Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ha a szülők a gyerekhez...

Ha a szülők a gyerekhez babakorától fogva két nyelven beszélnének, meg tudná tanulni a gyermek mindkét nyelvet anyanyelvi szinten, vagy belezavarodna?

Figyelt kérdés

Valamint az lenne még a kérdésem, ha a szülők 2 nyelven beszélnek hozzá, melyik módon lenne jobb:

- ha az anya pl. csak magyarul beszélne, az apa meg csak mondjuk németül,

- vagy ha mindkét szülő beszélné mindkét nyelvet, felváltva, mikor hogy.

Melyik lenne könnyebb a gyereknek? Érdemes így felnevelni? Lehetnek ebből problémái, nehézségei, összezavarodhat?

2011. máj. 7. 19:18
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

Általában 5-6-7 éves korig keverik a két nyelvet,de utána szépen letisztul és csak előnye származik belőle.

Viszont csak akkor müködik,ha mindkét szülő a saját anyanyelvén beszél hozzá

2011. máj. 7. 19:26
 2/16 anonim ***** válasza:
Meg tudja tanulni. Semmi baja nem lesz. Több ilyen gyereket is ismerek. A mieink is ilyenek csak még picik. Az anya csak magyarul beszéljen, az apa csak németül a ti esetetekben. A közös családi nyelvet válasszátok meg majd olyan 3 éves kor körül. Praktikus a német ha az apa nem beszél magyarul.
2011. máj. 7. 19:26
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Nekem anyukám orosz, apukám magyar.

Mindkét nyelvet anyanyelvi szinten beszélem én is, a nővérem is. Születésem óta két nyelven beszélnek hozzám, mindenki ahogy épp eszébe jut. (:

Általában úgy van, hogy anyu oroszul mond valamit én meg bele sem gondolva, hogy ez nehézség lenne megérteni, magyarul válaszolok, vagy oroszul, ahogy épp jólesik :) Az orosz nagyim majdhogynem csak oroszul tud, a magyar nagyim meg messze él :(

14L

2011. máj. 7. 19:28
 4/16 anonim ***** válasza:
4%

Nem egy nyelvet tud megtanulni anyanyelvként, a másik mindig idegen lesz neki.

De meg tud tanulni két nyelvet, abban az esetben ha érdekli a nyelv. Mert például ott van a teniszező valami Mónika, sosem tanult meg rendesen magyarul és utálta is ezt a nyelvet, holott édesapja csak magyarul beszélt otthon meg erősített ezt a vonalat. De ott van Sárközi elnök, aki még azt is tagadja, hogy köze lenne a magyarokhoz. Holott itt élnek rokonai, akik magyarul beszélnek csak.

És csak abban az esetben működik, ha lelki kötödésed is van a nyelvhez, mert olvastam egy angol tanárról, aki így próbálta felnevelni a lányát és belebukott, soha életében nem beszéltek egy jót, mert nem tudta úgy átadni a nyelvet. És a második gyerekével már nem is próbálkozott.

Úgyhogy eleve csak akkor állnék neki, ha mindkét szülő anyanyelvként, gyerekkora óta beszéli az adott nyelvet. De még így sem biztos a siker. És úgy tűnik nem is a gyerek, de már ti belezavarodtok, úgyhogy nem is biztos, hogy annyira erőltetni kéne. Egy nyelvet bármikor meg lehet tanulni, vagy sosem.

2011. máj. 7. 19:28
 5/16 anonim ***** válasza:
Szia en kulfoldon elek es nagyon sok ismerosom van hogy anya magyar apa angol vagy hasonlok.A gyerek mind ket nyelvet tokelesen beszeli valt egyikrol a masikra.A legyeg hogy akkor a szuletesetol ugy beszeljetek hogy te magyarul apa nemetul.Magyarul ne beszljetek apaval-ha tud.Nekem tapasztalat en is csodalkoztam.De mivel ok igy haljak szuletesetol nekik ez tokeletesen termeszetes lesz!Nem fog osszezavarodni!!!!!!
2011. máj. 7. 19:29
 6/16 anonim ***** válasza:
Nalunk harom nyelvu a csalad.Apa arab en magyar es van a kozos nyelv az angol.Mivel apa egesz nap dolgozik, igy az o nyelvet kevesbbet hallja epp ezert kevesebbet beszeli.A magyar es angol pedig a korahoz kepest(2,5eves)anyanyelvi szinten beszeli.Nalunk az apa arabul beszel hozza,en magyarul az angol pedig hallja a csaladban es az oviban is.Van egy nagyon joi baratnom a ferje szinten arab.Ok franciaorszagban elnek es szinte csak a franciat beszelik.Ez a baratnom azt mondta,hogy a gyerekek azt a nyelvet beszelik erosebben amelyiket a nap legnagyobb reszeben hallanak.Mi igy lattuk jonak,hogy a csaladbol mindenki a sajat anyanyelven beszel a kicsihez es azt a tanacsot is kaptuk olyan emberektol akik vegyes csaladban elnek.Egyenlore nem vesszuk eszre,hogy barmi fele hatranya lenne ebbol.
2011. máj. 7. 19:32
 7/16 anonim válasza:
baja nem lehet belőle max. később kezd el beszélni mint általában a gyerekek, és azáltal hogy már kis korától kezdve két nyelvet hall/beszél, majd könnyebb lesz több nyelvet megtanulni :)
2011. máj. 7. 19:38
 8/16 anonim ***** válasza:
Ismerek családot ahol anya magyar, apa arab, a családi nyelv az angol és németországban élnek. A gyerek még nincs 4 éves és érti mind a négyet, németül tökéletesen beszél és a másik 3 nyelvvel is elboldogul ha épp muszáj neki.
2011. máj. 7. 20:01
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Még valami - utolsó vagyok. Egy lengyel lányt kérdezem Amerikában hogy lengyelül vagy angolul gondolkodik? Azt mondta hol igy hol úgy. Szóval IGEN, meg tudják tanulni mindkét nyelvet anyanyelvi szinten.
2011. máj. 7. 20:03
 10/16 anonim ***** válasza:

Válaszolni sajnos nem tudok, csak annyit, hogy nekem a véleményem, hogy ennek akkor van értelme, ha vagy a két szülő más anyanyelvű (ekkor szerintem elvárás is a kétnyelvűség) vagy ha külföldön élt sokáig az egyik magyar szülő és nagyon jól beszéli a nyelvet. Gondolok itt arra, hogy nem elég szerintem egy felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezni ehhez és itthon élni. Szerintem.

Én mostanában pont két anyukával is találkoztam, az egyikük angolul beszélt a kislányához, de tök magyar volt. És kérdeztem tőle, hogy miért, gondoltam, hogy talán az apuka, vagy majd angliába mennek vissza, de nem. annyit mondott, hogy tudjon angolul is. De annyira jó akcentusa volt, hogy ha hozzám nem magyarul beszél, akkor azt hiszem, hogy angol. Ugyanez volt a napokban, az anyuka németül beszélt a kisfiához. A kisfiú ugyan még magyarul válaszolgatott (ő már tudott beszélni az előző kislány még nem), de nála is nagyon kellett fülelnem, hogy halljam, milyen nyelven beszél, mert azt hallottam, hogy nem magyarul. Szóval szerintem így megéri.

És szerintem inkább így éri meg, hogy csak az apuka, vagy csak az anyuka folyamatosan az idegennyelven beszél hozzá... nem felváltva.

2011. máj. 7. 20:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!