Ti kivennétek az oviból?
3évtől kötelező lesz az óvoda.
Kedves 77%-os, ha annak idején kötelező lett volna a lányodat oviba vinni, mert az a rendelet és a lányod sír, ismét bepisil, üvölt, stb... akkor mit teszel? Csupán érdekel.
Mellesleg, ha elolvasol pár könyvet, akkkor rájössz, hogy az óvodába kerülés ezzel jár sok esetben. Ismét bepisilnek, bekakilhatnak, éjjelente felriadnak, felsírnak, a kommunikáció visszaesik, stb... Nem egy helyen le van írva,hogy mmivel új élethelyzetbe, új környezetbe kerülnek a gyerekek, így reagálják le. És persze keményen tiltakoznak ellene, mert addig olyan jó volt otthon lenni, olyan jó volt a megszokott napi rutin, környezet. Egy szülő nem galád azért, mert sírva hagyja ott a gyereket az oviban, ne adj isten, végig sírja azt az időt,amíg oda nem érnek az oviba. Hidd el, ez a szülőnek szól legfőképpen! Anyum óvónő, van 2 gyerekem és tudod, van tapasztalata etéren.
Amikor a nagyobbik gyerek lett beszoktatva, csak és kizárólag addig sírt, amíg látott! Utána, mint akit átrángattak másik dimenzióba! Igen, volt éjjelente felébredés, átjárkált hozzánk, amit soha azelőtt nem csinált, reggel visított, amikor öltöztettem, sírt, amikor sétáltunk az oviba. DE minden alkalommal meglestem(elbújtam), hogy amint elköszönök tőle és valamelyik óvónő, vagy dadus szól hozzá, a könnyei eltűntek. Hazajönni is alig akart! De reggelente ment a műsor. Ez nem 3 nap alatt fog megváltozni, idő kell nekik, hogy megszokják és beletörődjenek az új helyzetbe!
A reggeli jelenetrendezés kb. 2 hét volt, azóta nevetve megyünk oviba, már vannak kis barátai, jól érzi magát, tele élménnyel. De biztos mi voltunk a galádok, hogy hagytuk eleinte sírni, éjjel ébredni, ajtót csapkodni, stb... kb. 2 héten át, azért, hogy utána zökkenőmentes legyen minden! Ja, és a kistesóval itthon vagyok, 1 év múlva ő is közösségbe fog járni, ha üvölt, ha nem.
Ámen:)
Utolsó, te kevered a szezont a fazonnal. Nyilvánvaló, hogy a gyereked idegrendszere nem érett meg az óvódai nevelésre és jól láttad ki kellett venni.
Egyébként ha elvitted volna pszichológushoz, ő is ezt mondta volna (és fogja mondani ha 3 éves kortól kötelező lesz az ovi), hogy maradj otthon vele és kapod tovább a GYESt is ebben az esetben, a barátnőm a fia 5 éves koráig kapta, pszichológusi javaslat alapján illetve mondhatja azt, hogy kiscoportos közösségi nevelésre alkalmas csak, akkor pedig bölcsőde, másik ismerősőmnek 4 éves koráig járt a gyereke bölcsibe.
De ne keverd ide, az én fiam 5 éves és mai napig sír meg kesereg ha oviba kell mennie, de nem pisilt be, nem zokogott itthon, nem voltak rémálmai-ez mind arra utal, az én fiamnak az idegrendszere rendben volt és megérett az óvódára (ahogy egyébként az óvó nénik is ezt mondták, cirkusz amit csinál, hogy legyen min gondolkodnom napközben), csak nem akar és szeret járni az itthonlét helyett. Szóval puszta hiszti nála.
De a te gyereked nem egészséges ebből a szempontból, az idegrendszerileg fejletlenebb, mint 3 éves társai.
És a kérdező gyereke, szintén pusztán hisztizik, hiszen már beszokott illetve nem írta a kérdező, hogy bepisilne, rémálmai lennének, zokogna otthon ne kelljen mennie- pusztán az elválásnál csinálja a cirkuszt anyukának, aki ennek beugrott és már engedményeket tett, persze a gyerek tovább cirkuszol. És ő fog jővőre is, meg azután is.
Hiszen ha logikusan végiggondolod, ki akarna egy olyan helyre járni, ahol szabályok vannak, nem lehet azt csinálni amihez kedved van. Akár csak olyan alapdolgot, hogy nem eszel amikor megéhezel, hanem reggel fél kilenckor, délben majd délután és kész. Nem mehet el vécére amikor akar, hanem annak is megvan az ideje, nem aludhat ha elfárad illetve aludni kell ha nem fáradt akkor is.
Először is köszönöm mindenkinek, aki mellém állt.
Másodszor pedig, kedves 77%-os, nem igazán értem mit éreztél te felsőbbrendű stílusnak. Ha nem baj leírtam tapasztalataimat, amelyek veled ellentétben szakmaiak.
A másik dolog pedig az, hogy szerintem nem vagy éppen tisztában a megalázkodás szó jelentésével. Nézz utána talán megérted, hogy mire írtam. De kérdezem én, hogy minek lehet nevezni az olyant, aki lehajtott fejjel, szégyenkezve, kezét tördelve áll meg előttem és az ő szavait idézve: "Óvónéni, annyira szégyellem magam, hogy nem hallgattam a tanácsára. Szinte úgy érzem, hogy bocsánatot kell kérnem. Azért jöttem, hogy megkérjem szépen beszéljen a vezetőséggel, hogy vegyék vissza a lányomat." És képzeld elmagyaráztam neki, hogy ehhez nem kell külön vezetőségi tanács vagy akármi ilyen. Ha ezt akarja nyugodtan hozza, semmilyen megkülönböztetés nem fogja érni ezért.
Hát erről ennyit. Ha esetleg tovább szeretnél akadékoskodni, akkor kérlek priviben tedd ezt, mert szerintem ez már nem érdekli sem a kedves kérdezőt sem a többi válaszolót.
Kösz még egyszer azoknak, akik normálisan tudnak válaszolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!