Mennyi idős korban ismerik fel a gyerekek a színeket, mikor kell színvakságra gyanakodni?
A 3 évesem hibátlanul rámutat és megnevezi vagy kérdésre megnevezi a fő színeket. Árnyalatokba még nem megy bele.
A tied mennyi idős?
A főbb színeket az én 2 évesem is megmutatja, mondja (kék, zöld, piros, citromsárga, narancssárga, fekete, fehér, lila, rózsaszín). Októberben töltöttük a kettő évet, akkor még sokszor tévesztette a színeket. Most már kb. 2 hete nem téved, pontosan megmondja, hogy mi, milyen színű. Az árnyalatokba ő sem megy még bele, szóval a sötétkék és a világoskék is kék nála.
Papíron úgy tudom, hogy 4-5 éves korra kell tudnia biztonsággal megkülönböztetni őket.
A nagyobb fiam a főbb színeket (piros-kék-sárga) 2 évesen már tudta, 2,5 évesen a többi színt is (barna, citromsárga, narancssárga, lila...) Amikor kezdődött az óvoda 3-4 gyerek tudta a csoportban a színeket. (20-an voltak egy csoportban)
A kisebb fiam most lesz 3 éves és még a 3 alapszín sem megy neki.
Színvakságra akkor kell gyanakodni, ha a zöldet, a kéket és a barnát keveri, de a többi szín amúgy nagyjából megy neki. A nevelési tanácsadóban szerintem meg tudják vizsgálni.
Mennyi idős amúgy? Mennyire ismeri fel a színeket?
Köszönöm a válaszokat.
Az én kislányom 20 hós,már rég óta próbáljuk neki a színeket tanítani többféle módszerrel. Össze vissza mond mindenfélét,és mivel a sárga szó tetszik neki,legtöbbször ezt mondja mindenre.
Ami aggaszt,hogy ha mondjuk tartok a kezemben valamit ami piros és ezt megmondjuk neki,majd utána mutatunk egy ugyanolyan színű másik tárgyat (gondolván,hogy ha legalább felismeri hogy ugyanolyan,akkor biztos mondani fogja) akkor is rögtön más színt mond rá (legtöbbször a sárgát).
Szóval aggódom.
Ne aggódj!
Az én lányom lassan négy éves lesz. Már lassan egy éve ovis. Régebben még néha tudott egy két színt, de igazából nem.
Én most kezdtem el aggódni. Kérdeztem az óvónőt és azt mondta nem baj még most kiscsoportban.
De aztán itthon mostanában sokat építünk színes kockákból, sokat rajzolunk és úgy kérem a ceruzát, hogy a piros ceruzát kérem, vagy de szép piros vonalat rajzoltam és szépen fokozatosan bővítettem. Nagyon sokat segített!
Bár a legjobban azt vettem észre, hogy a lejobban a gyerekek akkor tanulják meg ha ők maguk kezdenek el ez iránt érdeklődni, akkor kell jobban ráfeküdni a témára. Addig is lehet, de erőltetni nem szabad meg állandóan erről beszélni, e körül forogni, mert megutálja és már csak tudat alatt azért sem fog ez nála előkerülni. De mikor már kikerül a témából magától előjön valami folytán.
Persze néha lehet egy egy séta folyamán beszélgetni, hogy de szép volt az a kék autó stb. Igazából ezzel felkeltve a gyerek érdeklődését, hogy milyen színes a világ. De nem szabad túlzásba vinni. meg még a legjobban a legkedvesebb játékukon indul el az érdeklődés általában. Meg rajzolás közben, vagy ilyen egyszerű képeket nézegetve. Vannak ilyen kis könyvecskék ahol fénykép minőségű képek vannak tárgyakról és egy szín egy oldalrész. Ez is érdekes lehet. Eközben megtanulja színeket, vagy legalább is látja, és közben érdekes zöldségeket, gyümölcsöket ismer meg és lehet majd később egy egy színt ehhez köz, ebből indul ki.
Kinek mi.
Az én lányom először magától a feketét szerette most nemrégtől. Azt is ismerte fel legelőször. Az oviban is mindent feketével rajzolt. Mostmár egyre többször használ más színeket.
Sokat kell dícsérni a rajzát. Megkérdezni, mit rajzolt és tényleg elhinni neki és nagyon megdícsérni. Mondani, hogy akkor most rajzoljunk a sárgávale egy napocskát.s tb stb.
Az egyik ismerősömnek az is bejött, hogy mikor öltöztek, akkor mondta hogy most felvesszük a kék farmert, a piros zokni, vagy hozd ide a rózsaszín pulóveredet. Ilyesmik.
De gondolom ez sem túl ragozva.
De ne aggódj tényleg, még sok idő van!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!