Szobatisztaság: az orvos azt mondta, adjam vissza a pelust. Volt már aki visszaadta valamennyi időre?
Először kérlek olvassátok el egy régebbi kérdésem az előzmények miatt: http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgye..
4 napja írtam a kérdést, a helyzet egyáltalán nem változott. Ma elvittem a dokihoz, aki azt mondta, hogy éretlen még lelkileg a szobatisztaságra, adjam vissza a pelust egy hónapig, utána kezdjük elölről, addig elfelejti. És akkor úgy kezdjük, hogy építsük be a kakilást a mindennapokba, vagy reggeli, vagy vacsora után "mindketten" kakilunk: ő ül a wc-re, én ruhástól a bilire, és 5 percig kakilunk.
Ok, ez rendben van, de nem fogom összezavarni teljesen?
Olyan szépen szól már, ha jön a pisi/kaki, ha most is szól, mit mondjak, mehet a pelusba nyugodtan???
És novemberben már 3 éves lesz, mi lesz az ovival ha nem szokik le addig???
Hát én biztos nem adnám rá vissza a pelust.
Üljön csak a wcre, bilire, amelyikre akar, ha tízszer, hát tízszer. Nem kell nézegetni, szagolgatni. Ha kakilt végre, rendezd le, aztán hadd menjen. Ne csináljatok akkora ügyet az egészből! Ha te túlaggódod, akkor ő is, és sose lesz vége.
Én nem adnám rá vissza, mert nem a szobatisztaságra éretlen. Max arra az időre ha abba szeretne kakilni és akkor kakiljon abba. Újra nem kezdeném el pelusozni.
Abban igaza van az orvosnak, hogy a kakilás reflex, tehát ha ráülteted egy adott időben és formában a vécére, előbb utóbb menni fog a dolog.
Az én kisfiam is bugyiba kakilt, aztán volt hogy észrevettem ráültettem gyorsan a vécére, aztán mi beültünk a vécére, első alkalommal pont egy óra hosszat olvastunk mesét, mire sikerült, aztán másnap megint és megint és a harmadik alkalom óta nincs gond a kakilással. Most már szól, beül, kakil és kész.
Ne nézegesse, ne csinálj ügyet belőle.
Egy másik történet, bár ez nem a te eseted, a nagyfiam 5 évesen elkezdett bekakilni, naponta többször, volt hogy a szoba közepére. És aztán azt mondta, hogy miattam van a dolog. Mert az első bekakilás után rágörcsöltem a dologra és figyeltem, szóltam, elkísértem, néztem. És ha ott vagyok, nem megy el vécére. És tényleg oviban. nagyiknál sosem volt gond, csak ha én is ott voltam.
Mondtam neki, oké, ha én tehetek az egészről szerinted, mától kezdve nem érdekelnek a vécé ügyeid, intézd magad. Én akkor sem szólok, ha ott toporogsz. És azóta elmegy egyedül vécére, kitörli a fenekét és egyszer sem volt kakis sem a bugyija. Úgyhogy most a kicsinél is visszafogom magam, nem görcsölök, nem szólok, nem csinálok ügyet belőle, mert nem vezet jóra.
Megpróbálok belőle nem ügyet csinálni, de ez már tényleg pszichés probléma! Ő nem AKAR kakilni, mert barna, és mert úgy néz ki, ahogy. De mivel érzi az ingert, nagyon kell neki, csak toporog és sír, mivel nem akarja. Borzasztó dolog ez, mert - komolyan nem túlzok - 2-3 óráig is eltart, mire végre eljutunk oda, hogy annyira nem tudja már visszatartani, hogy kijön valahogy a kaka. Ordítva. És addig tényleg félpercenként szól, hogy jön, de közben NEM AKARJA. Tényleg baromi nagy kínlódás mindkettőnknek.
Annyi kimaradt még a sztoriból, hogy valszeg Apa "rontotta" el, mert ő öklendezik a gyerkőc kakijától. Pelusozásnál is régen, meg kb egy hete, amikor nem voltam itthon. :(
pelenkát ne add vissza rá.
apa szedje össze magát, és segítsen a gyereknek kakilni, hogy ez termélszetes, stb.
A "kaki csúnya" dolgot mi úgy küszöböltük ki,hogy "nagyon szép kaka! és milyen illatos!" Mire a lányunk vissza kérdezett: szép,kaka? Azóta minden alkalommal jellemzi kakálás után: szép,nad tata. vagy tatáltam,dolyót! szép?
Ha szól,hogy jön a pisi/kaki,akkor miért kellene pelenka? Az enyém sajnos (lassan 2 hónapja kezdtük) van hogy egymás után 2-4 nap napjában 1-2x bepisil,van,hogy 2 hétig szuper ügyes,aztán 1-2 nap,1-2 alkalommal megint becsurog. Az egyik nap játék közben kakkolt be. De ezért nem fogom rá vissza adni a pelust!
Ha wc-n,bilin ül a gyerek,akkor azt szokták mondani,hogy nem szabad lefoglalni. -hát,nem tudom!
Egy biztos. Ha kakálni kell,akkor addig ültetném ott,míg nem sikerül. Amikor végre kibújik a kaksi,akkor meg dícsérném,hogy milyen ügyes volt,hogy ilyen szépet kakált! Ezért adnék neki egy jó nagy puszit!! Had lássa,hogy mennyire jó dolog,ha ügyes!
Sok sikert!!!
Üdv:2gyerkőcös
2 év 8 hós a lányom, 2 hónapja szobatiszta, DE kakihoz kéri a pelust. Jön, mondja, anya kakilni kell, kérek pelust, én meg adok rá és kakil.
Ha nem adom rá a pelust kakihoz, akkor nem kakil, képes 4 napig sem kakilni, teljesen visszatartja, addig amíg olyan kemény nem lesz, hogy nem bírja kinyomni, csak sírva.
Én ráadom kakihoz, majd elhagyja ezt a szokását, nekem mindegy mibe kakil: pelus, vécé v bili, csak kakiljon.
Köszi, hogy ilyen sokan próbáltok segíteni!
Én is attól tartok, hogy később még rosszabb lesz a helyzet, lehet hallani olyan gyerekekről, akik akár 1 hétig is visszatartják, kórház a vége, stb.
Talán tényleg az lenne a jó megoldás, hogy a kaki akkor menjen a pelusba, aztán 1 hónap mva megpróbáljuk amit a doki mondott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!