Ezek a tünetek utalhatnak autizmusra?
Sziasztok! Aggódom a 12 hónapos babàmért.
A mozgásfejlődésben elvolt maradva, amióta dévényeshez járunk ez megszűnt, laza volt a csípője. Egy éves, de még nem pápázik és nem mutogat. Nem bújik hozzánk különösebben. Ha idegen helyen vagyunk, ami tele van érdekességgel, nem veszi fel a szemkontaktust, csak itthon nyugodt körülmények között néz hosszan a szemünkbe.Ha valami tetszik neki repked. Sokszor azt érzem, hogy olyanon is nevet, ami nem vicces. Pl. az elején sokat nevetek azon, hogy ledobta az etetőszékből az ételt és elkapta a kutya. Néha válogatós és étvágytalan.
Pozitív: 6 hónapos kora óta hallgat a nevére, éjjel nappal mutogat, a játékát folyamatosan kezünkbe adja majd vissza kéri. “ Kérem” utasításra oda nyújtja a játékot. Megkérdezem a fénykép albumon hol a kutyus hol van Apa megmutatja. Családtagnak ha hazaér nagyon örül, ellenben az idegenekkel, nem igazán érdeklődő, inkább játszik játékkal. Utanzast olyat csinált, hogyha a fejem ráztam hogy nem, ő is csóválta. De a tipikus tapsot és pápát nem. Darabos ételt önállóan eszik, és megrág. Dádádá , neeeemmmmm és hasonlókat mond.
"Sokszor azt érzem, hogy olyanon is nevet, ami nem vicces."
Ja, mert köztudomású, hogy a babák fejlett, kifinomult humorérzékkel jönnek a világra...
Kapaszkodj meg: olyan felnőttet is ismerek, aki ezen teli torokból nevetne.
A babádnak nincs baja.
Te viszont olvass utána a Münchausen by proxy-nak... És ha csak 1-2 pontban magadra ismersz, keress fel egy szakembert.
". Sokszor azt érzem, hogy olyanon is nevet, ami nem vicces"
Ez komoly?
Mi baja van némelyik anyukának/kismamának?
1-es jó hogy ilyen látatlanban ki mered jelenteni, hogy nincs baja!
Nekem autista a fiam. 1 évesen már bőven láttam, hogy valami más nála, de nagyon nehéz volt megragadni, hogy mi az. Ha mondtam, hogy aggódom, mert nem pápázik, nem tapsol a mondokakra, csak simán ralegyintett mindenki, hogy jaj, majd fog. Mert ez tényleg nem olyan nagy dolog 1 évesen.
De azt hogyan mondtam volna el, hogy nem érzem azt a meleg éber figyelmet, mint más babáknál? Hogy nem tudok játszani a saját gyerekemmel? Hogy szerintem túlzottan beleragad furcsa dolgokba? Ezek alapján azt lehetett volna leszűrni, hogy pocsék anya vagyok, aki túlanalizálgatja a gyerekét. Meg is kaptam többször, hogy mit akarok tőle, még kicsi...
Na konkrétan 1 évesen gyanújel; nem játszik kukucsjátékot. Nincs legalább egy gesztusa (pápá, felemeli a kezét, hogy vedd fel, mutatás), nem utánoz arckifejezéseket, nincs meg a 3 pontos tekintetváltás - mikor rádnéz, hogy figyelsz-e, ránéz arra, amit mutat neked, majd újra rádnéz, hogy mit szólsz ehhez. Ha 1 évesen nem tud kapaszkodva állni. Ha 15 hónaposan nincs legalább 1-3 következetesen használt szava.
Amiket leírtál semmi sem olyan, amiről egyből az autizmus ugrana be. A távolra mutatás, illetve a mutatás kovetése szemmel 18 hónapos korig elvárás, ha jól emlékszem.
Amiket írsz, az alapján az autizmus miatt nem kell aggódnod :)
7-es voltam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!