Ez még normális egy 5 éves kisfiúnál?
Először is, sajnos éjszaka még rendszeresen bepisil, emiatt megyünk már kivizsgálásra.
A fő problémám az vele, hogy mostanában nagyon negatív lett, ha lehet így mondani és sokszor teljesen kezelhetetlenül viselkedik.
Állandóan idétlenkedik és bohóckodik. Persze tudom, hogy gyerek, de amit csinál, az nem aranyos, hanem roppant bosszantó. Pl. rengeteg mondókát és éneket tud, de mostanában szinte csak halandzsázva mondja őket, belefűzve a pisi-kaki-fing-hülye stb. szókat. Gondolom az oviban idétlenkednek így egymással.
A másik meg, hogy evés közben az asztalnál ülve folyamatosan "szenved": ficánkol a széken, lecsúszik róla, dobol stb. Mindenre az a válasza először, hogy "fúúúúj, azt én nem szeretem". Azután megkóstolja és megeszi, de először mindig eljátssza ezt a játékot.
Az a gáz ezekkel a dolgokkal, hogy van egy 2 éves öccse, aki persze mindenben utánozza... Az azért elég ciki, amikor sétálok a 2 évessel, aki lehülyézi a szembejövőket :))) Most magyarázzam el nekik, hogy nem, nem én tanítottam neki, hanem a bátyja? :)
Persze minden alkalommal megbeszéljük, hogy ilyeneket nem mondunk, mert nem szép dolog, de úgy érzem teljesen feleslegesen koptatom a számat mindkettőnek...
Ja és nagyon önbizalom hiányos is lett és rosszul tűri a kudarcot, ráadásul szinte azonnal felad mindent. Pl. a múltkor egy futóversenyen egy apuka fotózás közben figyelmetlenül elé lépett. Neki csak ki kellett volna kerülnie az apukát, erre a kis butám a 2. helyről képes volt sírva elszaladni, hogy ő feladja. Pedig előtte rengeteget magyaráztuk neki, hogy nem baj, ha nem nyer, mi akkor is nagyon fogunk neki örülni, csak csinálja végig! Még az öccse is képest volt végigfutni! Mikulásfutás volt amúgy, kb. 50-100m volt a táv és mindenki kapott ajándékot a Mikulástól.
Úszni és aikidozni is elkezdett idén, de azokat is feladta, hogy neki nem megy, nem szereti, én pedig nem akarom erőltetni.
Valami gond lehet vele?
Köszi!
Mindig is bepisilt sajnos :( 5 év alatt kb. 5 alkalom volt, hogy nem.
Nem hinném, hogy az ovi miatt lenne, mert már 2. éve jár oda és szereti. Az óvónő szerint nem problémásabb, mint a többiek, de azt természetesen ő is látja, hogy nagyon mimózalelkű :)
Ja és azt kihagytam, hogy sajnos elég agresszív is. Pl. az öccsét is üti-vágja, lökdösi, ha vmit nem úgy csinál, ahogy ő akarja. Erre nekem mindenki azzal jön, hogy gyerekkorukban ők is verekedtek a tesójukkal (én is, de ez nem vigasztal) :)
Mindenképpen érdemes kivizsgáltatni egy vagy több szakemberrel.
Sok minden okozhatja. És itt nem csak szervi elváltozásra gondolok.
Mindig is így viselkedett, vagy csak egy ideje ?
Szerintem ne tegyétek verseny szituációkba, ekkora korban igen erős bennük a versengés, és hogy nyerjenek. Ő most lehet ennek a tetőpontján, egyszerűen ne tegyétek ilyen helyzetbe.
Nálunk ha a gyerekek valalmi olyat mondanak, csinálnak ami láthatólag nem magukból jön, hanem oviból, megszoktam kérdezni, hogy ezt kitől látta. Nem mérgesen, csak kíváncsian. Aztán elmondjuk, hogy ez nem helyes viselkedés stb. Nem kell erőltetni semmit még nála, hagy legyen gyerek, ha valamit igazán élvezne, azt a sportot engedjétek neki.
Mi kisfiunk is sírós, de nem adja fel, és versenyre nem jár, és előtte mindig beszélünk, hogy ha valaki gyorsabb, vagy erősebb, az nem baj ám stb. Ha ügyes dicsérjétek meg a szinte semmiségért is, hogy az önbizalma nőjön.
Lehet nem árt megnézetni azért, ha nagyon feltűnő ez a negatívkodás és a pipilés is fentáll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!