Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Tanácsokat várok! Gondom van...

Tanácsokat várok! Gondom van az óvónővel, ti mit tennétek a helyemben?

Figyelt kérdés

Mióta az ötéves kisfiam ennek az óvónőnek a csoportjába jár, ő érezhetően pikkel a fiamra. De a mai történet kiverte a biztosítékot nálam. Mentem érte a szokott időben, erre az óvónő flegmán megáll az ajtóban és közli velem: - Bocsi, de ez én voltam.

Kérdem: - Micsoda?

- Hát a karmolás a gyerek nyakán. Ugyanis a mosdóban az autóját mosta, én meg hatszor rászóltam, hogy ne az autót, a kezét mossa, mert kipacsálja a vizet, és mások elesnek benne. És akkor olyan hülyén fordult, hogy megkarmoltam, pedig nincs is nagy körmöm.

Erre annyit tudtam kinyögni, hogy ez nagyon jól sikerült óvónéni, gratulálok és szó nélkül eljöttem.

Hazafelé a kisfiam sírva elmondta, hogy nem pacsálta ki a vizet, és az óvónéni elhúzta a csaptól, és akkor karmolta meg. Ti mit tennétek a helyemben: szólnátok az óvódavezetőnek, vagy inkább nem csinálnátok semmit a gyerek további nyugalma érdekében. Itt arra gondolok, hogy ha szólok, biztos vagyok benne, hogy onnantól pokol lenne a fiam élete, mert bosszúból ezt tenné vele.

Volt már valaki ilyen helyzetben? Mitt tett? Nem bánta meg?

2011. máj. 11. 12:38
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
67%

Ne haragudj kedves kérdező, de nem fog tetszeni a válasz.

Az óvónők próbálnak 20-30 gyereket egy időben ide-oda vezényelni. És bizonyára nem egyszerű, ha egyik másik gyereknek 6szor kell szólni, mert otthon nem lett megnevelve, hogy szót kell fogadni... Majd, ha el is húzta onnan, simán meg is karmolhatta véletlenül, te meg majdnem feljelented...

Az iskolákban ugyan ez a helyzet, az ilyen szülők miatt, mint Te. Bizony, van, hogy a gyerek nem követi a szabályokat. De egy pedagógusnak már semmilyen fegyelmezési eszköz nincs a kezébe, mert Te, és a hozzád hasonlók úgy védik a gyereket, mintha szent lenne. Így sosem fogja megtanulni a közösség szabályait, ami minden oviban vannak... És minden iskolában lesznek... És ha mindig így reagálod le, a középiskolában már nem fogsz bírni vele...

Ismerős példa: barátnőm fia mindig verekszik az oviban, ok nélkül. Az ovónéni nem nagyon tud mit csinálni vele. Rászól, de mivel otthon nem teszik ezt, ezért nem érdekli. Majd mikor anyuka vitte a gyereket oviba, és pont az ő gyerekét valaki megcsapta,mert az elvett tőle valamit, és az ovónő már nem szólt oda, anyuka teljes, és személyes sértésnek vette... Hogy utálják az ő gyerekét...

Ne haragudj, ha harcias lett, csak arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy próbálj picit mögé látni. Próbáld meg jól kifaggatni a gyereket, hogy pontosan mi történt, de ne várd azt, hogy azt mondja: igen anya, 6szor szóltak, de nem érdekelt. Nem fogja ezt mondani. akkor sem, ha így volt.

De mindenképpen faggasd minden nap, mert ha egyébként is így érez mindig, minden nap, akkor viszont valamit tenni kell. Azt nem mondom, hogy váltsatok, mert abból annyit fog leszűrni, hogy ha valami nem tetszik, akkor mehetek máshova. És előbb-utóbb elfogynak a sulik.

Szóval nem könnyű.

És ne haragudj, hogy az elején úgy kiakadtam, de tanár vagyok, és mikor a gyerek gyújtogatott órán(!), ahhoz, hogy bármi büntetést kapjon, még nekem kellett volna bizonyítani... Picit elferdült a világ,de ne légy részese...

2011. máj. 12. 07:31
 12/21 A kérdező kommentje:
Nem haragszom, miért tenném, de az a baj, hogy mivel te is a másik oldalt képviseled, nem fogod megérteni a helyzetemet. Az én gyerekem nem az "otthon nem lett megnevelve" kategóriába tartozik, hanem éppen a "nem vagyok szimpatikus az óvónőnek, ezért mindenért rámszól". Ma reggel vittem a fiam oviba, a délelőttös óvónéni egyből kérdezte, na mi van a nyakával? Mondom elég csúnya: egy tíz centis és egy nyolc centis véraláfutásos karmolás lett belőle, aminek a közepén egy vékony csíkban vérzett, de most már sebes. Erre ő: Egy kicsit túlreagálta, szerintem. Na, erre mit mondasz? Tudod nem vagyok az az óvónőhöz szaladgálok minden szarért típusú ember. A fiam karján minden második hétben van egy harapás, a kisujján le fog esni a köröm, mert az egyik ovistársa rácsapta az ajtót. Mindig minden autóját elhagyja, mert olyan jószívű, hogy odaad mindenkinek mindent, aztán azok meg elrejtik a zsákjukba és többé nem találjuk, mert hazaviszik. Soha nem szóltam ezekért, pedig volt már olyan a csoportban, akit vezetői javaslatra eltanácsoltak az oviból, mert harapott. Tudod, nem gondolom, remélem jól, hogy szándékos volt, csak a stílus döbbentett meg. De tudnék még ilyeneket idézni tőle: "Ha még egyszer valaki a wc mellé pisil, felnyalatom vele" vagy Mikulás előtti hetekben cukrot kellett vinni, minden nap megettek egy szemet karácsonyig az egyik gyerek nem szerette, ami neki jutott ezért megkérdezte- Óvónéni, kaphatom azt a másik fajtát, ezt nem szeretem. Erre ő: Mit válogatsz, örülj, hogy kapsz." stb. stb. Ugye nem baj, ha én meg azon akadok ki, hogy egy általános iskolás gyújtogatóhoz hasonlítod a fiamat. Képzeld a másik fiamnál, aki általános iskolás, egyszer fodultam az osztályfőnökéhez tanácsért, mert a tornatanár pofozta a gyerekeket (nem csak az enyémet). Veled ellentétben ő azt javasolta, hogy azonnal menjek az igazgatóhoz, és jelentsem. Mert az a felnőtt, aki megüt egy gyereket, az primitív, mivel csak a primitív embereknek az eszköze a verekedés. Persze nem történt semmi, mivel mindent tagadott. Egészen mostanáig, amikor megint annyira elborult az agya, hogy megfojtogatott egy ötödikes diákot az órán. Persze most is megúszta, a diákok hiába jelentették, még a fojtogatott fiúnak kellett bocsánatot kérnie, mert félrehallotta mi a feladat, ezért mást csinált. Na, mindegy úgy látszik az eredeti kérdésemre már nem fogok választ kapni.
2011. máj. 12. 09:09
 13/21 anonim ***** válasza:
0%
de kedves anyuka!!Mit kérdezel minket és bizonygatod az igazad?Menj el az óvodavezetőhöz és jelentsd neki,meséld el neki azt amit nekünk ide leírtál,a sok sebről és a "szerintem nem szimpi a gyerekem" verziót is.Kérdezd meg a vezető óvónőt,hogyha ennyire problémás az ő gyereke mit javasol mit tegyél vele?vigyed el nevelési tanácsadóba?Aztán figyeld meg mit mond,mert most nem támadnál,hanem tanácsot kérnél.én is azt írtam,hogy ne csinálj belőle ügyet,de látom forr benned az indulat,igy nem értem miért ránk vársz,ha mit szülő úgy érzed igazságtalan volt,lépj.
2011. máj. 12. 10:39
 14/21 A kérdező kommentje:

Tévedsz, nem forr bennem az indulat, csak azt nem értem, hogy feltettem egy kérdést, és válasz helyett már ott tartunk, hogy kezelhetetlen gyújtogató középiskolás és a munkahelyét utáló felnőtt lesz egy ötévesből, aki csak lemosta az autóját az óvónéninek meg nem tetszett.

Akkor újra: olyan anyukák válaszát vártam, akik voltak hasonló helyzetben és megbánták-e, hogy léptek, vagy azt, hogy hallgattak.

2011. máj. 12. 11:10
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Èn már írtam az elsök között, hogy talán ez nem is akkora baj.

De leírok egy sztorit, mert még mindig nem vagy hajlandó senkivel sem beszélni a bajotokról. (ovónökre gondolok)

Èn másodikas kisikolás voltam. Nagy volt a szám és hiába voltam jó tanuló, jó sporotoló, a tesi tanár pikkelt rám de nagyon. Mert állandóan dumáltam, benem állt a szám tesi óra közben is. Egyszer azt mondta nekem a tanár hogy jövöre vagy én megyek vagy ö. Anyukám ezen rettenetesen kiakadt, és fogta bement a tanárbácsihoz. (nem az osztályfönökhöz, nem az igazgatóhoz) megkérdezte miért mond nekem ilyet, és mi is konkrétan a baja velem. elbeszélgettek értelmes felnött emberként. elmondta a tanárbácsi hogy nem bír velem, megállás nélkül beszélek stb... erre anyukám javasolta hogy akkor a tanárbácsi büntessen meg, mondjuk küldjön ki egy nagykörra futni, utánna tuti nem lesz energiám beszélni már. és erre jött másnap a tanárbácsi és bejelentette aki tornaórán beszélget, kezelhetetlen az megy nagykörre futni. hát én egyszer sem voltam, mert nem lepcseskedtem többet. viszont nagyon sok gyerek ment futni, szinte minden órán 1-2 gyerek futkorászott mert dumáltak. vagy is nem én voltam az egyetlen, csak mindig én voltam akinek a nagyobb hangja volt. megoldodott a probléma, többet nem pikkelt rám a tanár. talán azért sem mert érezte hogy a szüleim oda figyelnek rám.

nem gondolom hogy neveletlen lenne a gyereked a leírtakból. a fiad egy normál kisfiu aki a fejébe vette hogy megmossa az autóját, és mert gondolom otthon sem lehet koszosan a szobában vele játszani ezért tette. de az óvónönek is igaza van hogy nem lehet pacsálni és órákat a vizet engedni.

a fiadnak azt kell megtanulnia (és ezt hozza neki az élet is, pont egy egy ilyen konfliktussal) hogy nem mindig tudja azt csinálni amit akar, ami otthon megszokott ott máshol. hogy tegye a játék után félre az autót, majd ha anya megy együtt lemossátok. de ez az élet, ezt sze´pen megtanulja ilyen kofnliktusokból.

én azt gondolom ezzel a szituval amiben voltatok az autó mosással a gyerek azt látta hogy az ovonö bunkó, és megsebezte öt, és még az autóját sem engedte lemosni, pedig ö mindent jól csinált. ha sorozatban így álltok a dolgokhoz, akkor (ahogy fent írtam) olyan felnött lesz belöle akinek minden helyén a fönök bunkó lesz, és nem ö lesz soha a hibás hogy kirugják a munkahelyéröl.

szóval szerintem még ma beszélj a ovónövel, üljetek le úgy hogy a gyerek nincs ott, és kérdezd meg hogy mi baja van veletek, és hogy úgy érzed nem vagytok szimpik stb... erröl a gyerek elött ne beszélj. ez valószínü megoldja a problémát. ha nem akkor mehetsz a vezetö ovonöhöz.

2011. máj. 12. 11:30
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

a pedagógus vagyok

Nem a gyújtogatóhoz akarom én hasonlítani a gyermeked. Csak: mikor azt látom, hogy a 8 évestől el kellett vennem a telefont órán, majd a szülő mikor behívtam annyit reagált, hogy már 45 volt, mikor hívta.... akkor pontosan tudom, hogy én itt semmit nem tehetek. És csak annyit szeretnék ezzel mondani, hogy próbáld meg mindkét oldalról körüljárni a dolgokat. Te is amit írtál, a verekedős tanárról: az is egy másik véglet, tehát azt sem lehet hasonlítani a karmoláshoz, úgy mint a gyújtogatást sem. Csak ha mindig igazat adsz a picinek, tudni fogja, hogy bármit megtehet, te megvéded, nem kell szót fogadni az oviban, isiben. DE! Mikor még ezeket írtam, akkor erről a karmolásról számoltál csak be, másról nem, tehát így a tanácsom is egészen más lenne.

Első körben nem a vezetőhöz mennék, hanem kérnék egy időpontot az óvónénitől, amikor bemehetsz beszélni. Nem feltétlenül azért, hogy juss is valamire, hanem azért, hogy lássák, nem a támadás a célod. Ott megkérdezheted, hogy viselkedik a pici, mik a problémák vele, miben jó, hogyan viszonyul a társaihoz. Majd elmondod, hogy szorong a gyerek, mert úgy érzi bántják (lelkileg leginkább, társai, óvónők). Megkérdezed, hogyan segíthetnél te ebben. Próbálj meg együtt működőnek tűnni. Bár ahogy leírtad az óvónőt, ezek kb felesleges körök, de szerintem intézd így. Majd várj 2 hetet, közben kérdezgesd a picit, hogy milyen az oviban. És lássa rajtad azt, hogy te megbízol az óvónénikben, ők jók, kedvesek, stb, még akkor is, ha nem így van.

Ha nincs pozitív változás, akkor sem biztos hogy a vezető óvónőt javasolnám. Megmondom miért. Itt nálunk a városban is elterjedt, hogy az egyik óvónéni nem jó, stb. Persze, csináltak kivizsgálást, a te esetedben is csinálnának, de nyílván megvédené az alkalmazottját. Inkább elvinném másik oviba. Láthatod, az elején kifejtettem, ezt mért nem tenném, de inkább ennek látom értelmét, ilyen óvónőkkel. A korukat meg sem merem kérdezni...de tipre gondolom eltalálnám... :)

A verekedésről a véleményem: egy verekedős tanítványom volt, 5-es, engem olyan szinten kiborít, hogy nem is tudom kezelni. Nem

Az én picim is ovis, sokszor megverik, bár ő a legnagyobb. Most már azt tanítjuk, hogy üss vissza, védd meg magad, pedig alapból nagyon elítélem. De mivel az óvónő a szülő segítsége nélkül nem tud mit kezdeni a verekedős gyerekekkel, nem tudok neki mást javasolni...

2011. máj. 12. 12:27
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
Én a kérdező mellé állnék !szerintem ez az óvónő, ha ilyen stílusban beszél a szülőkkel, nem erre a pályára való. Igenis ő a felnőtt,a pedagógus, és tennie kell azért, hogy a gyerekek megkedveljék.Még nem voltam ilyen helyzetben, de borzasztó érzés lehet,ha a gyermekedet szemmel láthatólag nem fogadja el az óvónő.Mindenesetre próbáld meg ezt a kisfiad előtt nem kimutatni...ez az eset (a karmolás) szerintem véletlenül történt,tehát nem kellene a feletteséhez fordulni,viszont,amilyen flegmán kommunikálja a dolgokat az óvónéni,az már bicskanyitogató, azt mindenképpen kérd ki magadnak.A többi anyukával is így beszél?Talán fogjatok össze,és egy szülőin mondjátok a szemébe a véleményeteket.Mindenesetre sok sikert, próbáljatok valahogy békét teremteni,hiszen mint mondtad,nincs esély más óvodára...
2011. máj. 12. 21:46
 18/21 anonim ***** válasza:
67%
én elhiszem,hogy sok az olyan óvónő aki nem a pályára való,de véleményem szerint sok az olyan szülő is aki csak beképzeli,vagy ráfogja a dolgokat.Azért nem irigylem az óvónőket sem,de szülőnek sincs könnyű dolga.Azért ebben az ügyben biztos érdekes lenne az óvónőt is meghallgatni vajon ő mit mondana a anyukáról és a fiáról.
2011. máj. 13. 07:29
 19/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Képzeljétek megoldódni látszik az ügyünk. Kiderült, hogy nem csak nekem volt bántó az, ahogy a gyerekekkel beszél, hanem a saját váltótársának is. Tegnap délután összefutottam vele, és elmondta, hogy ő egy éve lett ennek az óvónőnek a váltója, azért, mert az előző párja kérelmezte a cserét, mivel ő sem tudta tolerálni ezt stílust. (azt mondta, hogy inkább felmond, és keres egy másik óvodát) Ő pedig (a jelenlegi társa) meg azért vállalta, hogy egy évet "lehúz" vele, mivel nyugdíjazni fogják idén nyáron. Úgyhogy jövő évben már nem találkozunk vele. Rákérdeztem arra is, hogy nem tudja-e miért pikkel ránk ennyire. Nincs különösebb oka, szerinte, mindenkivel ilyen nyers és undok.
2011. máj. 13. 09:02
 20/21 anonim ***** válasza:

örülök h megoldódik a dolog

én bizony bementem a vezetőhöz és elmondtam mi volt

csoport csere lett és bevált nem bántam meg :-)

és érdekes volt a válaszok mivel én is oviban dolgoztam a gyes előtt de fel sem merült bennem h durva és flegma legyek a gyerekekkel vagy a sülökkel

ha gond volt megbeszéltük

persze van olyan h véletlen de nem sorozatosan és nem minden gyerekkel

2011. máj. 14. 05:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!