Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Túl nagyok az elvárásaim?

Túl nagyok az elvárásaim?

Figyelt kérdés
A lanyom 4,5 eves. Ugy erzem nem jo semmiben kiemelkedoen, sot attol tartok rosszabbul teljesit a kortarsaihoz kepest. Nagyon szeretem es buszke vagyok ra felre ne ertsetek... De egyre inkabb el vagyok keseredve hogyan fog igy boldogulni majd az iskolaban. Hetente tobb alkalommal leulok vele feladatozni de egyszeruen nem erti meg a szamokat. 1-5ig fel kellene ismernie a szamokat mar, de max 3ig megy azokat is neha keveri. Az 1-est ismeri fel biztosan. Jatekosan csinalom vele mar mindenfele modon. Dobokockaval, porgettyus szamos jatekkal (1-5ig vannak szamok rajta amerre mutat a nyil azt kene mondania) leirom neki 100x. Visszakerdezek hogy az elozo szam mi volt? Es azt se tudja megmondani milyen szamot mondott egy fel perce. Elszamolni el tud 30ig is akar de ez ugye egy verseles vegulis. A rajzolasban is nagyon fura nem akar "ertelmes" dolgokat rajzolni. Viragot tud egyedul de azt se a klasszikus modon. Azt mondja embert rajzolt a feje oke de a tobbi resze ertelmezhetetlen. Racsokat szeret rajzolni koroket de pl kockat nem tud. Neha osszekeveri a gyerekek neveit akiket ismer. (Akikkel nem annyira jatszik) Parositos dolgokban jo meg szinezesben is illetve a kakukktojas nagyon megy neki indokolni is tud miert kulonbozik a tobbitol. Elvittem egy tsmt felmeresre ott azt mondtak kicsit le van maradva a kortarsaitol de a non lattam hogy nem igazan tudja O se hova tenni a lanyomat. Kicsit mindenben le van maradva idegrendszeri eretlenseg valoszinuleg. Amikor ott ult az oktato a lanyommal es feladatoztak szepen vegigcsinalt mindent de ugyanazok voltak a no reakcioi mint nekem sok sok ertetlenkedes "miert nem erti". Ezt miert igy rajzoltad ezt miert igy csinaltad... annyira ertelmetlen dolgai vannak neha...Nyilvan jarni fogunk tsmtre vagy csinalom vele ez nem kerdes... tenyleg szornyen erzem magam hogy ez az egesz megfogalmazodott bennem de ugy ereztem muszaj sorstarsat talalnom ha egyaltalan van meg ilyen mint en (olyan mint mi). El vagyok keseredve mert nem zsenit szeretnek a lanyombol faragni tenyleg csak annyit szeretnek hogy ugy teljesitsen mint masok. Van esetleg valakinek tapasztalata ilyen szempontbol a tsmt-vel? Illetve van itt olyan akinek a gyereke a csacsogasaval cukisagaval elviszi a hangsulyt arrol amit tudnia kene? Ezt az utobbit csakis azert irtam mert szerintem az oktatot is kicsit elvitte az ahogy artatlanul naivan beszel a lanyom tobbszor mondta is milyen cuki mert olyan kislanyos cukimuki stilusban elbagatellizal mindent. Tudom nagyon bunkon hangzik amiket irok es ugy tunhet szegyellem a lanyom de eskuszom nem csak probalok hasonlo gyerekes szulot talalni O mit erez hogy mukodik naluk. Kene-e ezen aggodnom egyaltalan?
ma 06:34
1 2 3 4 5
 21/46 anonim ***** válasza:
100%

Az én fiamnak sem volt semmi felismerhető rajza 4,5 évesen, mindig is utált rajzolni, a számokat sem gyakoroltuk óvodás korában otthon. Feladatlapokat csináltunk, ami érdekelte, amihez kedve volt, de nem ilyen erőltetetten. A számfogalma ettől függetlenül kialakult a korának megfelelően. Olvasni sem tudott, sőt semmilyen betűt, számot leírni akkor sem, mikor iskolába került 6,5 évesen. Ettől függetlenül mindent megtanult, mikor iskolás lett, kitűnő tanuló, most 8.osztályos, kiemelkedően jó felvételit írt (főleg matekból).

Szerintem ne stresszeld ennyire se magad, se a gyereket, mert már azelőtt meg fogja utáni a tanulást, mielőtt iskolába kerül.

ma 08:58
 22/46 anonim ***** válasza:
91%

21!

"Jót akarsz neki, de kicsit túl aggódod"

Nem.

Jót akar neki,de baromi rosszul csinálja, árt a saját gyerekének, mégpedig sokat!

Kérdező!

Ezzel ártasz neki, érted? Ez is abúzus. Azt, gondolom,elítéled.

Fejleszteni nem így kell. Ez nagyon-nagyon káros,amit csinálsz.

Nincs körülötted egy tanult ember,aki leállítana? Senkit sem érdekel, mit csinálsz a gyerekeddel? Akkor igazság szerint senkire se számíthatsz őszintén!

A fejlesztés fejlesztőpedagógusok dolga.

4 éves gyereket szinte csak mozgásterápiával kell fejleszteni,hogy az agyi kapcsolatok fejlődjenek. Komolyabb probléma esetén kell csak gyógypedagógusi foglalkozás.

Ez,amit te csinálsz, ez már majdnem bántalmazás. Tönkreteszed a saját gyereked a hibás foglalkozásaiddal.

Vidd akkor a Szakszolgálathoz. Ott kap releváns fejlesztést. Szakemberektől.

ma 09:02
 23/46 anonim ***** válasza:
100%

Bakker négy és fél évesen minek oldasz vele feladatokat?

Soha nem csináltam ilyet, mégis kitűnő tanuló a 12 éves lányom.

Hagyd békén azt a gyereket, te jó isten...

ma 09:28
 24/46 anonim ***** válasza:
41%

Igazából a kérdező nem írta le túl részletesen, hogy mit ért feladatlapozás alatt. Sugallja az írása, hogy ez valami kényszeres, félresiklott dolog, de igazából nem írt részleteket. Az a szorongás, ami átsüt belőle, mindenképp gond, ezért szerintem fontos lenne kikérni az óvónők véleményét és esetleg időpontot kérni a nevranba felmérésre. Ez segítene reálisan látni a helyzetet és megnyugodni a kérdezőnek.

Feladatlapozás helyett pedig ajánlom a Pinterest ötleteit, ha feltétlenül akarsz ilyesmit. Kerüld azokat a feladatokat ahol írószerrel ír. Valamint ne ismételjétek ugyanazt orrvérzésig. De ha lerajzolod nagy méretben a számokat és a gyerek gyurmakukaccal kirakja, ha turkáltok rizsben, rakosgattok csipeszeket, gyöngyöt fűztök, az mind fejleszti a kezét.

De csak akkor fog jól működni, ha nem stresszelsz. Beszélj az óvónőkkel vagy a nevtannal mindenképp.

ma 09:37
 25/46 anonim ***** válasza:
100%
Ez durva. Többiek mindent leírtak, fogadd meg a tanácsot kérlek kérdező. Ne tedd tönkre azt a szerencsétlen gyereket. Aki meg azt írta, hogy 2 évesen 100-ig számol, összead-kivon a gyerek, na itt jót nevettem. :D Vekerdy-t olvass kicsit.
ma 09:44
 26/46 anonim ***** válasza:
100%

8: "a legtöbb 4 éves 10-ig, 20-ig, akár 100-ig tud számolni, van kialakult számfogalma"

Hülyeség.

Ennyi erővel nekiállhatnánk példálózni Neumann Jánossal, aki 6 évesen folyékonyan beszélt ógörögül.

Nehogy már ez legyen a norma!

ma 09:49
 27/46 anonim ***** válasza:
100%

Ugy erzem nem jo semmiben kiemelkedoen, sot attol tartok rosszabbul teljesit a kortarsaihoz kepest. Nagyon szeretem es buszke vagyok ra felre ne ertsetek... De egyre inkabb el vagyok keseredve hogyan fog igy boldogulni majd az iskolaban.

Szinte látom, hogy vered a fejed az asztalba a konnyeidet nyeldesve, hogy buszke vagy rá, szereted, de higy lehet ilyen hülye.

Másik, hidd el, a szakembert nem trrelte el a cukiaságával, ő pontosan tudja, mit kell néznie, egy kis cserfesség nem téveszti meg.

Sürgősen kezdj MAGADDAL valamit, mert tönkre teszed ezt a kislányt.

Hetente többször leülsz vele feladatozni?? A virágot sem klasszikus módon rajzolja?? Itt nem vele van gond. És ezt komolyan mondom, az egész életét tönkreteheted, és az nem elég, hogy holnaptól nem feladatozol vele, mert attól még azt hiszed, hülye a gyereked. Keress egy pszichológust vagy nem tudom kit, de itt téged kell helyre rakni.

ma 10:10
 28/46 babyboom567 ***** válasza:
44%

Nem olvastam teljesen végig a kérdést sem,a válaszokat sem.

Legelőször egy kis biztatás.A gyerekem 3,5 -4 évesen még beszélni sem tudott,a napjainkat a kontrollálhatatlan nyálföcsögős önbántalmazó dührohamok tették ki.Pelenkás volt,nem játszott semmivel rendeltetésszerüen,csak dobált,rombolt,ugrált,rohant.

Most 8 éves,normál tanrenden elsős,kis létszámú osztályban.Ép értelmű,beszél,verseket meséket mond,a pelenkáról 6,5 évesen szokott le.ír ,számol,lassan olvasni fog.Ceruzát kb 6 éves koráig nem is akart megfogni,akkor kezdett tollal firkálni,szerintem majdnem teljesen behozta a rajzolást.Színez,érzéseket,és történeteket is lerajzol már,minden felismerhető.

A másik, hogy én senkitől jobban nem értem meg,hogy fejleszteni akarod a gyereket.Az egész életünk a fejlesztésből áll ki a mai napig is.Simán egy gyógypedagógus tudna nálunk fejlesztéseket tartani,mert mindenünk is van.

Tehát nem az a baj,hogy fejleszteni akarod, hanem AHOGY csinálod.

4 évesen nem feladat lapozni kell, hanem gyurmázni, pomponozni,ujjal festeni,zsírkrétázni,homokozni,ugróiskolázni,hintázni, pörögni forogni mászókázni,futkározni.

Pl "kittike gyerünk fussunk 3 kört a kacsákig,és TE SZÁMOLSZ nem a gyerek!,és nem kéred hogy ő csinálja!Majd fogja,ha beépül neki.

Társasjátéknál ugyanez,dobsz,mondod mit dobtál,és lépsz,dob a gyerek,TE MONDOD mit dobott,és segíted lépni.Ha ezerszer,akkor ezerszer,és NEM VÁRSZ EL SEMMIT!

Gyurmázni is lehet számokat,pinteresten kismillió feladatlap van.

Pl "kittike most rakjunk minden barira 5 gombócot,ÉS TE SZÁMOLSZ,és nem kérdezel vissza!Hidd el magától fogja mondani.

Mindent is lehet a számokkal, úgy hogy az NEM feladat,öltözni,főzni, babázni bármit.

Pl Most meghámozzuk ezt a 3 krumplit ebédre.Vagy nézd, csináltam 2 kígyót a gyurmából, egy zöldet, egy pirosat,szép igaz?

Most mondanám, hogy kérdezd meg az óvónőt,hogy segítsen pár ötlettel, de ő ugyanúgy le fog oltani,mint ahogy engem oltogattak, hogy otthon nem kell fejleszteni a gyereket.(ha nem csináltam volna , a gyerekem még most is egy nembeszélő,pelenkás, teljesen jövő nélküli 8 éves lenne)Szóval de, kell,az a nem mindegy,hogy csinálod!

youtobon, pinteresten, rengeteg mondóka,és játékos feladat van, ami nektek segítene.

Túl görcsös vagy és túl sokat vársz.(bár én megértelek,de engedjél fel kicsit)

ma 10:15
 29/46 anonim ***** válasza:
91%

Kérdező, elárulok neked egy titkot: az óvónők rendszeresen felmérik a gyerekeket, és SZÓLNAK a szülőknek, ha úgy látják, fejlesztésre szorul. Ha nem kaptál az oviból ilyen visszajelzést, szinte biztos, hogy teljesen átlagos a gyereked.

Az én lányom esetében mondogatták, hogy vannak kisebb elmaradások, de nem vészes, még nem fejlesztendő. Nagycsoportban aztán nem javasolták, hogy iskolába menjen még (ezzel amúgy egyet is értettem), illetve elküldték a szakszolgálathoz. Elmentünk, kis idegrendszeri értetlenség volt a "diagnózis", javasolták a fejlesztést az oviban további 1 évig, meg tornára hordtam hetente abban az 1 évben. Említett kislányom 10 éves, 3. osztályos, úgy kitűnő tanuló, hogy még soha egy percet nem kellett vele itthon tanulnom és gyakorolnom. Arra a plusz egy évre volt szüksége az óvodában a fejlesztő foglalkozásokkal és a tornával, ennyi.

Ne nyúzz már egy 4 évest feladozással meg számokkal, könyörgöm! A fiam most volt 6 éves, a státuszon a védőnő rácsodálkozott, hogy az iratszekrényén el tudta olvasni az évszámokat (nem egyben, hogy pl. 2024, hanem egyesével, hogy kettő-nulla-kettő-négy). Szóval ez még a 6 éveseknek sem alap! Hagyd őt gyereknek lenni és játszani, majd fognak szólni, ha fejleszteni kell..

Egyébként akárhogy tagadod magad előtt is, süt az írásosból, hogy csalódott vagy, amiért nem kiemelkedő a gyereked. Ez gáz.

ma 10:55
 30/46 anonim ***** válasza:
81%

Elszamolni el tud 30ig is akar de ez ugye egy verseles vegulis.

Miért lenne verselés? Akkor a felismerés szimplán csak vizuális képesség.

Tök jó hogy 30-ig megy neki.

Azt írod hogy játékosan próbálod de mégis eröltetettnek érzem. Az egyik válaszoló jól írt játékos módszereket. Az adj pl 3 kavicsot kommentelő válaszára gondolok csak most nem akarom visszaolvasni.

Racsokat szeret rajzolni koroket de pl kockat nem tud.

4.5 éves. Nem lehet hogy szimplán az első kettőt szereti a harmadikat nem?

Parositos dolgokban jo meg szinezesben is illetve a kakukktojas nagyon megy neki indokolni is tud miert kulonbozik a tobbitol.

Na meg is van mi az erőssége.

Figyelj, egy gyereknek úgy mint egy felnőttnek is vannak erősségei és gyengeségei is. Ez teljesen normális.

A gyengeségeket lehet fejleszteni, gyerekkorban még könnyebb is, DE játékosan sokkal hatásosabb és nem ilyen görcsösen ahogy te akarod. Nezz utána hogy hogyan lehet VALOBAN játékosan tanítani. Sokkal könnyebb lesz, és még a gyerek is jól fogja magát érezni.

ma 10:57
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!