Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 1 hónap az oviig, szobatisztas...

1 hónap az oviig, szobatisztaságra semmi hajlandóság. SOS ötletek?

Figyelt kérdés

sziasztok! őszintén kezdek kicsit pánikolni, mert a lassan 3 éves fiamat fölvették oviba, de a szobatisztaságra egyelőre semmi hajlandóságot sem mutat. Néha szól, hogy pisilni kell, ügyesen bilizik ilyenkor, máskor meg a kakis pelust is alig tudom róla lekönyörögni... úgy érzem, egyszerűen nem akarja, nem pedig nem tudja...

volt már valaki hasonló helyzetben a gyerekével? mi működik ilyenkor?

köszönöm, ha írtok!

2011. aug. 15. 10:22
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
vidd magaddal ha mész wc-re,mi megbeszéltük h akkor ő is pisil mikor én.z nem segit esetleg?ez az orditás h nem akar bilizni,nálunk 2 éves kor elött volt,nem is eröltettem,utána fél év volt a teljes szobatisztaság,de szinte észrevétlenül,éjjelre is.
2011. aug. 16. 09:22
 12/43 A kérdező kommentje:

sziasztok! elkeseredtem egy kicsit...

a pelusnélküliség mai eredménye: kérem, bilizzünk, nem kell, nem akar. 2 perc múlva szól, hogy anya segíts. folyt a lábán a kaki...

megint megdumáltuk, mit kell tenni stb. ruhacsere, bilizés. még egyszer bekakilt és egyszer bepisilt. a pisi nem zavarta, pisis rövidnaciban játszott, miközben azt mondogatta amikor kérdeztem, nem kell pisilni, majd később...

ilyen esetben mi a teendő? ötletek?

2011. aug. 16. 12:25
 13/43 anonim ***** válasza:
Írtam a matricát, nem szereti esetleg? Ez jutalom is, meg nem is, mármint nem úgy jutalom, mint egy csoki vagy ilyesmi, mégis ösztönző lehet.
2011. aug. 16. 12:37
 14/43 A kérdező kommentje:

tegnap próbáltuk a matricás trükköt (régebben is volt rá kisérletem, akkor is volt 1 délutánnyi lelkesedés).

nem jött be. nem érdekelte.

egyébként nálunk egyben van a fürdőszoba és a wc, a másfél éves kishugával mindenhová jönnek velem, oda is... hiába kérem, budizzunk együtt, nem akarja.

2011. aug. 16. 12:57
 15/43 anonim ***** válasza:
100%

szia!

Csak azért írok, mert mélyen átérzem a problémádat.

Ez rajtad nem segít, de elmesélem, két napja volt három éves a fiam, nálunk se veszik be oviba pelusban.Tavaly nyáron próbálkoztunk, az sem tűnt fel neki, h folyik a lábán a pisi, tavasszal újrakezdtük, semmi változás.

Próbáltuk a matricázós dolgot, akkor inkább nem kell neki a matrica, és sír.

Ha bilire ültetem, nem megy semmi bele, és bőg, h nem kell pisilni, majd később újra próbáljuk, de utána sem pisil sőt tegnap oda jutottunk, h egész nap egyszer!!! pisilt, persze az is gatyába ment, és zokogott, h bepisilt.

Éjszaka eldöntöttem, h nem kínzom tovább, reggel sírva ébredt, h pelenka kell.

Megbeszéltük, h most pihentetjük a dolgokat, fel sem hozom a témát, ő már sokkal többet beszél erről, ma azt mondta, h az én hibám, mert nem hoztam elég hamar a bilit.

Elmondtam neki, h csak akkor tudom hozni, ha ELŐTTE szól, nem akkor, amikor már folyik, de csak azt hajtogatja, h én tehetek róla.

Súlyosbítja a helyzetet, h a vele egykorú barátja már hetek óta bilizik, locsolja a fákat, fiam nem hajlandó, azt állítja, h a barátjának jön, neki nem jön a pisi.

Tegnap már együtt ültünk a wc-ben, én is pisiltem, megnyitottam a csapot, ott ültünk 20 percet, meredezett a fütyije, de nem pisilt. Kakálni nem kakált három napja...

Meg vagyok lőve, fogalmam sincs, h mi legyen.

Mi is nézzük az Elmót, mesélek neki kitalált történeteket állatkákról akik a szomjas fának "inni" adnak, de semmi eredménye.

Huh, most jól kipanaszkodtam magam:)

2011. aug. 16. 13:05
 16/43 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy írtál! legalább nem érzem úgy, egyedül vagyunk ezzel.

többen mondják, persze most pánikolok, miért nem szoktattam bilire hamarabb. hát én próbáltam, de nem ment. pöröghetek én a fejem tetején is, nem akar szobatiszta lenni...

kitartást neked is! én ma alig bírtam visszafogni magam, hogy ne sírjak, vagy mérgelődjek...

2011. aug. 16. 13:09
 17/43 anonim ***** válasza:
46%

Tudom, hogy ellene vagy (illetve sokan mások is) az erőszakosabb leszoktatásnak, de én azt érzem ki az általad leírtakból, hogy annyira határozatlan vagy (hol van pelus, hol nincs, ha bepisil, ha kéri, visszaadod), hogy lehet, ez az oka, hogy nem veszi komolyan ezt az egész kérdést a gyermeked (vagy mivel belemerül a játékba, elfelejti, hogy épp van e rajta pelus, s óhatatlanul, a játék hevében bepisil, mert majd a pelus felfogja, gondolja ő). Nem biztos, hogy az én módszerem a jó, de én egyik napról a másikra anno úgy döntöttem, hogy elég volt a pelusból. Megbeszéltem a fiammal, hogy mától bili van, s azóta kvázi szobatiszta. Természetesen neki is voltak balesetei (csak pisi), illetve időnként hatalmas balhét lecsap, ha elküldöm pisilni (vannak szabályaink: ébredés, lefekvés előtt, illetve indulás előtt és hazaérkezés után muszáj pisilni). Ilyenkor, ha nem kell neki vagy van fontosabb dolga (!), hisztizik. Ezek a szabályok ugyanis továbbra is érvényben maradtak akkor is, mikor már ő szólt (vagy szó nélkül ráült a bilire), hogy pisilni kell.

Eleinte az, hogy megkérdeztem, kell e pisilni, nálunk sem kifejezetten volt eredményes. Általában én is azt a választ kaptam, hogy nem. Csakhogy ő nem pisilt be akkor sem, inkább tartogatta akár fél napon át. Eleinte én igenis ráültettem óránként a bilire, akár volt hiszti, akár nem. Ha kellett, mesekönyvet olvastunk, oda építettük fel a vasutat, tologattuk az autókat, mesét nézett a bilin ülve a nappaliban (ez persze csak kakinál). Esténként pedig fürdés előtt, ha aznap nem volt kaki, kértem, hogy kakiljon.

Szerintem határozottnak és kicsit erőszakosnak kell lenni ezzel kapcsolatosan is. Az enyém pl. gyönyörűen tud kanállal enni, de hisztizik, s inkább nem evett egy időben, ha nem etettem. Hát... Volt egy-két kalóriaszegény napja, mire megértette, hogy anya már nem eteti.

Szóval én azt javaslom, vedd le róla a pelust, közösen dobjátok ki/ajándékozzátok oda valakinek, hogy értse, ez most végleges (éjszakára, ha még be szokott olyankor is pisilni (pisis reggelre a pelus), adj rá bugyipelust, ha nem szokott, nyugodtan maradhat akkor is alsónadrágban), s ültesd rá a bilire óránként. Ha fogja a kukiját, akkor is ültesd rá. Ha hisztizik, hisztizik. Majd abbahagyja. Ki fogod tapasztalni, hogy milyen gyakran pisil. Ha még összevissza, akkor valószínűleg nem érett még rá (bár a kora alapján nem hiszem, hogy ez van a háttérben). A bölcsiben pl. reggeli után (8 óra), ebéd előtt (11-kor), lefekvés előtt (12.30), ébredés után (14.30-15.00) küldik el őket általában pisilni. Azt mondják a gondozók, hogy aki masszív szobatiszta, annak ennyi elég is.

Sok sikert és kitartást!

2011. aug. 16. 13:18
 18/43 anonim ***** válasza:

Gyere, olvassuk el ezeket, hátha okosabbak leszünk.

ma 13:05-ös vagyok.

[link]

2011. aug. 16. 13:26
 19/43 anonim ***** válasza:

Elolvastam mindet, de elárulom, h nem nagyon vagyunk kisegítve vele, összesen ez hasonlít a mi esetünkre, de ez sem az igazi.

Tisztelt Doktor úr!

Előre is köszönöm, hogy válaszol. Három fiú anyukája vagyok. Két kamasz és egy 3.5 fél évesé. Sajnos a picivel van gondom, sehogy se lesz szobatiszta. Minden könyv azt írja, hogy várjunk. Hát mi vártunk, csak vártunk, csak vártunk. Tavaly nem ment óvodába, mert még pelenkás volt. A nagyszülők vigyáztak rá addig, amíg én dolgoztam (négy óra). Két éves kora óta ágytiszta, ezzel semmi gondom. De nappal nem tudtuk róla levenni a pelenkát. Elvittem gyerekorvoshoz, gyerekpszichológushoz, mindenki azt mondja, várjunk. Amikor betöltötte a 3.5 évet egyszerűen nem adtam rá többet pelenkát. Csak hogy ezzel semmi sem változott, vagy visszatartotta a pisit az esti fürdetésig, vagy bepisilt a szoba közepére. Nagy ritkán sikerül a bilibe. Két hónap alatt kb. tízszer. Nem tudom, már mit csináljak? Szeptemberben, muszáj már oviba mennie. Ráadásul annyira jó volt mindig a kapcsolatunk szinte soha sem sírt semmiért, mindent mindig meg tudtunk beszélni, de ez a bilizés már teljesen tönkre tesz mindent. Az a baj, hogy túl sokat vártunk és már késő? Hogy tudnám rávenni, hogy engedje el azt a pisit? Köszönöm a válaszát.

H-né Andrea

Kedves Andrea!

Ha egy gyerek „visszatartani” képes, tulajdonképpen a legfontosabb lépést tette meg a szobatisztaság felé (nem véletlen, hogy éjszaka nem pisil be). Azt javaslom, hagyják gyorsan abba a biliztetést. Jól teszi, ha nem ad pelenkát a gyerekre, de mondja meg neki: ha pisilnie kell, kérje – és meg is kapja a pelenkát. Egyelőre fogadják el: kisfiuknál a szobatisztaságot az jelenti, hogy kéri a pelenkát, amikor pisilnie kell. Ha a gyerek ezt elfogadja és betartja, a nyári „pucérkodás” idején nem lesz gond a pelenkától a bilire csalogatni őt. Egyébként semmiféle „bajról” nincsen szó: a gyereknek ilyenkor még „jogában áll” bepisilnie, nem késtek le semmiről. Számos óvoda is akad, amely nem ragaszkodik kényszeresen a szobatisztasághoz, és ilyen óvodában – a többiek hatására – a legtöbb bepisilő gyerek egy-kettőre szobatisztává válik. Kérem, írjon nekem: sikerült-e a „pelenka-kéréses taktika”?

2011. aug. 16. 13:39
 20/43 A kérdező kommentje:

sziasztok! jaj egyre tanácstalanabb vagyok...

úgy érzem két út van csak, vagy a végleges pelus-letétel, lesz ami lesz és ameddig..., vagy pedig várni még és türelmesebbnek lenni.

nehezíti a dolgot, hogy van egy másfél éves pelenkás huga, aki egyelőre meg állandóan bilizne, csak épp nem érett rá fizikailag. mintha fel lennének korban cserélve.

amikor hajlandó bilire ülni mindig sikerül valamit produkálni, de általában csak kis mennyiséget. nem vagyok benne biztos, hogy érzi már amit kell, értitek...

állva nem is nagyon sikerült még neki pisilni, nem tudja úgy irányítani az izmait. és igen, ezt gyakorolni kellene. tény, hogy a fiam előbb kezd sírni, hogy "nemtudom, nemtudom", ha valamit elsőre nem tud megtenni, ellentétben a hugával, aki meg addig göbődik azzal amit kigondol, míg nem sikerül. a kisfiamat mindenben támogatni és noszogatni kell, mert könnyen felad mindent.

2011. aug. 16. 16:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!