Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » GYES és szabadság illetve...

GYES és szabadság illetve munkavállalás? Segítség kéne!

Figyelt kérdés

Lenne több kérdésem is ezzel:

1. Ha lejár a GYED-m kivehetem-e GYES mellett a bent maradt szabadságokat úgy mintha dolgoznék, de nem megyek még be dolgozni?

2. Ebben az állapotban meddig vagyok védett?

3. Ha a GYED lejártát követően közös megegyezéssel eljövök a mostani munkahelyemről mi lesz a szabadsággal? Ki fizetik vagy ki kell vennem?

4. Egyáltalán jó az ha közös megegyezéssel jövök el? Határozatlan idejű szerződésem van.

5. Ha eljövök a mostani helyemről hol kell igényleni a GYES-t? Illetve ha közben munkát vállalok az hogy megy?

A munkahelyem ahonnan eljöttem szülni időközben 200km-re arrébb került, mert elköltöztünk. Oda nem tudok visszamenni dolgozni. De mivel a GYES nagyon kevés munkát szeretnék vállalni és úgy néz ki lesz is munkám a GYES ideje alatt valamikor. Ezért nem tudom,hogy mi legyen. A mostani helyemre felvettek valakit szerződéssel a GYED-GYES idejére ezért ez a sok kérdés.

2009. dec. 11. 21:57
 1/4 anonim ***** válasza:

Ha lejár a GYED, akkor a következő naptól jelentkezned kell a munkáltatónál munkavégzésre. Elvileg két lehetőség van.

1. Ismét fizetés nélküli szabadságot igényelsz a GYES folyósítására. ( ez nem a te eseted )

2. Munkába állsz. A Munka Törvénykönyve szerint az elmaradt szabadságot a kiadást megakadályozó ok elhárulását követően mihamarabb ki kell adni. Ezért a munkáltatók a GYED-ről visszatérő kismamát először szabadságra küldik.

Mindenképpen időben jelentkezz a munkahelyeden, mert ha nem veszed fel velük a kapcsolatot, a védettségre tekintet nélkül rendkívüli felmondással elbocsáthatnak.

( Nem jelentél meg a munkahelyen - együttműködési kötelezettség megszegése )

Amennyiben GYES-t igényelsz ( Államkincstárnál kell ) a GYES folyósításának időtartama alatt max. a gyermek 3 éves koráig felmondási védelem alatt állsz. A GYES folyósítása a védelem alapja akár visszamész dolgozni, akár folytatod a fizetés nélküli szabadságot.

Mivel védett vagy nem mondhat fel rendes felmondással a munkáltatód.Ha ki akarsz lépni a cégtől akkor a közös megegyezés a legjobb út. A mai világban nem hiszem, hogy tiltakozna a munkáltatód. Ha rögtön a GYED lejárta után megcsináljátok a közös megegyezést, akkor a fennmaradó szabadságot szabadságmegváltás címén kötelesek kifizetni.

A GYES-t a lakhely szerint illetékes Államkincstárnál igényelheted, ott ahol a családi pótlékot.

2009. dec. 16. 00:21
 2/4 anonim ***** válasza:
Szia!Úgy tudom a szabit a Gyes után veheted ki.A Gyes végéig (3 év + 30 nap) védett vagy azaz nem tehetnek ki,nem értem miért akarsz kilépni.Ha elmész máshová dolgozni,akkor az másodállásként jól jön.A Gyest onnan kapod,ahonnan a Gyedet vagyis ha a munkahelyed kifizetőhelya,akkor onnan,ha nem akkor a MÁK-tól igényeld!Remélem segítettem :-)
2009. dec. 16. 00:26
 3/4 A kérdező kommentje:
Elsőnek köszönöm sokat segítettél:)
2009. dec. 16. 10:12
 4/4 A kérdező kommentje:
Második mit nem lehet azon érteni,hogy a munkahelyem 200km-re van onnan ahol lakom? Fizikai képtelenség,hogy oda menjek vissza dolgozni, még ha lenne is helyem.
2009. dec. 16. 10:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!