Milyen szintem beszél 32 hónapos gyermeked (kisfiúk)? Ragzás hogy megy neki, illetve használja az én, vagy enyém szót? Kisfiam úgy mondja, hogy Zolikájé, vagy Zolika csinálta ezt-azt.
Volt régebben egy hasonló kérdés, ott azt kérdeztem a kérdezőtől, hogy ők nem úgy beszélnek-e a gyerekkel, hogy „Zolikájé”, ahelyett, hogy azt mondanák, a „tiéd”.
Kiderült, hogy de, így mondják neki, ezt hallja, és hát, lássuk be, miért mondana mást a gyerek, ha otthon ezt hallja? :)
Én annak a híve vagyok, hogy hagyni kell, had mondja úgy a dolgokat, ahogy akarja, nem kell javítgatással elvenni a kedvét a beszédtől. Hiszen a gyerekek a nyelv logikáját tanulják meg, így könnyen lehet, hogy a számodra helytelennek tűnő dolgok valójában logikusak, helyesek, csupán arról van szó, hogy kivételek, és ezeket a gyerek még nem tanulta meg.
(Elég arra gondolni, hogy tanulunk idegen nyelvet, nekünk is először meg kell tanulnunk az alapszabályokat, aztán egyesével a kivételeket.)
Szóval szerintem szuperül áll a gyerked a leírtak alapján a nyelvi fejlődésben, a hangok kiejtése még alakulni fog, ahogy valaki írta, legalább 2-3 év, mire egy logopédus elkezdene vele foglalkozni (ha mégis gondja lenne akkorra valaminek a kiejtésével).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!