9 éves gyerek egyedül jár haza iskolából?
Vidék, nem forgalmas, iskola 20 perc gyalog. Ti engednétek?
Apja már egyedül engedi, de én még anyjaként azért féltem. Vagy csak túl aggódom? Egyébként figyelmes, de vannak elég rossz utak, ahol járda sincs és útszélén kell menni + pár kereszteződés is.
Apja mondja, hogy ő már 7 éves korától egyedül járt, ráadásul belvárosban és tudott vigyázni magára, nem kell félteni ennyire. Ti mikor engedtétek először egyedül?

"Na látod, ügyes a fiad, neki semmi gondja ezzel, kicsit kiszellőzteti a fejét míg hazaér :)"
Egyszer kell, hogy baj történjen és ne érjen haza...

Engedném, igen, ugyanis nem elsős, hanem kilenc éves kiskamasz.
Vagy mikor tanuljon önállóságot?
Mikor lesz a bűvös korhatár, amikortól már mehet?
Tökmindegy, hogy 9, 12 vagy 14 éves, ugyanúgy elütheti egy balfsz, annyira nem attól függ.
Azért azt is nézd, kérdező, hogy kilenc-tízévesen sok gyerek már egyedül közlekedik, nem kísérgetik, mert a szülő dolgozik és nem akarja szpatni a gyerekét, hogy ötig a napköziben dekkoljon, vagy míg valamelyik érte nem megy.

13-as, ez egy abszolút ostoba és invalid érv, mert bármikor és bárhol történhet baj.
Ennyi erővel az emeletről se menjen le a lépcsőn, mert leeshet, és kórházba kerül - mint az öcsém, pedig az egy kib... BENTI lépcső volt, és majdnem meghalt, mert úgy odacspta a fejét az egyik foknak.

Nálunk ki se engedik őket egyedül az iskolakapun.
Esetleg ha valaki külön kérvényt nyújt be.
Itt felsőtől járnak egyedül, és egy szülő se kapálózik, hogy az alsósát engedjék haza.
9 évesem van, egyébként se engedném még. Még úgy se, hogy 30+ éve én is egyedül jártam haza már elsőtől, de eltelt 30 év!

Az út, ahogy írod, nem komolyan veszélyes. Jó volna azért, ha osztálytárssal járna, nem egyedül. Az nagyon jó, ha az úton ismerősök laknak, látják őt, vagy segíthetnek. Ha a gyereknek van kedve hozzá, nyugodtan engedd egyedül - induljon időben, és legyen nála telefon, hogy mindig szóljon, ha megérkezett, vagy ha valami gond lenne... Ebben a korban ez a legegészségesebb a gyereknek minden szempontból.
A kocsival fuvarozni teljesen fölösleges, árt a gyerek önállóságának, fejlődésének, ostoba az a szülő, aki vidéken, veszélytelen környéken, ilyen kicsi távolságra autóval hurcibálja a kiskamasz gyereket - egy béna, önállótlan majmot csinál belőle.
(Nem szabad abból kiindulni, hogy bűnözők leselkednek minden sarkon. Megnyomorítja az életet. )

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!