Túl nagyok az elvárásaim?

"szerintem az oktatot is kicsit elvitte az ahogy artatlanul naivan beszel a lanyom tobbszor mondta is milyen cuki mert olyan kislanyos cukimuki stilusban elbagatellizal mindent. Tudom nagyon bunkon hangzik amiket irok es ugy tunhet szegyellem a lanyom de eskuszom nem csak probalok"
Itt kell keresned a dolog forrását szerintem, méghozzá magadban, nem a gyerekben. Nem tudod elfogadni a gyerekedet olyannak, amilyen. Egy nagyon konkrét elvárásod van vele szemben, hogy milyen legyen, es nem olyan, és nem csak hogy nem tetszik, de irritál is téged. Ettől pedig bűntudatod lesz, ezért mentegetőzöl ennyit.
Az ekkora gyereknél az erőltetés vissza is veti a fejlődést. Ráadásul erzi felőled a nyomást, az elégedetlenséget. Biztos sokat dicséred, de valószínűleg abból is lehet érezni, hogy mi az elvárás, ami felé tolod.
"Értelmetlen dolgai vannak" ez meg egészen elképesztő, ne haragudj. Egy 4 éves még felfedezi a vilagot, még el se vált a fejében a fantázia a valóságtól!! Azt már tudni se akarom, miféle "oktatóval" ültetted te le a gyerekedet, aki a 4 évestől képes értetlenkedve megkérdezni, hogy ezt miért így rajzoltad, de mondjuk úgy, hogy nem kéne kb semmire se tartani, amit mondott.

Hagyd, hogy óvodás legyen! Tudod, hogy általános iskolás gyerekek se képesek 20 p tovább hatékonyan figyelni ? Mit vársz akkor egy 4 évektől? Leülni vele matekozni, istenem, majd számolnak elsőben. Azt tudod, hogy a gyerekek eltérő ütemben fejlődnek? Lehet most a tiéd picit lemaradt, de 2 év múlva meg 2x olyan gyorsan fejlődik, és behozza vagy sokaknál jobb lesz. A másik gyereke is fejlődhet lassabban..
Tudod, mi fejleszti őket a legjobban? A játék és a mozgás, nem a feladatozás. Vidd úszni, focizni, balettra stb..ami neki tetszene. Biztos jó ez a TSM, de ez már megint nem az, amit a lányod is szeret. Menjetek játszótérre, olvass neki sok mesét. Más nem kell számára.

"Sőt, amiket írtam, inkább 2-3 évesen csinálják, bocsi, de tényleg ez a tapasztalatom. Minden gyerekünk és a barátaik, unokatesók stb. is… (Kivéve az auti gyerekünket"
Persze, 2 évesek 100ig számolnak, felismerik a leírt szamjegyeket meg az ujjaikon összeadnak es kivonnak. Az Íliászból is tudnak már hexametert szavalni?
Akkor mi autistak gyülekezete lehetünj, mert itt senkinek a 4 évese nen számol százig és nem végez összeadast az ujján, es nem tud hasonló első osztályos tananyagot.
A számfogalom kialakulása azt jelenti, hogy a gyerek valameddig el tud számolni, meg tud számolni valamennyi kavicsot, stb. Ez megy a kérdrző gyerekének, az én 4 évesemnek is, de nem kell ennyi idősen tudni felismerni leírva az 5öst, se megmondani, milyen számot dobott az anyja heti több alkalommal

Ha jól számolom 2 és fél (de minimum másfél) év múlva fogja kezdeni a lányod az iskolát. Tehát praktikusan a kis-, de legföljebb a középső csoportosok szintjén kell lennie. Te meg leülsz vele feladatozni, gyakorolni.
Ahogyan mások már írták, ezzel megágyazol a későbbi szorongásnak, teljesítménykényszernek, önbizalomhiánynak. Szomorú, hogy Vekerdy Tamás gyerekpszichológus hazájában még van ilyen szülő. Ahelyett, hogy megfogadnád az ő intelmét: ennyi idősen (kb. 6-7 éves korig) a gyerek legfejlesztőbb tevékenysége a szabad játék.
Szóval, ha nem egy idegroncsot akarsz nevelni a gyerekedből, aki tizenévesen a vonat alá veti magát, vagy felnőtt életében évtizedekig pszichológushoz jár, hogy legalább részben helyrehozza, amit a hülye anyja csinált vele, szóval ha nem ilyen gyereket akarsz nevelni, akkor légy szíves azonnal állj le a feladatokkal és hagyd, hogy játsszon, amivel és ahogyan akar. És a rajzaiban is az legyen, amit ő akar, olyan legyen, ahogyan neki sikerül.
És neked pedig pszichológusra lenne szükséged, pont a gyereked érdekében.

Jót akarsz neki, de kicsit túl aggódod. Tudom a csapból is az folyik, hogy egy gyermeknek mit kell elérnie X éves koráig és ha már nem éri el azt a bizonyos szintet akkor rásütnek valamilyen bélyeget. De mindenki más ütemben fejlődik.
Amire én emlékszem, hogy elsőben az osztálytársaim mind el tudták számolni 100-ig meg letudták írni a nevük. Nekem egyik se ment, csak a 10-ig számolás.
Két diplomám van azt hiszem sikerült behoznom a "lemaradást".
Játszatok még inkább , lehet kicsit ő másképp látja a világot, színesebben és nem kötik le a feladatok. Neki lehet másképp kell megtalálni az utat a tanuláshoz de jelenleg ezzel még semmi baj, lesz rá ideje :).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!