3 évesetek szépen ejti a szavakat? Mit tegyek a beszédhibája ellen?
3 évesem sok betűt nem tud ejteni, pl. r helyett j (hóembej), l helyett is j ( jabda), és a g betűt se mondja rendesen, ahelyett d-t mond.
Kinövi még, vagy mit csináljak? Vigyem már most logopédushoz? (Oviban csak legyintett az óvónő.)Egyébként rengeteget beszél, sok verset, mondókát tud stb.
Úgy általában 4-5 éves koruk körül tudják helyesen kiejteni az R hangot. Ezt nekem logopédus mondta (vittem én is a 2,5 éves kicsimet) Feleslegesen, mert nagyon szépen beszél a korához képest.
Úgyhogy lassan beszéljetek, hangsúlyozzatok. Nekünk a többi hang azért csúszott néha félre, mert hadart annyira mondta a magáét :) a mondókákat-dalokat is.
Nem szabad javítani, sőt kimondottan tilos és egyébként felesleges.
Most lesz például a my fair lady-nem tudom a magyar változat milyen, mert én csak angolul láttam. De abban ábrázolják, nem annyira mélyen, nyilván, hogy hogyan tanítják a helyes kiejtést. Nem kijavítja Higgins és aztán majd sikerül, hanem láng fújással, golyókkal és sok sok egyéb módszerrel. A másik pedig volt amikor már összevesztek, és liza mondta, de én úgy ejtem, ahogy te, de nem, de igen, de nem... Szóval a hibásan beszélő nem észleli, hogy nem jól ejti a hangokat.
Ha valaki rosszul képzi a hangokat, akkor azt nem lehet javítgatással megváltoztatni, hiszen ha lehetne nem lennének akcentusok.
Szóval logopédus dolga ez, hogy megtanítsa a helyes kiejtést, majd egyszer. Igaza volt az óvónőnek, hogy legyintett.
Még nem kell kétségbe esni. Majd 4,5-5 évesen ráér a logopédus. Az én 3 éves kisfiam amúgy nagyon szépen beszél, de a r hanggal bajok voltak. Néha j, néha l volt. Mi nyelvtörőztünk, ilyen "répa, retek, mogyoró" - kat és ha hiszed ha nem egyik napról a másikra kezdte el mondani 2 éves 8 hósan. Azóta nagyon aranyosan pergeti, mindig megnyomja a r hangot.
(Egy aprócska megjegyzést engedjetek meg nekem, nem sérteni akarok senkit, csak a szakmai ártalomból kifolyólag érzékeny vagyok az ilyenekre: nem a betűket ejtjük, hanem a hangokat)
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgye..
Én is tettem már fel kérdést,és ha van ideje válaszol. Egy próbát megér,de lehet,hogy találsz a Tiédhez hasonló kérdést.
Szia!
Az én kisfiam érthetően beszél,se hibásan.
Pl.bebugyolálom:bebujojálom.
Kifogja nőni,az oviban egyébként is jobban figyelnek majd rá, a mi ovinkban van logopédus,aki már kicsi kortól foglalkozik a beszédhibás gyerekekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!