Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Milyen felelmek legyözeset...

Milyen felelmek legyözeset segitö mesek vannak?

Figyelt kérdés

Olyanra gondoltam, ahol a mesehös legyöz valamit, es a vegen ujra minden happy. :)

Pl. sötetseg elleni felelem, ismeretlen elleni felelem, feny-arnyek jatekok vagy amiket meg nem ert, emiatti felelem, vagy amik az anya vedöszarnyai utan az eletbe kikerülve felelmet kelthetnek. Pl. egyszer egy jatszohazban egy "vadabb" kisfiu vadul elkezdett razni egy plüss krokodilt, felelmetesen vicsorogva hozza, majd mintha bekapna a krokodil a szajat ö meg majdnem belehal, ilyeneket eljatszott, az akkor masfel evesemnek amgyarazta, hogy az el...stb. A közbeavatkozasomra (szerncsere nem volt ott az anyuka, ilyenekkel nehezebb a dolgom) mindenfele bantas nelkül csak elmondtam neki, hogy a masfel eves meg nem tudja...stb, erre a kisfiu megvaltozott, de a masfel evesem sajnos nem hitte mar el, hogy nem el a krokodil... Szoval ilyen mindenfele felelmekre gondoltam, ezekre jo egyes könyvek szerint a mese. De konkretan melyik???

2011. ápr. 17. 19:25
 1/6 anonim ***** válasza:
Én mindig magam találok ki történeteket. Próbáld meg te is. Bár ő még csak másfél éves (az enyém 3 volt, azaz igazi félelem korszak). Hát nem is tudom, akkor még talán túl korai neki ezek a mesék. Ebben a korosztályban nem is ismerek olyan mesét, ami a félelmekről szól. De még azért gondolkodok rajta.
2011. ápr. 17. 20:33
 2/6 anonim ***** válasza:
Van egy könyv,a neve Meseterápia. Nem olvastam,de úgy tudom ilyen témájú mesék vannak benne. Nézz utána.
2011. ápr. 17. 21:22
 3/6 anonim ***** válasza:
2011. ápr. 18. 09:51
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm! :)

Komolyan, a könnyeim is kijöttek, annyira halas vagyok, mar olyan regota keresek ilyemit, mint a Meseterapia könyv!

Amig beszerzem, addig is köszönök barmi meset, kitalaltat is, ha valaki tud irni.

2011. ápr. 18. 11:13
 5/6 A kérdező kommentje:

Vegre sikerült beszerezni a Meseterapia c. könyvet, es elsöre hatalmas nagy csalodast okozott! Azt hittem, ma vegre ilyen meset is olvasunk, hat sajnos nem, ugyanis mese nincs benne, hanem elemzesek, utmutatok erröl.

Sok kisgyerekes csaladra jellemzö idöhiany miatt csak ma jutottam el a könyvesboltig, de csak annyi idöm volt, hogy befutottam es gyorsan megvettem a varva vart könyvet 3490 FT-ert, es sajnos azonnal rohannom kellett. Vallalva a kockazatot, hogyha megsem ez az, megiscsak egy hasznos könyv a korabban neten olvasott ismertetöböl levont következtetesemböl, ha maskor nem, majd öregkoromra elolvasom...

Bar ez a könyv valoban sok jo dolgot tartalmaz, csak beleolvasva (tartalomjegyzek+elsö kb. 30 oldal) a 60 km-es hazautazas közben vettem eszre, hogy sajnos nem ez az, amit keresek! Mesekre szamitottam, de csak azt irja le könyv formajaban, amit a kerdesben feltettem. Hogy miert, hogyan segitenek a mesek...stb. Emiatt ennyi penzt kiadni az ara sem volt semmi, de a lenyeg, hogy amit kerdeztem, arra sajnos nem ad valaszt.

Persze iranyado infokat ad, pl. alt. milyen mesetipus mire jo, "csak" ehhez vegig kene olvasni, majd kutatni a mesek utan, ebböl kivalasztva a megfelelö eredetüeket es azokbol egy jo mennyiseget felhalmozva, idöközben autodidekta modon közeljutva a meseterapeuta szinthez, idövel termeszetesen megvalosithato ez is! Csakhogy rengeteg idö ezt vegigolvasni, akinek volt mar 1 vagy több 3 ev alatti gyermeke, es a környezeteben nem volt alkalmankent babyszitter szerepet betöltö szemely (nagyszülö/rokon/babyszitter), az tudja, hogy mire egy ilyen terjedelmü könyveket vegigolvasna a teendöi mellett, elszalltak a fontos evek. :(

Tehat ugyanott vagyok: olyan meset keresek, amiben a mesehös legyöz dolgokat, azaz a felelmeivel szembeszallt, es az ismeretlent megismerve eltüntek a felelmei...

Off az 1. valaszadonak: a magunk altal kitalalt es a modern mesek többsege sem jo a szerzö szerint, mert ezekben a meseiro sajatos eleteböl/szemleleteböl keletkezö es nem altalanos szimbolumok vannak, ami mindannyiunk tudatalattijaban igy müködne. Peldanak irja Andersent, akinek hösei gyakran nem gyözedelmeskednek a vegen a nepmesei hagyomanyokkal szemben, vagy pl. a mümesekben nem jok a szimbolumok. Tehat aki gyogyito/segtitö jelleggel akarja a meseket, annak nagyon kell erteni hozza, ha maga talalja ki, hogy valoban a celjat erje el... Remelem, erthetö, amit irtam.

2011. máj. 8. 19:29
 6/6 anonim ***** válasza:
Ha még aktuális, ma vagy holnap fogok kapni emailen ilyen meséket, írd meg priviben az email címed és szívesen átküldöm!
2011. máj. 13. 09:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!