3 évessel az egész nap kiabálás, veszekedés, büntetés?
Kisfiam 3 èves a kislányom 15 hós. Egy "átlagos" nap:
fél 8 körül ébredés, kávé, kakaó, ágyban hempizés. Kicsi odamegy nagyhoz, hogy megpuszilja, nagy ellöki, hogy ő még álmos. Öltözés; kicsi viszi a nagynak a zoknit nagy kitépi a kezéből hogy az az övé. Délelőtt főzés, rendrakás: gyerekek tesznek-vesznek. Ha a kicsi vmihez hozzányúl a nagy egyből elszedi hogy most neki kel. Ha a kicsi el van nagy lót fut lök egyet a kicsin aki pofára esik. Nagy kitaláljachogy ők most vonatosat játszanak, húzza vonja a kicsit akinek tetszik amíg el nemm esnek. Kicsi iszik egy figurás pohárból nagy is abból akar.
Ma a nagy nem aludt délben elvittem palacsintázni meg trombitát venni meg motorozni. 2,5 órát csak rá figyeltem. Hazajöttünk mmeg volt kergülve. A kicsi ne nyúljon a trombitához ne igyon az üdítőből. Kicsit apja felvette ő is mászik rá.
Mondok vmit pl menj pisilni mert látom rajta hogy kell elszalad a vége hogy becsorog. Gyere fürdeni, nem megyek. Fogom viszem persze ordít én is. Kijövetelnél nem akar. Kiveszem ordít. Gyere enni nem megyek. Fél óra múlva éhes, nem kap. Este alvás helyett ugrál az ágyon. Rászólok, semmi, sokadjára már kiabálok persze ő is.
Ezek napiszintű dolgok. Ha délben nem alszik vagy mikor felébred vele foglalkozok, este a kicsi után bő félórát még vele vagyok.
Ovis, fél 9-fél 1-ig.
Bünti; iríg vmire durváskodik elveszem, verekszik, kezét megfogom, magyarázok, 3 perc bünti (sír) bocsánatot kell(ene) kérnie, hisztizik ráhagyom, követelőzik nem figyelek rá.
Sztem full féltékeny deha vki azt mondja elvisszük a hugit, kiakad. Szeereti csak szerintwm az nem tetszik neki hogy mi is szeretjük a kicsit. Aki pont édes korszakában van, nap mint nap okosodik, új szavakat mond, még nem dacol, mosolygós. Persze hogy megdícsérjük a nagyot is dícsértük meg szoktuk is csak ő most nem változik annyit napról napra.
Mit csináljak? Sokat bántja a kicsit ami miatt veszekedek vele akkor velem is csapkod akkor büntetek.....
Fog alakulni a kapcsolatuk? Néha azt érzem ő egykének való a kicsit meg opcionális játszótársnak tekinti.
Vélemények,tanácsok?
Köszi és B.U.È.K!
Igen, féltékeny. Nagyon rossz, amit csinálsz. Szeretni kéne még látványosabban, és nem büntetni.
A kicsi NE zavarja reggel, amikor álmos, NE vigye oda az ő zokniját, mert az ÖVÉ, a nagy válasszon poharat először, a kicsinek még úgyis mindegy, de után a pohár marad, mert ő választotta.
Ha kap valamit, trombitát, játékot, zoknit, az onnantól az ÖVÉ. NEM KÖZÖS. NE VEGYE EL A KICSI!!! Neki csak a játékai vannak, pont olyan, mintha tőled valaki elvenné a kocsidat - hogy fel lennél háborodva.
Viszont: ő sem veheti el a kicsi játékait, DE ha kölcsönadja a sajátját, akkor játszhat a kicsi játékával.
Ha ezeket betartod, nem lesz gond, de őt is dícsérni kell.
Kicsit úgy jött le, hogy a kicsi a tökéletes, az ártatlan, pedig a nagy sem bűnös és ő is legalább olyan tökéletes. De nem így látszik az írásodból. Szugerálod belénk, hogy a kicsi aranyos, a nagy meg nem értékeli és bántja a kicsit. Pedig szerintem nem így van...
Nálunk én voltam a "nagy". Elhiheted...
Amikor elolvastam, nevettem. Mintha én írtam volna......
Tanácsot nem tudok adni sajnos.
Hááát igen, a hugi nálunk is a cuki, a 3 éves meg az ördög.
Nehéz ez az időszak.
3. vagyok. Ő még oviba sem jár. Apa este7kor jön.
De nálunk kezdetektől nehéz volt a fiúnkkal.
A kislányunk meg kis cuki alkalmazkodó, sosem síró, bújós.
Szia!
Nálunk is hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy a kicsi még csak 8 hónapos. Én is sokat kiabálok, büntetek. Egyik újévi fogadalmam, hogy ebből visszaveszek, sokkal de sokkal kevesebbet fogok kiabálni, megpróbálok türelmesebb lenni. Sokat foglalkozom a nagyobbikkal, de Őt semmi nem köti le sokáig. Ebbe is belekap, abba is belekap, a vége az, hogy szinte semmit sem csináltunk, de az sokáig tartott. Karácsonyra kapott 2 személyes játékokat, direkt azért, hogy együtt játszunk. De nem, 2 perc és már dobálta, szórta szét.
Amit az első írt a játékokról ,ahhoz én is keményen tartom magam és Őt is. Nem veheti el a kicsitől a játékát, csak azután hogy elkérte és vitt neki mást helyette. A pici még úgysem érti, de a fiam szokja a helyzetet. Mindig azt mondom neki ,hogy nem kell a huginak odaadni a játékaidat, de akkor Te se várd el, hogy Ő odaadja az övét. Ilyenkor már mondja is, hogy fifit-fifti, én odaadom az enyémet, e kérem és is a tiédet.
És a végére: türelem, türelem és türelem!!! (tudom, könnyű mondani)
Nálunk is totál ugyanaz a helyzet csak annyi a különbség hogy a kicsi is fiú. A nagy három lesz két hét múlva a kicsi pedig 14 hónapos.
Kb. egy órája történt kiürült a kóla és a flakon a földre került.... mindkettőnek az kellett, mondom osszátok el te játszol vele egy kicsit majd a tesó de nem ... jó akkor keresek egy másik üres flakont, de mivel más fajta volt (sprite) nem kellett senkinek továbbra is a másikért folyt a harc. 10 -15 perc után már senki sem játszott a flakonnal.
Kitartás remélem hamar túljutunk ezen a korszakon.
Tanacs: van olyan ingyen hivhato szam minden varosban, h gyerekpszichologus. Felhivod, elmondod neki a helyzetet es praktikus tanacsokat fog adni.
Vagy legalabb meghallgatod egyszer es eldontod, hatha van valami hasznalhato belole.
Nem nalunk, hanem egy ismeros csaladnal volt kicsit hasonlo, ott 3 gyerek van, ket lany, a kozepso kisfiu. A kozepsovel voltak problemak a legtobbszor. Az apjara is feltekeny volt, stb...azon felul hogy mentek az irigykedesek. Egy telefon segitett. Azt kellett jatsszaniuk, hogy o a kiskiraly a csaladban es a lanyok a hercegnok, de a nagykiraly es a nagykiralyne dont...szoval valami hasonlo, de nyilvanvalo hogy minden problema egyedi es ezek szakertok a telcsi masik vegen, meger egy probat.
Off-olok,bocsánat,de valahogy úgy érzem,hogy ezt most le kell írnom,és előre is sorry ha valakit megbántok vele,nem áll szándékomban.:-)
Ezek miatt nem szeretnénk többek közt több gyereket a férjemmel.Én középső gyerek vagyok,és sokáig én voltam a kicsi,aztán jött a húgom,na onnantól kezdve minden szem rá szegeződött,még az enyém is persze,mert imádom,de ezt egy gyereknek nem tudod elmagyarázni,hogy ugyanúgy szeret anya mint eddig.Én nem tudom elképzelni,hogy ugyanúgy lehet szeretni (és tudom,hogy most sokan a szívükhöz kapnak,hogy dehogynem,és ők is ugyanúgy szeretik a gyerekeiket stb.),de nekem miután 1 kisfiam van,ő A TÖKÉLETES a hisztijeivel,próbálkozásaival együtt.És nem hiszem,hogy ha születne még egy babám,akkor őt ugyanúgy ítélném meg,mert mindent hozzá viszonyítanék.Ami persze nem jó,de én így képzelem.A másik ami miatt én nagyon ki lennék,hogy nincs annyi időm rájuk mint amennyit én szeretnék,nyilván mert megoszlik a figyelem stb.Szóval 100 szónak is 1 a vége,én nagyon úgy érzem,hogy te is jobban szereted a kicsit,mert ő még kicsi,édike meg minden,és ezt még ha nem is így van (mert gondolom nem),akkor is érzi a nagy gyermeked is....Ő amúgy is egy nehéz időszakát éli a kis életének,meg kell bírkóznia saját magával,veletek,bontakozik az egója...és ami fontos,hogy képzeld bele magad,egy ideig csak ő volt,és most egyszercsak ott egy másik kisgyerek,aki "elveszi" anya szeretetét,figyelmét stb.Többet dícsérd mindenképpen,és imádd!Akkor meg fog ez oldódni szerintem.Még egyszer bocsi,nem bántani akartalak!!!Buék!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!