Ha a szülők a gyerekhez babakorától fogva két nyelven beszélnének, meg tudná tanulni a gyermek mindkét nyelvet anyanyelvi szinten, vagy belezavarodna?
Valamint az lenne még a kérdésem, ha a szülők 2 nyelven beszélnek hozzá, melyik módon lenne jobb:
- ha az anya pl. csak magyarul beszélne, az apa meg csak mondjuk németül,
- vagy ha mindkét szülő beszélné mindkét nyelvet, felváltva, mikor hogy.
Melyik lenne könnyebb a gyereknek? Érdemes így felnevelni? Lehetnek ebből problémái, nehézségei, összezavarodhat?
Nehézséget csak annyiban okoz a lányomnak a kétnyelvűség, hogy nem érti, miért nem értik a gyerekek a játszótéren :)
Tény, hogy lassabban fejlődik beszéd-téren, mint a kortársai, de megérteni már megérti mindkét nyelvet, és az arabot is kezdi már használni.
Szerintem ennek csak akkor van értelme, ha anyanyelvi szinten beszéli valaki az adott nyelvet, mert a hangzókészletet és a hangsúlyokat csak anyanyelvitől lehet megtanulni. Pl. az arab hangok fele nem található meg a magyarban, negyedük semmilyen más európai nyelvben. Hiába tudom én kimondani, tőlem nem tudná tökéletesen megtanulni...
Némettanár vagyok, mi azt tanultuk, hogy 4 különböző nyelvet tud a gyerek anyanyelvként kezelni.
Fontos, hogy minden szülő konzekvensen csak a saját nyelvén beszéljen a gyerekhez. Így nem lesz semmi gond, szépen meg fogja tanulni a nyelveket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!