Mennyi ideig tart, míg kinövi ezt? Engedni jobb vagy nem engedni?
Kislányom 2.5 éves, első gyermekünk. Mindig volt "akarata", és nagyon érdeklődő típusú. Mostanában mindent egyedül akar, főleg azt, amit persze még annyira nem tud. Pl. levetni, felvenni a ruhákat: zoknit, nadrágot, pulvert, alatta a pólót, bugyit, harisnyát. A végén leveszi a pelust is. Majd maga akarja maga alá tenni a pelust, és be is krémezné magát.(=Tisztába tenné magát.) Az öltözködés már megy is, bár ternészetesen lassabban, mintha én csinálnám, de elöltözésnél pl. a bodyt maga akarja bekapcsolni, a 3 patent így hosszú időbe tellik. Itthonra hordjuk a szűkebb, majdnem kicsi pulcsikat is, amit nehezebb főleg levetni.
Ha nem hagyom neki és feladom rá, képes újra levetni, hogy maga vehesse fel. Gyakran mégis mondja, hogy "segít", de ahogy közelítek vagy belenyúlok, már mondja, hogy "el, én". Ez egy ilyen időszak, hogy magával is "harcban áll".
Most még oké, mert nincs mindennapos elfoglaltság, ahová menni kell, ahová meg kell, idejekorán elkezdünk készülődni, és az sem nagy baj, ha késünk. De hamarosan ovi, akkor majd mindennap időre ott kell lenni, nem lehet játszani.
Rendben, hogy végül így tanulja meg, így néha hagyni kell, de csak a testméretei miatt érthető, hogy alig éri el pl. a body patentjait, összenyomni is kell erő, vagy a szűkebb pulcsikat, és fél-egy év alatt nem fognak annyit változni a testméretek, hogy majd úgy csinálja, mint egy felnőtt.
Mik a tapasztalataitok? Hagyni, hogy maga csinálja, vagy nem engedni a jobb?
Életkori sajátosság, el fogja hagyni. Jobb, ha hagyod, akkor nem lesz hiszti. Próbáld finoman terelni, nem minden gyerek hagyja.
Lányomnál az vált be, hogy kicsit anya, utána te is. Pl fogmosásban nincs kecmec, suvickolhat, de utána én is megmosom rendesen neki. Öltözni tud, megmutattam hogy kell, azóta szépen egyedül öltözik.Gombolni is meglepően szépen tud.
Habitus, mikor mennyire hagyod. Ha van türelmed hagyd, de figyelj, hogy sikerüljön is neki, legyen öröme:.)
Ha sietni kell ciki van nálunk is:.)) Akor üvöltés a vége, de nem engedek. Ha menni kell, sietni kell, én csinálom.
az enyém még csak másfél éves de már ő is egy csomó mindent maga akar csinálni (na nem öltözködni) de pl a benti tutyit felhúzni, vagy be akarja kenni a testét testápolóval, a fenekét a kenőccsel, a levest maga akarja kanalazni, amiből az lesz hogy egy csepp sem megy a szájába, fel akar seperni, persze csak szétszórja az egészet, stb
és ha nem engedem, vagyis segíteni akarok neki, akkor dühbe gurul, utána meg miután nem sikerül neki azért gurul dühbe :)
én hagyom neki, ha nincs semmi amiért mondjuk sietni kell vagy ilyesmi
A lányok már csak ilyen önállóak.
Én örülök neki,(akkor is ha lassabb,és mindent szétszór,vagy összeken)ugyanis van egy nagyobb fiam aki miatt tudom,hogy dühítőbb az,ha önállótlan,és mindenben segítségre vár,és újra próbálkozik,meg újra hátha kiszolgálja valaki..:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!