Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Utalhatnak autizmusra?

Utalhatnak autizmusra?

Figyelt kérdés

Szoktam olvasgatni itt a gyakorin, látom, hogy ismétlődő kérdés az autizmus. Sokszor elolvasom a kommenteket, jó ha tájékozott az ember. Na de már úgy érzem néha jobb a boldog tudatlanság, mert azóta én is észrevettem egy-két tünetet a 2 éves fiamnál. Na de van egy csomó dolog melyek ellene is szólnak. Szerintetek van okom aggódni?

Szemkontaktust van amikor szépen tartja, van amikor kevésbé. Imádja a traktorokat, az a mindene, rendeltetésszerűen játszik velük, ritkán van, hogy 1x-2x megpörgeti a kerekét, de nem azzal van el óra hosszákig. Idegen helyen szégyellős, idegenek szemébe nem néz, nem tàrgyal velük. Kockákból tornyot épít, de sokszor kiválogatja, hogy csak a kék kockákból épít, ha elfogy a kék kocka, akkor áttér pl a pirosra, és így tovább. Nem össze-vissza random módon teszi a színeket. Ha pl ez a kockatorony összedől gyorsan kétségbe esik. Ha akar valamit kézenfogva húz, de közben mondja is, hogy mit akar. Pl "víz". Szavakat mond, egyértelműen fejlődik a beszéd nála. Szerepjátékozik, mutogat, integet, táncol, motrozik, mutogat. Sokszor nyűgös, nagyon akaratos, nem érti meg sokszor, hogy ő miért nem bír beleülni a játék traktorba és ilyen lehetetlen dolgokat. Egyébként mindent megért amit mondunk neki, teljesít kéréseket. Kérdésre válaszol bólintással, nemmel vagy azzal, hogy "jó." Ha felvesz egy hosszújjú felsőt és làtom, hogy melege van benne nagyon nehezen akarja levenni, hogy àtcseréljük rövidujjúra. Kukucs játékot szereti, szeret bújócskázni, szaladgálni, szereti ha csikizzük (de csak mi, nagyszülőktől pl nem szereti). Puszit ad. Korabeli gyerekek nem annyira érdeklik, viszont az 5-6 éves korosztály igen. Nem pörög körbe-körbe, nem csinál fura mozdulatokat a kezeivel, nem hintázik előre-hátra, viszont néha lábujjhegyen jàr. Leginkább akkor amikor azon agyal "hmm most mit is játszak". Nagyon anyás, még a másik szobába se nagyon akar elmenni nélkülem.

dec. 30. 20:45
1 2
 1/19 A kérdező kommentje:
Ja és ha talál valami érdekes dolgot pl az udvaron, vagy valamit ügyesen megcsinál egyedül, akkor egyből szól, hogy "anyaaa" és mutatja, hogy mi történt.
dec. 30. 20:48
 2/19 anonim ***** válasza:
96%
Leírtál egy normális 2 évest. Gratulálok
dec. 30. 20:50
 3/19 anonim ***** válasza:
95%
Ebből pont semmi nem utal autizmusra. Átlag gyerek. Kevesebbet olvasgass!
dec. 30. 20:54
 4/19 A kérdező kommentje:
És pl a kevés szemkontaktus? Az idegenektől való teljes elzàrkózás? A színek szerint válogatás? Ha mellette vagyok és a nevén szólítom akkor nem mindig figyel, viszont ha a másik szobából hívom akkor jön.
dec. 30. 20:59
 5/19 anonim ***** válasza:
93%
Azt nem tudom eldönteni, hogy egy újabb szülő, aki autistának akarja látni a gyerekét, vagy megint ugyanaz.
dec. 30. 21:09
 6/19 A kérdező kommentje:
Ne tessék férreérteni, nem akarom annak làtni, nyilván én örülnék annak a legjobban, ha nem lenne vele semmi gond. Csak ha màr kiírtam a kérdést, nem szeretnék elsiklani semmi felett.
dec. 30. 21:12
 7/19 anonim ***** válasza:
89%

Te folyton mások szemébe bámulsz?

Színek szerint válogat... Nem színvak. Jipppi!

Nem mindig figyel... Ezek szerint minden kamasz autista, mert ők meg semennyire nem figyelnek. 🤦

(Autista gyerekem nem válogatott szín szerint, tartotta a szemkontaktust, figyelt a nevére.. - csak hogy összerosáld magad!

dec. 30. 21:12
 8/19 anonim ***** válasza:
20%

Kb minden 40. gyerek autista!

Azért fontos, hogy a szülő észrevegye a tüneteket, mert más nem fogja észrevenni ilyen pici korban! A védőnő kb negyedévente 20 perc erejéig látja a gyereket. A gyerekorvos,csak akkor látja, ha beteg, kb 5 percig. Szóval, ha a szülő gyanúsnak látja a gyerek viselkedését, akkor nagyon jól teszi, ha utánajár a dolognak! Nem kell várni, hogy nagyobb legyen és majd az óvodában/iskolában derüljön ki a baj!

Az én kisfiam 20 hónaposan kapott autizmus diagnózist. Szóval 2 évesen abszolút nem ciki, ha a szülő gyanakodni mer.

Csakis a saját megérzéseidre hallgass, kedves kérdező! Ha gyanús a gyereked viselkedése, irány pedagógiai szakszolgálat!

Ha nem veszi fel, vagy csak 1-2 mp-ig tart szemkontaktust és nem vesz tudomást másokról, az mindenképp megér egy vizsgálatot.

Látás-hallás vizsgálat is nagyon fontos ilyenkor! Az öltözködésbeli nehézségek is gyanúra adhatnak okot.

Egyébként a leírtak alapján nem feltétlen autizmusra, inkább szenzorosságra gondolnék.

dec. 30. 21:37
 9/19 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is két éves a fiam, és nekem is a fejembe ültettek a bogarat, hogy biztos autista csak mert nem szereti a hangos dolgokat, befogja a fülét.

Én nem gondolnak annak a fiamat, mert semmi más erre utaló jel nincs..

Te egy normális két évest írtál le, semmi gond a fiaddal

dec. 30. 22:09
 10/19 anonim ***** válasza:
73%
A menetrendszerű napi autizmus poszt.
dec. 30. 22:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!