GYED/szabadság kérdésben segítség?
Fél éves a kisebbik gyerekem és sajnos úgy állunk, hogy nem tudok tovább itthon maradni, mert felkopik az állunk :(
2008 óta vagyok a két gyerekkel GYED-en, a kicsivel most kezdődött a GYED. Kérdés:
Ha jelzem, hogy vissza akarok menni akkor milyen lehetőségek vannak?
1. Visszavesznek, de felajánlhatnak alacsonyabb pozíciót, kevesebb bérért? Vagy csak ugyanannyiért ajánlhatnak, amennyit eddig is kerestem (ill. 2008-ban)
2. Azt mondják nem tudnak tovább alkalmazni, akkor mik a lehetőségek?
A. Kivetetik a bennmaradt szabadságokat és ezalatt mennyi pénzt kapok????
B. Kifizetik egy összegben a 2008 óta felhalmozódott szabimat?
Előre is köszönöm aki tud segíteni!
Felajánlhatnak, de nem vagy köteles elfogadni. Ha nem tudnak tovább alkalmazni, akkor sem küldhetnek el rendes felmondással, ilyen esetben azonban nem tarthatnak fizetés nélküli szabin, hanem ha nem adnak munkát, akkor állásidőre járó átlagbért kell fizessenek.
A munka tényleges megkezdése előtt mindenképp ki kell venned a megmaradt szabikat, ezalatt rendes bért kapsz. Kifizetni akkor fizethetik ki, ha megszűnik a munkaviszony, de gyakorlatban megegyezés kérdése.
Köszönöm a választ.
Még egy info: az a csoport ahol eddig dolgoztam nyártól leépítésre kerül, tehát a kollégák repülnek, mert nincs szükség arra a feladatra amit eddig csináltunk. Ha a többieket kirúgják nyáron én meg szeptembertől mennék vissza de lényegében nem lesz rám szükség akkor mi várható?!?! Felajánlanak majd valami vidéki vacak állást a cégen belül, mondván, hogy úgysem fogadom el?! Olyan lehetséges, hogy a 2008-as béremnél kevesebbet fizető állásba vegyenek vissza ill. ilyet ajánljanak fel???
Munka Törvénykönyve 84 par.:A munkavállaló személyi alapbérét a sorkatonai vagy polgári szolgálat teljesítését, illetve a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés a) pont], továbbá a közeli hozzátartozó ápolására vagy gondozására biztosított fizetés nélküli szabadság (139. §) megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztés mértéke az irányadó.
Legalább 30 napra mindenképpen vissza kell venniük, ha nem tudnak a munkakörödben munkát adni, állásidőre járó bért kell biztosítani.
A második válaszadó csak másolt, nem értelmezett, hülyeség, hogy minimum 30 napra kell visszavenniük.
Mivel a kicsi 3. éves koráig él a felmondási védelem, így addig nem küldhetnek el.
A 30 nap arra vonatkozik, aki nem megy vissza dolgozni 3 évig, hanem még gyesen is otthon marad, mert őt nem lehet azonnal kirúgni, ahogy visszajön, hanem 30 nappal "meghosszabbodik" a védelem.
Ha felajánlanak másik munkakört, nem ajánlhatnak olyat, amiben kevesebbet keresel (vagyis ajánlhatnak, de nem vagy köteles elfogadni.)
Szerintem ne agyalj ennyit, hanem menj be és kérdezd meg, hogy mire számíthatsz, a tapasztalatom az, hogy a munkáltatók nagyobbik részével meg lehet mindent beszélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!