Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ovónénik vagytok itt? Ovikezdé...

Ovónénik vagytok itt? Ovikezdés kérdés.

Figyelt kérdés

Kisfiam (novemberben lesz 3) jövő hétfőn kezdi az ovit Nálunk nincs szülői beszoktatás, múlt héten volt egyórás játszódélután, de ott az ovónénik álltak az ajótban, ha odament valaki kérdezni válaszoltak, de a gyerekek felé nem kommunikáltak.

Hétfőn 9-re (reggelire) oda kell vinni a 28 gyereket, és egyből otthagyni 11-ig. Ez megy majd az első 2-3 nap, majd gyerekfüggő lesz hogyan tovább. Ha jól viseli a gyerek, 3-4. naptól ott ebédel, második héten ott alszik.

Számomra ez nagyon ridegnek tűnik és félek hgoy a kisfiamat nagyon meg fogja viselni. Nem az a bajom, hogy ott kell hagyni, hanem hogy előtte semmi ismerkedés nem volt a gyerekkel. Családlátogatás sem. Ez opcionálisan volt kérhető a júliusi első szülőin, de nem tudtam végig ott maradni, és a végén mondták. Most jeleztem a játszódélutánon, de elhajtottak azzal, hogy lesz elég idő megismerkedni.

Ez így normális, ezt így tudják kezelni a kicsik?

Köszönöm a válaszokat!

2011. aug. 30. 12:46
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Az óvoda családias lehet,de nem család. Csak egy intézmény.(nem degradálólag irom)A gyerek ott szocializálódik, megtanul alkalmazkodni a néha kissé merevnek tűnő dolgokat megtanulja kezelni, értelmezni. "Apu, anyu szeret, nekem velük a legjobb."és et igy van jól. Olyan szeretetet soha nem ad egy kedves, idegen néni. Általában- saját tapasztalat- inkább az anya igényli a "mamás beszoktatást"
2011. szept. 1. 23:42
 12/20 anonim ***** válasza:

Nálunk sem volt beszoktatás, sőt első nap már ott is aludt. Semmi gond nem volt. Persze családlátogatás volt, de az kb fél óra. Ennyit látta előtte az ovónéniket.

Most kezdi a középsőt, már alig várja.

2011. szept. 2. 19:15
 13/20 anonim ***** válasza:
Nálunk rosszabb a helyzet. Nálunk rögtön első nap ott is kell aludniuk. Nálunk se volt családlátogatás.
2011. szept. 2. 20:32
 14/20 anonim ***** válasza:

Az én fiamnak ma volt a 2. napja az oviban. Tegnap mindenkinek ott volt az egyik szülője a csoportszobában a gyerekkel. Ma már voltak, akik otthagyták a gyerkőcöt, voltak, akik kint ültek a folyosón és voltunk kb 4-5-en, akik mellől alig mozdult el a gyerek. A szívem szakadt meg, amikor láttam egyik-másik gyereket ordítva zokogni, vagy az ujját szopva a szőnyegen feküdve csendesen sírni. A jövő héten még nem alszanak ott.

Engem az zavar, hogy nekünk szülőknek semmit nem mondanak az óvónők, hogy mégis meddig maradjunk a gyerekkel, ki, ahogy gondolja, érzi, addig járkál be. Az én fiam is nagyon érzékeny, anyás, és a legkisebb is (szintén novemberben tölti a 3-at). Szóval, én meg most azt látom, hogy nekem kell valamit kiagyalnom hétfőig és ahhoz tartani magam, különben ezt a beszoktatás dolgot elhúzhatjuk hetekig, ami nem jó egyik gyereknek sem. Az én fiam azt hiszi, hogy az ovi azt jelenti, anya ott van, csak szólni kell neki, és nem érti a többiek esetenként miért sírnak. A többiek meg azt nem értik, nekik miért nincs ott anya, vagy apa.

Szóval, azt hiszem hétfőn reggeli után én is ott fogom hagyni, erős leszek, be kell szoknia, nekem meg minél előbb munkába kell állnom. És csendben rágódom azon, mindez, hogyan viseli meg a kis lelkét...

2011. szept. 2. 22:51
 15/20 anonim ***** válasza:
Nalunk sincs beszoktatas, es csaladlatogatasra sem megyunk. Otthagyjak a gyereket az elso anptol es kesz. Igaz, ha anyuka ott van mind uvolt, es akkor inkabb azokkal vagyok, akiknek nincs ott az anyjuk, mert addig mit tegyek? tepjem ki a siro gyereket a kezebol? Na nem!
2011. szept. 2. 22:52
 16/20 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó! Ha jól értem óvónéni vagy. Mit tudtok tenni ha az első napokban a gyerekek nagyrésze sír? Nyugtatjátok őket, játékot kezdeményeztek, vagy rájuk hagyjátok? Miért nincs családlátogatás? Nem könnyebb ha van lehetőség kölcsönös bizalom kualakulására, ha van mód beszélgetni a szülővel, gyerekkel?

Köszi ha válaszolsz. Szeretném érteni a pedagógiai oldalt, miért jobb ez a módszer.

2011. szept. 3. 12:42
 17/20 anonim ***** válasza:

Igen, ovoneni vagyok. Csaladlatogatas nincs, mert nem eloiras. En mondjuk eljarok babysittelni, olyankor van lehetoseg bensosegesebb viszonyt kialakitani. Te kedves nonek tunsz, de hidd el vannak olyan szulok, akikkel 10 percet sem toltenek el sehol :S

A beszoktatas, mint mar irtam, ugy folyik, hogy egyszeruen ott hagyjak oket (nalunk egesz picik meg 1,5-2.5 evesek vannak a csoportomban. Ha valaki sir, azt nyilvan beolelgetjuk, babusgatjuk. De nem is gondolnad, miutan anya elmegy, gyorsan lenyugszanak, es az erdekes programok elterelik a figyelmuket. Sajnos vannak olyan kicsik, akik eleinte nagyon sokat sirnak, a rekord egy kislany 11 hetig :( Ridegen hangzik, de miutan nekunk is van pedagogiai tervunk (nyilvan nem olyan szoros, mint egy sikolaban), es a napi rutinnal is haladni kell, es ketten vagyunk 12-14 gyerekre, nem tehetjuk meg, hogy csak egyre figyeljunk. De ez ritka. A tobbseg par nap utan teljesen jol beilleszkedik.

Amit te tehetsz, hogy nem maradsz ott sokaig, barmilyen nehez is, es kegyetlennek hangzik. Kulonben a gyerek tenyleg azt fogja hinni, hogy az ovodaba anya is jar. Legy mindig vidam, es ha o sir is, rajtad veletlen se latszodjon, hogy meginogsz lelkileg. Onnantol mar az ovono feladata megvigasztalni a kicsit, es elterelni a figyelmet a hianyodrol. Ne torjon le, ha a kicsi napok, hetek elteltevel is sir reggelente, teljesen normalis, altalaban, ahogy anyu eltunik az ajto mogott, mar semmi bajuk. Aztan eljon az ido, mikor majd nem akar hazamenni :)))

Szoval, en a helyedben minel hamarabb otthagynam, es hosszabb idore, ha lehetseges. Hogy aludjon ott, ne szokjon hozza, hogy hamar hazamehet, vagy ott vagy. Mert akkor kesobb szerintem az nagyobb tores.

2011. szept. 3. 19:24
 18/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm hogy válaszoltál! Már várjuk a hétfőt remélem minden rendben lesz.
2011. szept. 3. 21:21
 19/20 anonim ***** válasza:
Nem lesz semmi baj :)
2011. szept. 4. 01:40
 20/20 anonim ***** válasza:

Én is köszönöm az óvónő szavait! Sokat segített, megerősített abban, amin egész hétvégén agyaltam.

Mielőbbi sírásmentes napokat kívánok Nektek, (és magunknak) kedves Kérdező!

2011. szept. 4. 20:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!