Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogy értessem meg a két és...

Hogy értessem meg a két és fél éves fiúnkkal hogy a tesója csak féltesó és neki más az anyukája?

Figyelt kérdés
A férjem előző házasságából született egy kisfiú aki most 7 éves, szeptemberben kezdte a sulit. Kéthetente mindig nálunk van és a kicsi közös gyerekünk alig várja már hogy találkozhasson vele. Szeretik egymást és eddig nem is volt kérdése de az utóbbi két alkalommal kérdezgeti hogy hova megy a tesó? Iskolába? (vasárnap délután viszi vissza az apuka) Mi azt mondjuk igen. Nem tudom van-e olyan szinten hogy elmondjuk neki hogy nem, hanem neki más az anyukája és oda megy haza. Nem szeretném megkeverni és nem szeretnék benne félelmet ébreszteni hogy ez vele is előfordulhat hogy nem apával lakik hanem majd csak időközönként láthatja. Vagy csak ezt én gondolom így felnőtt ésszel, egy gyereknek ez máshogy jön le? Légyszi segítsetek!
2011. febr. 12. 14:04
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem kéne neki hazudni, amiért kicsi, nem hülye (nekem is 2,5 éves az egyik fiam). Később úgyis rájön, hogy hülyeséget mondtatok neki ezzel az iskolás sztorival, és akkor bennetek fog csalódni. Én elmesélném neki a valóságot, és erősíteném benne, hogy ti 3-an együtt maradtok.
2011. febr. 12. 14:09
 2/9 A kérdező kommentje:
És mennyire részletesen mondjuk el a dolgot? Mert érzem hogy eljött az idő hogy beszélni kell róla, csak azt nem tudom milyen mélységben.
2011. febr. 12. 14:19
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is az igazat kellene mondani neki, persze csak azt amit te is leírtál, "neki más az anyukája és oda megy haza" ezt meg fogja érteni és nem hiszem, hogy félne ettől, mert ahhoz viszont még kicsi, minél hamarabb mondjátok annál jobb. De sose voltam még ilyen szituban, az viszont biztos, hogy a gyerekek nem hülyék. És az ilyen picik mindent megéreznek, még azt is ha az anyukájuknak rossz kedve van, gondolod, hogy nem jön rá, hogy valami nem stimmel.
2011. febr. 12. 14:20
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Az első vagyok:

Én valami olyasmit mondanék, hogy vannak olyan gyerekek, akiknek az anyukájuk és az apukájuk nem egy lakásban él, ilyen a tesó is. De azért mindkét szülő őket is nagyon szereti. Ő pedig olyan szerencsés, hogy neki az anyukája és az apukája is itt lakik. A tesónak azért kell elmenni, hogy az anyukájával is legyen ne csak az apukájával.

2011. febr. 12. 14:27
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hozzászólásokat, igen valami hasonlót gondoltunk mi is a férjemmel, majd ha legközelebb kérdez, válaszolunk és csak arra amit kérdez. Nem bonyolítjuk túl a dolgot.
2011. febr. 12. 14:37
 6/9 anonim ***** válasza:
Sztem az is fontos hogy ne keríts az egésznek nagy feneket. Akkor fog kibukni, ha látja rajtad, hogy ez "nagy" dolog. Ha úgy meséled el, ahogy bármilyen egyéb hétköznapi dolgot (pl. hogy éjjel a hold van az égen, nappal meg a nap:)), akkor nem fogja mélyen érinteni.
2011. febr. 12. 14:40
 7/9 anonim ***** válasza:

Sztem is az a legegyeszerübb ha amikor kérdi, azt mondod hogy megy haza az anyukájához, és kész.Ha kérdi miért, akkor egyszerűen mond hogy mert neki nem te vagy az anyukája. Én pici koromtól tudtam hogy a bátyámnak nem az én apukám az apja, de soha nem csináltam ebből ügyet, igaz velünk lakott a tesóm, de annak ellenére hogy tudtam hogy a tesóm apja meghalt, soha nem fordult meg a fejemben hogy akkor az ennyim is megfog és lesz egy új apukám.

Igaz később lett egy mostoha anyám mert elváltak, de ez már más tészta.

2011. febr. 12. 15:26
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hozzászólásokat. Azért gondoltam megkérdezni mert a férjem szerint még ráér elmondani a dolgokat, de szerintem nem. És olyan rossz füllenteni neki, úgyhogy most mikor letettem aludni mondtuk neki hogy búcsúzzon el a tesótól mert amikor felkel nem lesz itt. Kérdezte hova megy? Én meg mondtam neki hogy az anyukájához, mert vele lakik. Ennyi. És nem is kérdezett tovább elég volt neki ez a válasz. Azt meg végképp nem szeretném hogy az iskoláról téves elképzelése legyen hogy oda több napig egyfolytában kell járni és nem lehet hazajönni.
2011. febr. 13. 14:04
 9/9 anonim ***** válasza:

Nah örülök hogy sikerült elmondani neki, és nem járt nagy gubanccal. :)

Egy dolgot tanulj meg, a gyereknek soha ne füllents, hazudj még akkor sem ha jó szándékkal teszed, mert úgy is kifog derülni és rád fog a gyerek haragudni.

Tapasztalatból mondom!

Kicsit más volt a téma, de amikor kicsi voltam apu börtönbe volt, és nekem mindig azt mondták hogy kórházba van mert úgy voltak vele hogy kicsi vagyok ahoz hogy megmondják az igazat.Amikor évekkel később megtudtam hogy hol is volt, haragudtam mindenkire hogy hazudtak nekem.

2011. febr. 13. 15:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!