgyermeknél?
Ranschburg Jenő szerint:
RITMIKUS, MOTOROS RENDELLENESSÉGEK
AZ UJJSZOPÁS
Az élet első másfél esztendeje a fejlődés orális periódusa: a csecsemő „szájközpontú lény", számára a száj, ill. a szájjal végzett cselekvés az öröm és a kielégülés legfontosabb forrása. Az ujjszopás örömszerző, nyugtató hatású tevékenység. Két esetben jelenik meg: ingerszegény (unalom) és túlságosan inger gazdag környezet. 2-6 éves kor közötti ujjszopás már nem szokványos, okai: betegség, szorongás, iskolai kudarc, szülők közötti diszharmónia, kistestvér születése: regresszió.
Én is kisiskolás koromig szoptam az ujjam, persze akkor már csak este elalváskor :)
A 2 éves kisebbik fiam is ujjszopós (a nagyobb meg cumizott), de engem egyelőre még nem zavar.
Valószínű, hogy 3 éves kora után már fog, ezért mostanában néha kiveszem a szájából az ujját, amikor úgy gondolom, hogy nem lehet szüksége rá. Viszont alváshoz vagy ha nyűgös, eszem ágában sincs korlátozni, szerintem majd később sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!