Akinek októberben tölti gyermeke a 3 évet, bölcsibe vagy oviba fog járni szeptembertől?
szia!
Ha dolgozol, már 2,5 éves kortól viheted óvodába! Jobb is lenne neki (anyukám óvónő).
Nem mindenhol engedik 2,5 évesen óvodába. Törvény szerint ugyanis csak 3 éves kortól lehet. De egyes óvodák engedik. Nálunk igen, de csak ha szobatiszta. Sajnos a lányom nem lett az, úgyhogy bölcsibe maradt volna 3 éves koráig. Bár én nem vittem, mert jött közben a kistesó. Nagyon remélem, hogy ő előbb szobatiszta lesz.
De elvileg év közben is el lehet kezdeni az óvodát, esetleg azt érdemes megkérdezni. Nem látom értelmét majd 4 éves korig bölcsibe járatni, itt ki is teszik a gyereket, ha betölti a 3 évet, megkérdeztem. Úgyhogy akkor az óvoda át kell, hogy vegye.
Nincs korcsoport szerinti bontás a bölcsitekben?
Szept. 14.-én tölti a lányom a 3 évet.
Jelenleg bölcsis, és szerettem volna, ha az is marad még 1 évig (óriási csoportlétszámok vannak az oviban, a bölcsi jóval védettebb közeg, sokkal több személyes figyelem jut rájuk, és nagyon jók a gondozónénik emberileg és szakmailag is. Biztos, hogy nálunk szó sem lett volna elmaradásról, ne adj isten visszafejlődésről) .
De sajnos a városban jóval kevesebb a bölcsis férőhely mint az óvodai, ezért az önkormányzat megegyezett az intézményekkel, hogy minden gyerek aki dec 31-el bezárólag tölti a 3 évet és szobatiszta, azt átadják az oviba.
mivel a lányom 2.5 évesen egy hét alatt szobatiszta lett, így eldőlt, hogy megy oviba.
szia!
Nem igaz, hogy 3 éves kortól van csak óvoda. Megváltozott a törvény! Eddig anyáék sem vehették fel a 2,5 éveseket, most meg 5 fog menni hozzájuk jövőre!
Igaz, hogy van olyan, aki még beszélni sem tud, kanállal enni sem, úgy kell etetni, de a szülő beadja az óvodába, mert a törvény szerint már megteheti!
De csak ha dolgozik a szülő, és a gyerek szobatiszta! Ezek a feltételek. Most kérdeztem meg :))
Decemberi, szobatiszta, érthetően beszél, testalkata alapján 3 évesnek néz ki, s mégis bölcsis marad, mert nincs hely az oviban. Szerencsére nálunk korosztályos bontás van, azaz a 2 évet be nem töltöttek nem kerülhetnek abba a csoportba, ahová szeptembertől az enyém jár majd (mert mondanom sem kell, hogy a jelenlegi 14 gyerekből több mint 10 megy oviba szeptembertől, így szinte a nulláról építik fel majd a csoportot). Én is tartok a jövő évtől, mert sajnos az enyém üti-vágja a kicsiket az udvaron, hacsak ránéznek arra a játékra, amivel épp játszik, s most még vannak nála akár háromnegyed évvel idősebbek is, akik bizony helyreteszik, ha nem úgy viselkedik, ahogy kell. És a bölcsiben maradó csoporttársak közül is ő a legnagyobb, ha nem is a legidősebb. Szóval abszolút megértelek, ha nekem mások is az aggályaim, mint neked.
Az unatkozásról és a visszafejlődésről annyit, hogy minden a gondozónéniktől függ. Ha őket már úgy kezelik, mint nagy bölcsisek, s még több önállóságra tanítják őket, akkor szerintem visszafejlődés nem lesz (azzal a játékkal és úgy mint a kicsik nem fognak már játszani, mert már nem érdekli őket - kreatívkodni meg mindig lehet - értem itt a rajzolást, építőkockázást stb. - ha meg ezen múlik, viszünk be játékot.)
Én épp ezért nem is emlegettem neki az ovit, a nyílt napra és a beiratkozásra sem vittem, ne lássa, mennyivel izgalmasabb már az óvoda (mert valljuk be őszintén, itthon már nem egy olyan játékkal játszik, amivel az ovisok játszanak).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!