Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Iszonyú teher, elvárások már...

Iszonyú teher, elvárások már második osztályba. Pedagógusok válaszait is megköszönném! Másnál is így zajlik a félévzárás?

Figyelt kérdés
Hatalmas elvárásoknak kell már most megfelelni 2.osztályban,én azt gondolom nem normális a tempó,amit a tanító diktál.Minden egyes nap félévzáró dolgozat hétfőtől-péntekig,sőt tegnap az előre bejelentett mellé plusszba még két felmérő,tehát tegnap 3-ból írtak.Több anyuka panaszkodott ma reggel,hogy mi hogy bírjuk,mármint a gyerek.Úgy,hogy csak szerda van,és KO a gyerek,hulla fáradt,sírós,ideges,kialvatlan,rosszkedvű.Senki se érti mi ez a hajtás,miért kell mindent egy hét alatt behajtani rajtuk,amikor amúgy is tantárgyanként és témakörönként röpdolit írnak,és úgy kezdik a következő műveletet,vagy témakört.Más iskolában is ez megy?Más tanár is ilyen tempót diktál?Minden nap este 7ig gyakorlunk,a múlt hétvége is erről szólt(szinte mindig csak lazábban)és kikészült a gyerek.Ma egy anyuka arról panaszkodott,hogy régen a húga ettől lett cukros kisiskolás korában.A folyamatos számonkérés,az ezzel járó izgalom kikészíti a gyerekemet.Sima mezei általános suli a miénk.Csak úgy repkednek a karók,röpdolik,felelések...Elég ha csak egy-két nap nincs jó passzban,akkor becsúszik egy 3-mas,kettes...melózhatunk itthon gyakorlással hogy kijavítsuk.Csak erről szól év elejétől életünk 80 százaléka,a tanulásról.Attól sokalltam be,hogy tegnap még plusszba meglepte őket a tanár két dolgozattal,és nem az aktuális témakörből,hanem még amit tavaly november elején vettek...direkt kicseszés?Minden szülő fel van háborodva,gyüleznek hogy bemennek.Másnál is van hasonló gond?Lehet így túlterhelni egy kisiskolást?Köszönöm a válaszokat!

2012. jan. 12. 11:15
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
A 6. os gyerekem is volt 2. os és kötelező iskolaotthonos 4. osztályig. Du. 4-kor ért haza és utána még gyakorolni kellett. Sajnos nagyon sok iskolában ez megy, mert a szülő dolgozik (egyrészt emiatt jó az iskolaotthon)de ha délután is tanulás van az már nem válok a gyerek előnyére. Egy elsős másodikos gyerek képtelen 45 percet aktív figyelemmel tölteni, és emellett darálják az anyagot. Ha több szülő is úgy látja, ahogy te szóljatok a nevelőnek/osztályfőnöknek.
2012. jan. 12. 14:52
 12/22 anonim ***** válasza:
Üdv,szintén tanítónő,10 évet dolgoztam,jelenleg gyesen vagyok ikreimmel.Minden hónapban minden gyereknek lennie kell min 1 jegynek,esetleg kettőnek,ennél több megmérettetés felesleges terhelés a gyerek számára,nem beszélve arról,amit itt írsz,hogy egyszerre íratja a dolgozatokat.Ez 5-10 jegyet jelent,ebből bőven lehet "átlagolni",vagyis megállapítani az év végi eredményét.Ha valaki "kétesre" áll,pl. négyes és ötös között,esetleg neki lehet még esélyt adni,hogy megszerezze a jobbik eredményt.Természetesen előre bejelentve,és nem pénteken,hanem hét elején.Egy átlagos másodikos gyerek egy "mezei" iskolában egyébként-legalábbis nálunk-már szerdán a napközi végére K.O. ,szegénykéket nagyon sajnáltam(aki nem napközis,nem fárad ennyire le).Még megmérettetés nélkül is.És igen,a napköziben ki kellene javítani a házit a tanító néninek,nem csak leláttamozni,feltéve ha nem 40-en vannak a csoportban.Szólni kell az érintett személyeknek,a délelőttösnek és a napközisnek is,ha nem változik a helyzet,akkor az igazgató(nő)nek.
2012. jan. 12. 15:00
 13/22 anonim ***** válasza:

alapból nálunk sem jön haza a gyerek leckével max akkor ha délutáni elfoglaltsága van vagy versenyre vitték de akkor is igyekeznek mimnél többet megcsinálni bent van h hetekig nem is akad ilyen alkalom

nekem is 4kor végeznek a gyerekek

és tény h a 4.es lányom is van h 8kor már alszik mert olyan fáradt

2012. jan. 12. 16:31
 14/22 anonim ***** válasza:
Egy elég erős iskolában tanítok (megyei szinten az egyik legjobb), de nálunk sincs ilyen hajtás. A gyerekek legnagyobb része kényelmes tempóban megtanul első osztály év végére írni- olvasni- számolni. A gyengébbeket vagy tanulási zavarral küzdőket napköziben vagy korrepetálás keretében zárkóztatják fel. Dolgozat 1-2. évfolyamon ritkán van, akkor is inkább matekból. Rövid számonkérő feladatokkal, és az órai munka alapján mérik fel a gyerekek tudását. Sokat számítanak a módszerek itt is érvényesül a "többet ésszel, mint erővel" elve.
2012. jan. 12. 17:20
 15/22 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a véleményeket.Ma péntek van,és túl vagyunk a hangos olvasás felmérőn,szövegértés felmérőn,angol röp dolin,körin,matek féléves anyag,és ma nyelvtan-helyesíráson.Hétvégén mesét(csali mese,saját szerzemény) kell írnunk,és magolni 12 sort bibliából(mert angol-kereszténykulturás szakos).Ilyen hét után...pedig rájuk férne a játszás..
2012. jan. 13. 09:36
 16/22 anonim ***** válasza:
Most ezt nem értem,írod h angol-kereszténykultúra szakos,ezek szerint mégsem sima mezei általános iskolába jár?Ilyen kicsi gyereknek minek szakosodni még bármire is..?Akkor én nem csodálkoznék a helyedben..
2012. jan. 13. 12:34
 17/22 anonim ***** válasza:
Ne haragudj, de valami nagyon nem stimmel abban az iskolaban, osztalyban. 2.os gyereknek meset kell irnia? Csak ilyenkor kezdik tanulni a fogalmazast, nagyon az elejen jarnak. Ekkora gyerektol kb annyit lehet elvarni, h irjon 3-4 osszefuggo mondatot, nem meset. En nem jaratnam ide a gyerekem, az biztos. Nem tudom meddig akartok varni, de ez total nem normalis dolog.
2012. jan. 13. 12:41
 18/22 A kérdező kommentje:
Két osztályt indított tavaly az önkormányzat,egyik német tagozatos-heti 6(!!!!!!)német órával,a másik angol-keresztény kultúra -heti 3 angol(játékos),1 biblia órával.Kerületileg ide tartozunk.Most ahogy rákerestem a neten a meseírásra,ötödikes dolgozatokat olvasgattam arról a bizonyos típusú meséről aminek a megfogalmazását kérik.A németesek(másik másodikos)osztály tavaly is előbb fejezte be a tananyagot mint mi.Ők szuperzsenik mindig mindenben,nem is értem.Mondjuk nemtudom az osztályátlagot.Manapság már az ovikban is tanítanak angolt,ezen én nem akadok ki,mi is angolos oviba jártunk,úgyhogy a gyerek 3 éves korától beszél,ma már olvas is.Azzal nincs gond,"beleívódott".
2012. jan. 13. 13:04
 19/22 A kérdező kommentje:

Azért érdekelne,hogy más másodikos tulajdonképpen "mit vett"idén idáig?A hozzászólásaitok alapján,olyan mintha nem is másodikba járnánk,és nem csoda hogy kivan a gyerekem idegileg az osztálytársakkal egyetemben.Mi itt tartunk,az első félévben:

matek:100as számkör összeadás-kivonás,szöveges f.,nyitott mondatok,sorozatok,-mi a szabály...

Olvasás:meseírás,mesék elemzése,olvasás hangsúlyozással.

Köri:erdők állatai,szintjei,rovarok,emlősök..csupa fogalmak,jellemzők..

Angol:már írnak is,beszámoló 4-5 mondat mi történt a téli szünetben,alapvető kérdés-felelek,pl,neve,kedvenc étel,érdeklődési kör,lakhely,származás stb...

tesi:cigánykereket,kötélmászást,szekrényugrást most osztályozták

nyelvtan:helyesírás,betűrendbe helyezés

2012. jan. 13. 13:16
 20/22 anonim ***** válasza:

Ez nagyon sok!

A mi iskolánk is indít elsőtől kezdődő német- angol tagozatot, de a kicsik még hírből sem ismerik az írást, fogalmazást. Csak játék van, ének, mondókák, beszélgetés, szituációs feladatok...stb.

Ennyi minden nem várható el egy 2.-os gyerektől!!!

2012. jan. 15. 23:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!