Miért hiszik azt a nagymamák, hogy az a szeretet jele, ha teletömik édességgel a gyereket?
A lányom 3 éves, elég jól evett kicsinek, de aztán a nagymamák elrontották. Ha névnapja, szülinapja van, mindig mondom anyunak, hogy mire lenne szüksége a gyereknek. Ja, nem tudott elmenni vásárolni, hoz inkább egy csomó üdítőt, meg édességet. Most már elég rossz evő. Ha hozzájuk megyünk, akkor is ott a süti az asztalon. Aztán meg csodálkozik, hogy a gyerek nem eszik ebédet, és én nevelem rosszul, mert nem ül le velünk az asztalhoz. Máskor meg gúnyosan megjegyzi, hogy "ja, ezt nem ehetsz, mert anyád nem engedi!". Mintha én lennék a mumus.
Most itt van anyósom, már az 1 éves gyereket is teletömte csokis keksszel. Soha nem evett még ilyet, és persze nagyon ízlik neki. Aztán persze kínálgathattam főzelékkel. Félek, hogy őt is el fogják rontani. De a férjem megtiltotta, hogy szóljak neki, majd ő. De szerintem nem szólt. Mondom, hogy gyümölcsöt hozzanak, de az persze sokkal drágább, úgyhogy marad a csoki meg a keksz.
Elvileg ebéd után semmi. Csak az a baj, hogy a lányom már főétkezések gyanánt is azt enne. Ha mondom, hogy nincs, akkor meg inkább nem is eszik semmit.
Anyósom sajnos elég beteg, és a férjem inkább semmiért nem szól, mert nem akar összeveszni vele. Anyukámnak már százszor elmondtam. Na, ő úgy csinálja, ha megyünk hozzájuk: van süti, ehetsz, ha megetted az ebédet. Nem kell az ebéd? Nem baj, itt a süti. Amikor szólok, akkor meg az a válasz, hogy legalább nem éhezik. Mert szerinte nem az a megoldás, hogy akkor nem kap a gyerek. Igaz, itthon sokszor van úgy, hogy fél napig semmit sem eszik. De még szerencsére elég jó húsban van.
Mintagyerek a nagyobbik, eljöhetnél megnézni. Na nem azért, hogy lásd anyai kvalitásaimat, hanem, hogy csodáld őt. Mert megérdemelné. Súlyos beteg és olyan önfegyelemmel csinálja, minden velejáróját, vérvételt, kórházat, étkezést, injekciókat, hogy megérdemli bárkinek a csodálatát 4 évesen. De ez nem nekem köszönhető, ez az ő egyedüli érdeme.
Az viszont az enyém, hogy a környezetünkben mindenki betartja, amit kérek. És igen, keményen kiosztottam anyósomat, apámat, anyukámat. Odavittem bemutatni milyen termékek, amiket én veszek, adok a gyerekeimnek. és képzeld van 500 forintos magas kakaótartalmú csoki (csak ilyet kaptak közeli családtagoktól), van tönkölybúza teljes kiörlésű cukor nélküli sütemény, jogobella joghurt, stb stb stb. Mert megmondtam, pénztelenség nem akadály, megveszem én. és megvettem, minden hónapban kiosztottam 4-4 kiló lisztet például, mellé korpát, olajos magvakat, joghurtot, kekszet.
Úgyhogy nem volt könnyű, de igazodtak. Belátták, hogy a gyerekeim egészsége többet ér. Mert megmondtam, az hogy maga mit eszik, nem érdekel, magánügy, nézze meg, mennyi gyógyszert kell szednie-ez is magánügy, de nem szeretném, ha a gyerekeim oda jutnának, ahol ők vannak. gyógyszerhegyek, panaszáradatok. Egészségesen éljék végig az életüket.
Ja és a kicsi, őt is megnézhetnéd, bár nézz rá a gyerekedre, mert ő pont ilyen, ja nem, bocs az ő listája hosszabb, van csoki, cukor, gabonagolyó. És ő két napig nem evett, mikor nem kapott gabonagolyót. És a szigorúság meghozta a gyümölcsét, itt van az asztalon a tál csoki és hozzá sem nyúl, viszont tegnap megevett egy tál epret, ma délben egy tálka salátát tele friss zöldségekkel. Úgyhogy tudom mit állsz ki. De én kikaptam apám kezéből a nyalókát és repült a kukába. de ugyanígy tettem a keksszel, mert megmondtam vagy rendes időben adja neki, vagy ha bonyolult megérteni és nem bírja megállni, kidobom az összes nassolnivalót. Na nála sem ment könnyen, mert megcsinálta velem azt, amíg elfordultam, hogy felvágom a kicsinek a húst már megtömte csokis keksszel. És aztán volt a hiszti, sértődés, de belátta és ma már nincs ilyen. Jó ő az apám, vele szemben drasztikusan léptem fel. Anyósómmal diplomatikusabban. De felléptem, mert a gyerekem érdeke ezt kívánta. És látom az eredményt. Mondjuk most úgy két év után.
Én gyerkőcöm 2 éves lesz, húsvéti vendégjáráskor sütit evett sütivel, a rokonokat nem akartam megbántani a szigorú nasi-ellenességemmel. Azóta sincs nasizás, csak ha én sütök, abból ehet, nincs telerakva adalékokkal, színezékkel. Amíg lehet, addig óvom a hülyeségektől. Gyümölcs és zöldségimádó, úgy örül egy almának, mint már a kindertojásnak. Csokit fényévente kap, mikor én nem bírom ki, és előtte bontom ki a táblát, kap egy kockát, és megelégszik vele. Én máshogy voltam nevelve, egyél, ha akarsz. Meg is van az eredménye. És a lányommal ellentétben én nem eszem meg a gyümit, zöldséget. Ciki, de tényleg nevelés kérdése! Én inkább odafigyelek, mihez szoktatom a gyereket.
Te is tegyél rendet a rokonságban, nem értem miért nehéz bárkinek is megérteni, hogy első a főtt étel, aztán a nasi. Rendes ételtől fejlődik, nem a csokitól. Szerintem helyrehozható, észérvekkel, 3 évessel már lehet rendesen beszélni. Biztos lázadni fog, mert tudja, hogy enged a másik, de ki kell bírni, hogy belássa, nem ő irányít. Inkább főtt ételt tegyé elé marha gusztán tálalva, mint valami csoda, hogy megkívánja, és ne legyen hely a csokinak. :))
Én csak azon kaptam fel ma nagyon a vizet, hogy a 15 hónapos fiam még se csokit, se kekszet nem evett. Nagyon jól is eszik. Erre anyósom jött látogatóba, és kettesben hagytam vele 5 percre, már a csokis keksz lóg a gyerek szájából. Meg sem kérdezte, hogy mit szólnék hozzá, mikor eszik, stb.
A 3 évessel is ezen megy a harc állandóan a nagymamákkal, de hiába. Most meg a kicsivel is kezdik.
Szóval csak ezért kérdeztem. Örülök, hogy itt ennyi szuperanyuka van, akinek mind jó evő gyerekei és szófogadó nagymamái vannak.
Én csak arra lettem volna kíváncsi, hogy a nagymamáknak miért ilyen nehéz megérteni, hogy nem én vagyok a kegyetlen anya, aki eltiltja az édességtől a gyereket. De itt megtudtam, hogy mindez az én hibám. Köszönöm szépen.
(Aki normális választ adott, az ne vegye magára.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!