Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ha a szülők a gyerekhez...

Ha a szülők a gyerekhez babakorától fogva két nyelven beszélnének, meg tudná tanulni a gyermek mindkét nyelvet anyanyelvi szinten, vagy belezavarodna?

Figyelt kérdés

Valamint az lenne még a kérdésem, ha a szülők 2 nyelven beszélnek hozzá, melyik módon lenne jobb:

- ha az anya pl. csak magyarul beszélne, az apa meg csak mondjuk németül,

- vagy ha mindkét szülő beszélné mindkét nyelvet, felváltva, mikor hogy.

Melyik lenne könnyebb a gyereknek? Érdemes így felnevelni? Lehetnek ebből problémái, nehézségei, összezavarodhat?

2011. máj. 7. 19:18
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Szerintem is csak akkor van értelme, ha különböző a szülők anyanyelve. Csak mert anyuka beszél angolul szakközépiskolai szinten, azért nm érdemes megkeverni a gyereket. Nálunk a rokonságban van német apuka magyar anyukával. A kislányuk mindkét nyelven ért 100%-osan mindent, de németül válaszol, beszél, mert Németországban jár oviba, azt hallja naphosszat, pedig az anya csak magyarul beszél hozzá otthon.
2011. máj. 7. 20:39
 12/16 anonim ***** válasza:
Férjem nem magyar, így nálunk úgy néz ki a dolog, hogy én csak magyarul beszélek velük, a párom csak portugálul, ha közösen beszélünk, akkor mindenki portugálul beszél.
2011. máj. 7. 22:36
 13/16 anonim ***** válasza:

Nehézséget csak annyiban okoz a lányomnak a kétnyelvűség, hogy nem érti, miért nem értik a gyerekek a játszótéren :)

Tény, hogy lassabban fejlődik beszéd-téren, mint a kortársai, de megérteni már megérti mindkét nyelvet, és az arabot is kezdi már használni.

Szerintem ennek csak akkor van értelme, ha anyanyelvi szinten beszéli valaki az adott nyelvet, mert a hangzókészletet és a hangsúlyokat csak anyanyelvitől lehet megtanulni. Pl. az arab hangok fele nem található meg a magyarban, negyedük semmilyen más európai nyelvben. Hiába tudom én kimondani, tőlem nem tudná tökéletesen megtanulni...

2011. máj. 7. 23:50
 14/16 anonim ***** válasza:

Némettanár vagyok, mi azt tanultuk, hogy 4 különböző nyelvet tud a gyerek anyanyelvként kezelni.

Fontos, hogy minden szülő konzekvensen csak a saját nyelvén beszéljen a gyerekhez. Így nem lesz semmi gond, szépen meg fogja tanulni a nyelveket.

2011. máj. 8. 07:46
 15/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Ez még egyelőre csak tudakozódás, egyébként úgy lennénk, hogy mindkettőnk magyar, és kiköltöznénk Németországba, és ha elsajátítanánk a nyelvet úgy megtaníthatnánk a gyereknek. De ez még messze van, csak tudakozódtam :)
2011. máj. 8. 09:16
 16/16 anonim ***** válasza:
Ez így nem, ennek semmi értelme. Mert egyébként a nevében is van különbség, így tanítanátok neki a nyelvet, ami káros is lehet és nem is vezet igazi eredményre. Míg egy anyanyelvű szülőtől, anyanyelvként elsajátítja az ember a nyelvet. Csak anyanyelvitől és aki konzekvensen tudja használni a nyelvet van értelme. Viszont ő a német nyelvű környezet hatására meg fogja tanulni.
2011. máj. 8. 09:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!