Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Más is érzi úgy, hogy totális...

Más is érzi úgy, hogy totális antitálentum a fejből meséléshez és szerepjátékozáshoz?

Figyelt kérdés

közel 3 éves a lányom, imád szerepjátékozni az állatfiguráival. a kezembenyomja a zsiráfot, hogy "anya te legyél a zsiráffal, én az elefánttal, és játszunk!"

és várja hogy a zsiráf valamivel előrukkoljon... én pedig nagy nehezen annyit nyögök ki: szia elefánt... izé... hogy vagy?

egyszerűen nem megy, hogy sztorikat, helyzetek találjak ki. zokni vagyok ehhez. márpedig ennél azért többet várna a lányom, mint amit produkálok. ha pedig nagy nehezen összeszedem magam, és eljátszuk hogy mondjuk menekülnek az oroszlán elől és bebújnak egy barlangba, akkor ugyanezt a jelenetet hússzor kell eljátszani, de nekem már a harmadiknál zsibbad az agyam. sokkal jobban lefáraszt, mintha fogócskáznánk, hamar elkezdek ásítozni, és a szemem is lassan le-leragad. egyszerűen úgy érzem, agyilag túl megerőltető ez nekem... amúgy nem vagyok iq-szegény, valaha fizikusnak tanultam az egyetemen, több nyelvet beszélek, és gyes alatt is két felsőfokú képzést csináltam, csak pislákol némi értelem a fejemben, de ahhoz mégsem elég hogy egy épkézláb mesét kitaláljak a lányomnak, ha kéri... mi több, ahhoz is tehetségtelen vagyok, hogy egy elmeséljem neki a hétvégén nézett disney rajzfilm történetét. folyton könyörög, hogy meséljem el neki az oroszlánykirályt (most ez a mániája), de ha nem könyvből olvasok, én egyszerűen nem találom a szavakat, borzasztóan nehezemre esik visszaadni neki a történetet. valahogy csak-csak elmakogom, de utána úgy érzem magam, mint akinek leszívták minden szellemi energiáját.

valamelyik nap meg az egyik barátnőm kérdezte, hogy milyen mese az a hercegnő és a béka, én meg észre se vettem, és nagy vonalakban szépen és lendületesen elmeséltem neki, és akkor döbbentem rá, hogy nem azzal van a gond, hogy egy történetet visszaadjak szóban... hanem mintha az "egyszervoltholnemvolt" valami blokkoló kapcsoló lenne az agyamban, totál lebénulok, amikor "gyereknyelven" kell mesélnem.

másnak is nehezére esik a fejből mesélés vagy szerepjátékozás?

2011. nov. 23. 01:14
 1/8 anonim ***** válasza:

Én régen nagy szerepjátékos voltam (AD&D)

[link]

szóval alig várom ezt az időszakot, de a fiaim (3-4,5) egyelőre elvannak a könyvből olvasott mesékkel.

Igazából ez nem szimpla értelem kérdése, hanem humán-reál beállítottságé.

Ettől eltekintve tanulható a dolog. Lényeg, hogy ne a gyerek vezessen ha nem te őt, de persze legyen mozgástere.

Az egész kulcsa az alap séma kidolgozása. Van eleje, közepe és vége a dolognak.

- Elején felépíted a szereplőket és hogy kinek mi a tulajdonsága. pl. Lusta zsiráf, durca kacsa, irigy ló. Ki honnan jön.

- Kell egy bonyodalom, esetleg példa mese. pl hétköznapi dolgok, hogy nem szabad árulkodni, más dolgát elvenni, fontos a bizalom, vannak gonosz-számító emberek (ilyen is kell). Erre aztán felépítesz egy egyszerű szituációt. Akár gyárts le előre néhány eshetőséget, amit néha újra hasznosíthatsz egy kis módosítással. A gyerekek imádják ugyan azon történetet újra és újra eljátszani.

- Levezetés: A probléma megoldása, tanulság, csattanó.

Kezdetben nehezen meg, de idővel belejön az ember csak gyakorolni kell.

Egyszerű történet sémákra amúgy jó példa a Bartos Erika könyvek. Sokan kritizálják, de valójában gyermekszámára jól befogadható és neked is sok jó egyszerű ötletet adhat.

2011. nov. 23. 02:25
 2/8 A kérdező kommentje:
kösz szépen, megpróbálom magam majd az általad írt gondolatok mentén összeszedni magam.
2011. nov. 23. 04:37
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Szia

Szite teljesen ugyan ebben a cipőben járok.

Szerencsére a fejből mesésléssel nincsen gond, és mostanában már a 2,5 éves lányom szereti a könyvből olvasott meséket is.

De a szerepjátékok nekem nem mennek.

Nem az a baj,hogy nem tudok kitalálni történetet, hanem hogy 5 perc után úgy érzem vagy abbahagyom, vagy megbolondulok.

Az előző válaszolónak nagyon-nagyon igazat tudok adni - mert én is úgy látom,hogy nekem például azért okoz ez óriási nehézséget, mert túlságosan 2 lábbal a földön járó típus vagyok. Elég nehezen tudok elrugaszkodni, és ha megteszem rögtön zavarni is kezd a dolog.

Untat, feleslegesnek érzem.

Ne értsetek félre, ez nem a gyerek ellen irányul nyilván.

Pont ezért nem kötnek le, sőt, kifejezetten irritálnak a fantasy filmek, még az olyanok is amiknek van esetleg egy romantikus szála is mint pl Superman, vagy Batman.

Ezek engem kiborítanak.

Ámulva nézem,ahogy apával akár egy órán keresztül is képesek eljátszani a Duplo figurákkal.

Fogalmam sincsen hogy tudnám fejleszteni az ehez való türelmemet, de sokat olvastam már erről, és mindenképpen szükséges lenne valaogy, mert a gyerekeknek a fantázia világ fontos, sokat fejlődnek ezáltal. Félek, ha visszafogom ebben akaratlanul is, akkor a kreativitását is elveszíti.

(Gondolom az sem vélatlan,hogy nem vagyok egy kreatív ember én magam sem).

Bocsánat,hogy érdemben nem segítettem, de jól esett olvasni, hogy nem csak én vagyok így ezzel, és jól esett írni erről olyan valakinek aki végre ért(het)i,hogy mi is az én bajom.

2011. nov. 23. 04:46
 4/8 anonim ***** válasza:

Próbáld megjeyezni azokat a meséket, amiket olvasol, és csak át kell kicsit formálni.

Nálunk a kedvenc: anya! beszéljünk az állatokról....

Mit csinál az őzike.. stb. Már néha én is ötlet szegénynek érzem magam.

Ja, amúgy hidd el, nem az a lényeg, hogy te nagy dolognak érezd, beszélhetsz sületlenségeket is, a gyereknek úgyis tetszeni fog. Ő más szemmel nézi a világot, mint te.

2011. nov. 23. 07:42
 5/8 anonim ***** válasza:

Na én dettó ugyanígy vagyok...múltkor fel is tettem ezzel kapcsolatban egy kérdést és hát kaptam hideget meleget hogy HOGYHOGY NEM TUDOK meseszerűen FEJBŐL mesélni?? Azt még egy 3 éves is tud stb....

De nagyon hasznosak voltak most az itt olvasott válaszok:)

Szóval köszi hogy mégegyszer feltetted:)

2011. nov. 23. 08:18
 6/8 A kérdező kommentje:
kedves utolsó, belinkelnéd a te kérdésed? kíváncsi lettem
2011. nov. 23. 11:20
 7/8 anonim ***** válasza:

szi aha ez volt az lényegében ugyanaz amit te írsz..én könyvből nem tudok mesélni mert nem hagyja, fejből meg tök béna vagyok.

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgye..

2011. nov. 23. 11:52
 8/8 anonim ***** válasza:

én most is szerepjatszom, csak nagyoknak valót :D

en azt javaslom, hogy figyeld meg, melyik mese tetszik neki, es epitsd be. vagy akar egyszeru napi torteneseket, amik veletek esnek meg.

pl ha a kezedbe nyomja a zsirafot: szia elefant, eljossz velem boltba? elfogyott a tej a kis zsirafnak, es mar nagyon szomjas. ha azt mondja igen, kerdezd meg visszuk e a kis zsirafot is, vagy o itt megvar (ha megvarja addig tegyetek ele valami jatekot, es utana induljatok el, ha jon veletek,akkor o is beszallhat)

vagy biztos olvastok meseket, ami a meseben tetszett neki, az a babokkal is siman megeshet

bevallom, nekem az esik nehezemre, hogy 5 hós terhesen elszaladjak a kalóz elől, aki kerget :D az kikészít.

ha meg én vagyok a kalóz néni, na az se jobb :) ugyanaz pepitaban :) (viszont a hazunk elotti jatszoter igy nem akkora csabitas, ha eppen uldoz/menekul, szoval orvul fel lehet hasznalni figyelemelterelesre is)

2011. nov. 23. 15:42

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!