3 éves irigy, nem adja oda a játékát a kistesónak, mit csináljak?
Először is szeretném leszögezni, hogy tudom, hogy életkori, mégis szeretném kezelni valahogy.
A kicsi 6 hónapos, most kezd nyúlni dolgokért, amit rend szerint össze is nyálaz.
A nagy 3.5, ovis, eddig nem volt semmi gond, simogatta, puszilta a picit, adott neki babajátékot ha sírt, gondoskodó volt.
Most ha a pici elér valamit, izomból kitépi a kezéből és bár odanyom neki egy plüss kockát, szeretném ha nem lenne ilyen durva.
Eddig próbáltunk beszélni vele az irigységről (tudom, hogy nem érti még), hogy én is odaadom neki pl. a kulacsomat, vagy akármit, pedig az enyém és attól még mindig az enyém.
Mondtuk hogy nem baj ha összenyálazza, majd lemossuk, tettünk félre olyan játékot, amit sosem adunk oda a picinek, mert az csak az övé, kapott a pici is külön matchboxot, amit a nagy kisajátít és berakja a satajai közé, pedig ő valaszthatta ki direkt a tesónak. Ha elvesz tőle valamit, adjon valamit cserébe, mondjuk a plüsskockát odadobja, de a kicsinek autó kéne, és van vagy 300db(túlzás), egyet sem ad oda abból amivel pont nem játszik.
Mondtuk hogy a pici odaadja neki az ő autóját, játszhat vele, hadd játsszon ő is valamivel, azt is, hogy akkor amit a pici kap, azzal meg ő nem játszhat... szerintem minden megvolt.
Van erre megoldás? Értem, hogy az övé, nagyjából azt is, ami a fejében van, nem akarom hogy utálja a kicsit emiatt, azt sem, ha durva lenne vele, a pici meg még túl kicsi, épp kuszni tanul és az kell, amit épp elér.
Aki túl van ezen az időszakon, sikerült megoldani vagy várjam ki, míg elmúlik, ha elmúlik egyáltalán?
Ui.
Eddig a játszótéren pl mindog meg lehetett beszélni vele, hogy adja oda a lapátot, vödröt, bármit, vissza fogja kapni, mi fogjuk hazavinni, az az övé.
A kistesóval szemben ez nem megy.
Rosszul csinálod. Nem kellene odaadnia, hogy egy 6 hónapos összenyálazza a cuccait. Teljesen jogos igény ez a "nagy" részéről.
"épp kuszni tanul és az kell, amit épp elér."
Ez pont az a korszak, amikor még simán el lehet pakolni előle.
Majd ha totyog.
Addigra a nagyobb is nagyobb lesz.
Matchbox 6 hónaposnak?
Ritka hülye ötlet.
Nálunk van közös játék meg saját. A sajátokra bármikor mondhatja bárki, hogy nem adja oda és kéri vissza, de saját döntés alapján lehet osztozni rajta. Vagyis nem engedtem, hogy a kicsi nyalogassa az autóit, azt se, hogy megfogja, már csak azért se, mert ha letörik belőle, fulladásveszélyes. De ugyanígy a nagynak se engedtem, hogy kitépje a kezéből a csörgőlabdát, akkor se, amikor a kicsinek tök mindegy volt.
A közös játékkal meg aki épp játszik, az használja, de utána, ha megunta, nincs foglalózás. Pl duplo. És ott kell lenni szülőként, nem 3 méterről kiabálva kell óbégatni, hogy játszatok szépen, mert akkor fix, hogy fejbeverik egymást valamivel.
De ez nálunk nagyjából működik. 3 és 1 évesek. Együtt még nem nagyon játszanak, de egymás mellett már többé kevésbé el tudnak lenni.
Egyáltalán ne tedd oda a "nagy" játékszereihez a kicsit!
Legyen a kicsinek saját szobája/játéksarka,oda tedd le a kicsit,ott játsszon!
Ne tedd a nagy cuccaihoz.
Ritka szemét dolog irigynek hívni azt, aki a SAJÁT dolgait nem szeretné ha valaki osszenyalazna, eltorné, akármi.
Neki a játékai fontosak, tök mindegy mennyi van belőle, az az övé. Miért kéne osztoznia, ráadásul egy 6 honapossal.
Ez a rész feltűnt?
tettünk félre olyan játékot, amit sosem adunk oda a picinek, mert az csak az övé, kapott a pici is külön matchboxot, amit a nagy kisajátít és berakja a satajai közé, pedig ő valaszthatta ki direkt a tesónak.
Jól van, az irigy szót idézőjelbe kellett volna tenni, igaz. Írtam, hogy tudom, értem, mégis kell lennie erre megoldásnak.
Azért külön lakást nem tartok fenn a kicsinek, hogy majd ő ott...
Az oviban meg tudja oldani a nagy, hogy közös játék, meg ami a másiknál van, azt nem tépi ki a másik kezéből, és én is bölcsiben dolgozom, simán megy, hogy megbeszéljük a 2, 2.5 évesekkel ezt.
Mégcsak nem is arról van szó, hogy a kicsinek az kell, ami a nagynál van, hanem a nappaliban kiszúr magának valamit, amihez megy, a nagy már rég a 3. Játékkal játszik azóta, és azt is írtam, hogy nem azt várom, hogy szívesen osztozkodjon, hanem ne indulattal tépjen ki mindent a kicsi kezéből, amihez hozzzáér.
Csak itthon nem megy a kistesóval.
Most hogy én sem akarom odaadni a cuccaimat... Azért ha a férjed megfogja a hajkefédet, gondolom nem mész oda orrba verni... Tudom, gyerek, felnőtt, mindent tudok, de ezek a válaszok nem sokat segitettek eddig.
Engedjük el az irigy szót, meg hasonlókat, és akinek van tapasztalata.
Mégegyszer:Most ha a pici elér valamit, izomból kitépi a kezéből és bár odanyom neki egy plüss kockát, szeretném ha nem lenne ilyen durva.
És még van aki azt mondja, hogy a bölcsiben jobb helyen van egy gyerek, mert ott értenek hozzá...
Lásd kérdező, mi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!