Szerintetek melyik óvoda a jobb, ahol korban vegyes csoportok vannak vagy ahol nem?
Tapasztalatom még nincs, mert csak szeptembertől megy a fiam vegyes csoportos oviba.
Viszont voltunk nyílt napon, ott kérdezősködtünk. Az óvónők, és olyan szülők, akiknek már jár oda gyerekük, előnyösnek találták a vegyes csoportokat. Remélem, nekünk is beválik.
Ez abszolút ovi és gyerek függő.
Nekünk egy cserfes 3 évesünk van, a tesója 1,5. Neki nem gond, kisebbel is jól elvan, meg a nagyokkal is. Így ő vegyes csoportba ment. Az ovi előtt 2 héttel (az ovi kedvéért) lett szobatiszta, rengeteget fejlődött mind képzelőerő, mind evés, mind öltözködés terén. És azt vettem észre, hogy jobban figyel a tesójára is (bár erre soha nem volt panaszom).
Az egyik óvónéni nagyon tapasztalt - értsd kissé öregecske:), végtelenül kedves és odafigyelő, nagyon jól kezeli az életkori sajátosságokon alapuló különbségeket.
Hátrányát én egyelőre nem látom.
Bár régi a kérdés, de hátha olvassák még ezt a kérdést. Szerintem ez a vegyes csoport összetételétől is függ. Meg az óvónők talpraesettségétől. Nehezebb több korosztályban lévő gyerekeket megfelelő módon, személyre szabottan lefoglalni. Ügyes óvónővel megy ez és sok előnye van a vegyes csoportnak.
De az is nagyon fontos, hogy legyen korosztályos (mindkét nemből való) gyermek is a csoportbon, hogy legyen korban, fejlettségben megfelelő barát/barátnő lehetőség. A lányom vegyes csoportba került, de sokat bosszankodtam miatta, mert tavaly 3,5 évesként 6-7 évesekkel volt főleg együtt. 4-5 középsős korú volt még, 2 kiscsoportos fiú. Nem volt igazán barátnő lehetőség. (Nem volt lehetőség azonos szintű barátságra, bár a nagyobb lányok kedvesen a szárnyaik alá vették Luca lányomat és a vele egykorú pici fiúkkal is úgy-ahogy összebarátkozott.) Most 3-3,5 évesek (24 új gyerek) kerültek az iskolába menők és a nagycsoportosok helyére és 3-4 középső csoportosnak megfelelő kisfiú van még. A lányomnak idén sincs korosztályában barátnő lehetősége... :( Már senki nem veszi a szárnyai alá sem, hiszen ő a legnagyobb, de a barátságok sem alakulnak úgy, ahogy lehetett volna egy korosztályos csoportban. A fiúkkal barátkozik, de természetes, hogy a fiúk inkább egymással játszanak, vele kevésbé, hiszen nembeli elkülönülés mindig szokott lenni. Szóval csak kilóg egyedüli középsős lányként. A mi esetünkben nagyon nem alakult jól ez a vegyes csoport. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!