Te? Én? Forditva használja 2,5 éves fiam. Hohy tanithatom meg neki jól?
Szia. Szerintem ez minden kisgyereknél megvan. Magától meg fogja tanulni a helyes kifejezéseket. Mi amikor nem tudtuk eldönteni akkor rákérdeztünk pl. hogy most ki jön a játékban Patrik vagy anya, és akkor ügyesen meg tudja adni a választ. Nekünk ez bejött. Már 4 és fél éves, nagyon okos gyakorlatilag kisebb szavakat már elolvas (magától), de a mai napig van egy dolog amit fordítva mond. Az öcsém helyett mindíg azt mondja, hogy öcséd. Szerintem ez is elmúlik majd hamar nála.
bocs, hogy kicsit hosszú lett.
:-D
Az én lányom az enyém helyett azt monda: tiem,Az én helyett pedig hogy: tem.
Én úgy próbáltam,hogy amikor végre mondta,hogy "én" akkor a kezét a mellkasára tettem,majd magamra is mondtam,mutattam,hogy "én!" -Sokszor játszottuk ezt,és már jól használja.
Amikor kérdeztük Tőle,hogy "ez kié?" akkor a válasz eleinte az volt,hogy "tem,majd tiem". Erre azt mondtam neki,hogy: igen a tiéd,de mond azt,hogy enyém! Próbálta kimondani,nem igazán sikerült,majd úgy kimondta,hogy e-nyém. Kérdeztük megint,hogy "ez kié?" Megint "tiem" volt a válasz,megint megkértem,mondja,hogy "enyém". Megint kérdeztük,megint "tiem" volt a válasz. Kijavítottuk még egy párszor,jó 1 hét beletelt,de megtanulta!
Javaslom,Ti is játszatok ilyet! Pl ha a könyvet a dobozból azt mondja,hogy "kiszeded" akkor "veszekedj" Vele,hogy :én szedem ki!
Mi a pizsit mikor felveszi is szoktunk (volt) ilyet játszani,hogy "tiem!" és a kezébe veszi,erre én kiveszem a kezéből,és azt mondom,hogy "enyém!" Erre a gyerek vissza veszi,és "enyém!" Mindig egy kicsit. Élvezi is,és meg is tanulja,hogy kell mondani a dolgokat!
Amúgy nem feltétlenül baj,ha most még kavarja a dolgokat! Hiszen ahogy írtad,csak pár hónapja kezdett beszélni! Majd megtanulja hogy használjuk helyesen a szavakat!
Nálunk is volt ilyen korszak, és nagyon bírtam, amikor azt mondták, hogy tiem! :) A legkisebb lányom pedig következetesen úgy mondta csak sokáig, hogy Júliáé.
De ovis korukra simán elhagyták, csak pár hónapig tartott. Az a fontos, hogy te mindig helyesen mond, ne utánozd a "rossz" kifejezéseket és akkor majd kialakul nála hogyan kell jól mondani.
A kislányom most 3 éves és a mivel? kérdésre adott válaszaiban, ahol mássalhagzóra végződik a szó mindig -val,-vel -t mond. Tehát nem azt mondja, hogy székkel, hanem hogy székvel. Ez is olyan érdekes :) A nagylányom is így mondta kicsiként, aztán egyszer csak elhagyta. Néha elmondom utána helyesen a szót, de különösebben nem javítgatom, majd ráérez, ha eleget hall helyes beszédet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!