A gyerekeknek van félelem érzetük, féltik-e az életüket?
Én úgy vettem észre, a gyerekeknek nincs. Simán leugranak minden magasról, felmásznak mindenhova. Mindent megfognának, hozzányúlnának, rohangásznak mindenhol stb.
Szóval, ha nem lennének felnőttek, akik rájuk szólnának, mindegyik egy nap alatt összetörné magát.
De, ismerősöm azt mondja a gyerekeknek is van félelem éreztük, féltik az életüket, de mégsem ismerik a halált, meg mit jelent meghalni.
Most akkor van nekik, vagy nem félnek?

Nincs félelem érzetük,ezért mésznak fel magas helyekre,vagy fogják meg a forró kályhát. Csak attól félnek,amit megtapasztaltak.
A halált pedig még 8-10 évesen sem értik. Ha valaki meghal a családjukban,akkor azt tudják,hogy nem jön vissza,de továbbra is előfordul,hogy keresik. Ha beszélnek arról,hogy nem akarnak meghalni,akkor a közelükben élő felnőttektől hall erről,de nincs halálfélelme.

Nem jól fogalmazol.
Nyilván nem tudja, mi az a halál, és hogy mi történne, ha leugrana a tetőről, vagy belenyúlna a forró vízbe...
De kívánics, felfedezi a világot, ő most tanulja meg, hogy mi veszi körül. Felnőttek pedig azért vagyunk, hogy vigyázzunk rájuk, és terelgessük őket, hogy mindennel tisztában legyenek.
Félelemérzetük biztos van, vagy legalábbis valami olyasmi. Nagylányom pl (30 hós) ha sétálunk, és kislányom (9 hós) valaki megnézi a kocsiban, mindjárt odamegy, megöleli és védelmezi.
Vagy ha rosszat tesz nagylányom, tudja, hogy nem szabad, és húzza magát.
De nyilván más az, ha megfogja a kést, nem tudja, hogy azzal megvághatja magát, és azt sem tudja, hogy az mi, mert sosem érzett olyat...
Halálfélelmük biztos nincs. Nem félnek attól, hogy meg fognak halni.

Utolsóval értek egyet.
Nagyon is van már 4-5 éves korban is fogalmuk a halálról,betegségekről,és félelemérzetük is van,csak van amelyik gyereknek jobban van amelyiknek kevésbé.Beszélni viszont nem mindegyik beszél róla,és persze attól is függ,hogy a szülő meghallgatja-e,vagy kérdezgeti-e a témában.
Ahogy a felnőttek,úgy a gyermekek sem egyformák.
Az én egyik gyermekem aggódós,sosem volt meggondolatlan,nagyon érdekelte a halál,és a betegségek értette is.Most 8 éves.
A kisebbiket viszont abszolút nem érdekli a téma,és félelem érzete is kevesebb van,így sokkal bátrabb.

kérdés, hány éves gyerekről van szó. amúgy az n kislányom eléggé óvatos, aggódós típus, (2 és fél éves), őt elég könnyű volt rávezetni arra, hogy ha x dolgot tesz akkor az fájni fog. vagy hogyx dologra ő még nem tud felmenni, mert leesik. már ezekkel kb. 1 éve tisztában van, nincs is belőle konfliktus. szóval neki van félelemérzete, ami sztem nem baj. nem azt plántálom belé, hogy rettegjen dolgoktól, hanem hogy reálisan mérje fel, mire képes mire nem, és mindig ügyeljen arra, amit csinál, amúgy ez nehezebb mert szeleburdinak viszont szeleburdi.
azt nem tudom, mit jelent neki, jelent e valamit a halál. volt már párszor, hogy láttunk agyonnyomott bogarat, csigát, sőt egyszer egy kis vakondot is, döglötten. akkor elmondtam neki mindig, hogy szegényke meghalt, ezért meg azért. nem fog többet felkelni. de nem hiszem hogy ezt összekapcsolja egyelőre bármivel, vagy magára vonatkztatná vagy ránk a szüleire.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!