Vashiányos gyerekek anyukái! Milyen labor érték esetén
kell a vasat pótolni?
Figyelt kérdés
2 éves kisfiam. Fe: 5,6, HGB:115 és Transzferrin telitettség: 10 a védőnő szerint ez vashiány, dokihoz hétfőn megyünk. Igazából gyakori légúti betegségei miatt volt a vérvétel. A vérszegénység ilyet is okozhat?
elég étvágytalan is mostanában, de mindig a betegségre fogtam. Lehet emiatt csökkent így le a vas szint. Magamat is okolom emiatt, mert régebben olyan jó evő volt de úgy 2 hónapja elég válogatós. Én meg ráhagytam.
Egyébként 14 hónapos korában kórházban feküdt bronchitis miatt és előkerestem a laborját. A HGB akkor is alacsony volt: 116. Vasat akkor nem néztek.
A vas 7,7-33 között normális, a HGB meg 120-175 között.Úgyhogy szerintem nincs ott olyan nagy probléma. Az én kisfiamnak 6,7 volt a vas, 5 ml maltofer szirupot szed naponat, és 1 szem folsvat aztán 3 hónap múlva vérvétel,hogy javult-e.Nem tudom milyen ételeket szeret de például a sóskában és céklában sok vas van, próbálkozjatnál nála ilyesmikkel, meg persze egyéb ételekkel aminek magas a vastartalma.
2011. dec. 16. 19:11
2/11 anonim válasza:
A vas referenciaértée: 12 - 33. Az én lányomnak 2 hete 4 volt (majdnem mint a tiédnek) ez bizony elég súlyos vérszegénység. Azóta vasat kap (Maltofer cseppek) , eszi a Dr. Lenkei vas+C gumimaciját [link] és kapja a 9-es CH-jú FERRUM METALLICUM homeo bogyókat.
A vasat TEJJEL NEM LEHET adni mert nem szívódik fel. valamint negyed tabletta folsavval és C vitaminnal együtt kell adni így épül be a legjobban.
2011. dec. 16. 19:40
3/11 anonim válasza:
Kedves 2. Mi két hete voltunk laborvizsgálaton, és e szerint a vas referencia tartománya 7,7 - 33 . És nekünk a 6,7 -re a házioorvos azt mondta,hogy ez azért nem olyan súlyos, ezért is nem 1 hónap után kell ellenőrizni hanem ráér 3 hónap múlva.Az 5,6 valamivel súlyosabb vérszegénység mint a mienk,mert azért 1,1 kevesebb a mi értékünknél, de azért nem hiszem,hogy annyira súlyos lenne. Nekünk is volt már ennél alacsonyabb még 1 éves kora környékén akkor is maltofer szirupot,akkor rendbe is jött, mostanáig rendben is volt, most 5 éves a fiam.
2011. dec. 17. 07:04
4/11 anonim válasza:
Ja és mi 1 szem folsavat szedünk mellé, mikor 1 écesen volt vérszegény akkor elég volt fél szem.
2011. dec. 17. 07:05
5/11 anonim válasza:
1 évesen, ezt akartam írni csak kicsit elgépeltem.
2011. dec. 17. 07:07
6/11 anonim válasza:
Azóta gondolkodtam ezen,lehet,hogy a vas referencia tartománya talán életkoronként eltértő lehet, az biztos,hogy a férfiaké és a nőké is más.Lehet,hogy a gyerekeknél is az évek múlásával változik ez az érték.De lehet,hogy a fiú és lány gyerekeknél is van különbség, úgy mint a férfiaknál és nőknél is.
2011. dec. 17. 07:19
7/11 anonim válasza:
Én a mi laborpapírunkról írtam a referenciaértéket. Gondolhatod, hogy nem a hasamra csaptam...
2011. dec. 17. 10:33
8/11 anonim válasza:
Gondoltam, azért is írtam, hogy más lehet ez a referencia tartomány fiú és lány gyerekeknél, vagy esetleg a gyerek életkora befolyásolja, mert a mi papírunkon szerint meg 7,7 és 33 között van a referencia tartomány. Nem akartalak sértegetni,bocsánat ha így érezted.
Kedve kérdező, a ti papírotokon nincs feltűntetve ez a referencia tartomány?
2011. dec. 17. 10:39
9/11 A kérdező kommentje:
A mi papírunkon 7,7-33-ig írja a normál értéket.A védőnő azt mondta, hogy nem akar meg megijeszteni, de ez elég alacsony.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!