Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Túl nagyok az elvárásaim?

Túl nagyok az elvárásaim?

Figyelt kérdés
A lanyom 4,5 eves. Ugy erzem nem jo semmiben kiemelkedoen, sot attol tartok rosszabbul teljesit a kortarsaihoz kepest. Nagyon szeretem es buszke vagyok ra felre ne ertsetek... De egyre inkabb el vagyok keseredve hogyan fog igy boldogulni majd az iskolaban. Hetente tobb alkalommal leulok vele feladatozni de egyszeruen nem erti meg a szamokat. 1-5ig fel kellene ismernie a szamokat mar, de max 3ig megy azokat is neha keveri. Az 1-est ismeri fel biztosan. Jatekosan csinalom vele mar mindenfele modon. Dobokockaval, porgettyus szamos jatekkal (1-5ig vannak szamok rajta amerre mutat a nyil azt kene mondania) leirom neki 100x. Visszakerdezek hogy az elozo szam mi volt? Es azt se tudja megmondani milyen szamot mondott egy fel perce. Elszamolni el tud 30ig is akar de ez ugye egy verseles vegulis. A rajzolasban is nagyon fura nem akar "ertelmes" dolgokat rajzolni. Viragot tud egyedul de azt se a klasszikus modon. Azt mondja embert rajzolt a feje oke de a tobbi resze ertelmezhetetlen. Racsokat szeret rajzolni koroket de pl kockat nem tud. Neha osszekeveri a gyerekek neveit akiket ismer. (Akikkel nem annyira jatszik) Parositos dolgokban jo meg szinezesben is illetve a kakukktojas nagyon megy neki indokolni is tud miert kulonbozik a tobbitol. Elvittem egy tsmt felmeresre ott azt mondtak kicsit le van maradva a kortarsaitol de a non lattam hogy nem igazan tudja O se hova tenni a lanyomat. Kicsit mindenben le van maradva idegrendszeri eretlenseg valoszinuleg. Amikor ott ult az oktato a lanyommal es feladatoztak szepen vegigcsinalt mindent de ugyanazok voltak a no reakcioi mint nekem sok sok ertetlenkedes "miert nem erti". Ezt miert igy rajzoltad ezt miert igy csinaltad... annyira ertelmetlen dolgai vannak neha...Nyilvan jarni fogunk tsmtre vagy csinalom vele ez nem kerdes... tenyleg szornyen erzem magam hogy ez az egesz megfogalmazodott bennem de ugy ereztem muszaj sorstarsat talalnom ha egyaltalan van meg ilyen mint en (olyan mint mi). El vagyok keseredve mert nem zsenit szeretnek a lanyombol faragni tenyleg csak annyit szeretnek hogy ugy teljesitsen mint masok. Van esetleg valakinek tapasztalata ilyen szempontbol a tsmt-vel? Illetve van itt olyan akinek a gyereke a csacsogasaval cukisagaval elviszi a hangsulyt arrol amit tudnia kene? Ezt az utobbit csakis azert irtam mert szerintem az oktatot is kicsit elvitte az ahogy artatlanul naivan beszel a lanyom tobbszor mondta is milyen cuki mert olyan kislanyos cukimuki stilusban elbagatellizal mindent. Tudom nagyon bunkon hangzik amiket irok es ugy tunhet szegyellem a lanyom de eskuszom nem csak probalok hasonlo gyerekes szulot talalni O mit erez hogy mukodik naluk. Kene-e ezen aggodnom egyaltalan?
ma 06:34
1 2 3 4 5
 11/46 anonim ***** válasza:
95%
Bocsi, de én csak addig olvastam, hogy leülsz vele feladatokat csinálni, számolni. Ne! Még kicsi hozzá. Persze vannak életkorának megfelelő feladatok, azokat lehet, de ne mindennap. És semmiképpen ne erőltetsd. Számolnia meg egyáltalán nem kell még tudnia. Hagy meg ezeket az iskolába, max nagy csoportba. Attól, hogy ezeket rá erőlteted, nem feltétlen lesz okos. Sőt, ha idegrendszerileg nem áll még készen, inkább csak rosszat teszel vele. Nem ezekre van szüksége ekkora gyereknek.
ma 07:41
 12/46 anonim ***** válasza:
94%

"szerintem az oktatot is kicsit elvitte az ahogy artatlanul naivan beszel a lanyom tobbszor mondta is milyen cuki mert olyan kislanyos cukimuki stilusban elbagatellizal mindent. Tudom nagyon bunkon hangzik amiket irok es ugy tunhet szegyellem a lanyom de eskuszom nem csak probalok"

Itt kell keresned a dolog forrását szerintem, méghozzá magadban, nem a gyerekben. Nem tudod elfogadni a gyerekedet olyannak, amilyen. Egy nagyon konkrét elvárásod van vele szemben, hogy milyen legyen, es nem olyan, és nem csak hogy nem tetszik, de irritál is téged. Ettől pedig bűntudatod lesz, ezért mentegetőzöl ennyit.

Az ekkora gyereknél az erőltetés vissza is veti a fejlődést. Ráadásul erzi felőled a nyomást, az elégedetlenséget. Biztos sokat dicséred, de valószínűleg abból is lehet érezni, hogy mi az elvárás, ami felé tolod.

"Értelmetlen dolgai vannak" ez meg egészen elképesztő, ne haragudj. Egy 4 éves még felfedezi a vilagot, még el se vált a fejében a fantázia a valóságtól!! Azt már tudni se akarom, miféle "oktatóval" ültetted te le a gyerekedet, aki a 4 évestől képes értetlenkedve megkérdezni, hogy ezt miért így rajzoltad, de mondjuk úgy, hogy nem kéne kb semmire se tartani, amit mondott.

ma 07:47
 13/46 anonim ***** válasza:
94%
#11, én pl óvodába sem jártam, és nem cseszegettek feladatlapokkal, nem ült le velem senki "tanulni", mégis iskolaérettnek nyilvánítottak 6 évesen. Ott tanultam meg a számokat, betűket, stb. Csak az utóbbi időben divat ennyire presszionálni már az óvodásokat is.
ma 07:51
 14/46 anonim ***** válasza:
93%

Hagyd, hogy óvodás legyen! Tudod, hogy általános iskolás gyerekek se képesek 20 p tovább hatékonyan figyelni ? Mit vársz akkor egy 4 évektől? Leülni vele matekozni, istenem, majd számolnak elsőben. Azt tudod, hogy a gyerekek eltérő ütemben fejlődnek? Lehet most a tiéd picit lemaradt, de 2 év múlva meg 2x olyan gyorsan fejlődik, és behozza vagy sokaknál jobb lesz. A másik gyereke is fejlődhet lassabban..

Tudod, mi fejleszti őket a legjobban? A játék és a mozgás, nem a feladatozás. Vidd úszni, focizni, balettra stb..ami neki tetszene. Biztos jó ez a TSM, de ez már megint nem az, amit a lányod is szeret. Menjetek játszótérre, olvass neki sok mesét. Más nem kell számára.

ma 08:03
 15/46 anonim ***** válasza:
93%

"Sőt, amiket írtam, inkább 2-3 évesen csinálják, bocsi, de tényleg ez a tapasztalatom. Minden gyerekünk és a barátaik, unokatesók stb. is… (Kivéve az auti gyerekünket"

Persze, 2 évesek 100ig számolnak, felismerik a leírt szamjegyeket meg az ujjaikon összeadnak es kivonnak. Az Íliászból is tudnak már hexametert szavalni?

Akkor mi autistak gyülekezete lehetünj, mert itt senkinek a 4 évese nen számol százig és nem végez összeadast az ujján, es nem tud hasonló első osztályos tananyagot.

A számfogalom kialakulása azt jelenti, hogy a gyerek valameddig el tud számolni, meg tud számolni valamennyi kavicsot, stb. Ez megy a kérdrző gyerekének, az én 4 évesemnek is, de nem kell ennyi idősen tudni felismerni leírva az 5öst, se megmondani, milyen számot dobott az anyja heti több alkalommal

ma 08:05
 16/46 anonim ***** válasza:
86%
Az én lányom nagyon hasonló. Logopédiai osztályba irattuk be, ami jó döntés volt. Egyszerűbb iskolát keress neki. Ez a feladatozas teljesen felesleges, nem lesz tőle okosabb, mert te nem tudod hogyan kell fejleszteni. Csoda hogy leül melléd és megcsinálja, csak 4 éves. A számokat leírva egyáltalán nem kell ismernie. Annyit kellene tudnia hogy ha leraksz elé 6 korongot azt meg tudja számolni. Fejlesztő fuzetbol van nagyon sok rossz, rá van írva hogy 4 évesnek, de 6 éves szintet követel meg, ezt neked kell észrevenni, hogy hülyeség, vagy sem. A mozaik kiadó ovis füzeteit ajánlom, azok jók. És hagyd békén játszani, mert ő még attól fejlődik. Később, 5 éves kora felett is inkább vidd iskola előkészítőre, mint gyakoroltatsz vele valamit, amit nem is kell tudnia.
ma 08:20
 17/46 anonim ***** válasza:
94%
Szegény gyerek.
ma 08:29
 18/46 anonim ***** válasza:
93%

Ha jól számolom 2 és fél (de minimum másfél) év múlva fogja kezdeni a lányod az iskolát. Tehát praktikusan a kis-, de legföljebb a középső csoportosok szintjén kell lennie. Te meg leülsz vele feladatozni, gyakorolni.

Ahogyan mások már írták, ezzel megágyazol a későbbi szorongásnak, teljesítménykényszernek, önbizalomhiánynak. Szomorú, hogy Vekerdy Tamás gyerekpszichológus hazájában még van ilyen szülő. Ahelyett, hogy megfogadnád az ő intelmét: ennyi idősen (kb. 6-7 éves korig) a gyerek legfejlesztőbb tevékenysége a szabad játék.

Szóval, ha nem egy idegroncsot akarsz nevelni a gyerekedből, aki tizenévesen a vonat alá veti magát, vagy felnőtt életében évtizedekig pszichológushoz jár, hogy legalább részben helyrehozza, amit a hülye anyja csinált vele, szóval ha nem ilyen gyereket akarsz nevelni, akkor légy szíves azonnal állj le a feladatokkal és hagyd, hogy játsszon, amivel és ahogyan akar. És a rajzaiban is az legyen, amit ő akar, olyan legyen, ahogyan neki sikerül.

És neked pedig pszichológusra lenne szükséged, pont a gyereked érdekében.

ma 08:39
 19/46 anonim ***** válasza:
90%

Két szó, kérdező: HAGYD BÉKÉN!

De tényleg.

ma 08:54
 20/46 anonim ***** válasza:
95%

Jót akarsz neki, de kicsit túl aggódod. Tudom a csapból is az folyik, hogy egy gyermeknek mit kell elérnie X éves koráig és ha már nem éri el azt a bizonyos szintet akkor rásütnek valamilyen bélyeget. De mindenki más ütemben fejlődik.

Amire én emlékszem, hogy elsőben az osztálytársaim mind el tudták számolni 100-ig meg letudták írni a nevük. Nekem egyik se ment, csak a 10-ig számolás.

Két diplomám van azt hiszem sikerült behoznom a "lemaradást".

Játszatok még inkább , lehet kicsit ő másképp látja a világot, színesebben és nem kötik le a feladatok. Neki lehet másképp kell megtalálni az utat a tanuláshoz de jelenleg ezzel még semmi baj, lesz rá ideje :).

ma 08:55
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!