Valóban mehet suliba?
Van egy fiam, 2019. Áprilisban született. Most megy nagycsoportba.
A szomszéd unokája is 2019ben született, februárban.
A szomszéd azt állítja, hogy az unoka szeptemberbe suliba megy.
Tényleg mehet 5.5 évesen?
Magyarországon szerintem nem, kizártnak tartom.
Egyébként a kisebbik lányom nekem is 2019. áprilisi és ugye nem év vesztes. Értelmes, okos kislány, de tartok tőle, hogy bírja majd a sulit még így is.
"A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik. Ha a gyermek az iskolába lépéshez szükséges fejlettségi szintet korábban eléri, az Oktatási Hivatal engedélye alapján hatodik életévének betöltése előtt megkezdheti tankötelezettségének teljesítését az általános iskolában. Ennek érdekében a szülőnek kérelmet kell benyújtania az Oktatási Hivatalhoz."
Igen, mehet iskolába.
Augusztus 31-ig, ha betölti a 6. életévét, onnantól tanköteles.
Az általad említett gyermek, 2025 szeptember 1-től válik tankötelessé.
Tehát nem mehet.
4-es.
Nem tudom, ezt honnan idézted. De 5 évesen egyik gyerek sem iskolaérett Magyarországon, mivel az óvodai nevelés országos alapprogramja szerint, 1996 óta nincsenek kötelező foglalkozások! Néhány éve (ha jól emlékszem, 2019-ben) került bevezetésre, hogy a nagycsoportosoknak iskolaelőkészítő foglalkozáson kötelező részt venni. Ez a változtatás azért történt, mert a gyerekek túlnyomó többsége még 7 évesen sem volt iskolaérett, 6 évesen pedig màr alig ment valaki iskolába. Ezzel egyidőben azt is bevezették, hogy 6 éves kortól tankötelesek a gyerekek. Az óvónő szava/ szakmai véleménye már nem ér semmit. Vadidegen emberek döntik el, pusztán 1 alkalom alapján, hogy a gyermek iskolaérett e. A szülő kérvényezheti a gyermek óvodában maradását, további 1 évig, azaz 7
éves korig.
Tehát a lényeg az, hogy az óvodában a gyermekek csak játszanak kiscsoportban és középső csoportban. A foglalkozásokat az óvónő megtartja és amelyik gyermek szeretne, bekapcsolódik. Amelyik gyermek játszani szeretne, az játszhat.
Nagycsoportban jön a kötelező iskolaelőkészítő foglalkozás. Tehát van olyan gyermek, aki 5 évesen még ollóval vágni sem tud és a ceruzát sem fogja helyesen.
Miről beszélünk?
6
Az oktatási hivatal weboldalarol.
És de, vannak kötelező foglalkozások. Az, hogy van olyan gyerek, aki 5 évesen vágni se tud nem jelenti azt, hogy olyan gyerek nincs, akinek ez mondjuk 3 évesen ne menne. Az átlag 6 évesen lesz iskola érett. Átlag, a nagy többség. Van olyan, aki jóval korábban. Van oylan, aki később.
Azta de érdekes! Köszönöm!
Én igaz 92es vagyok. 98szeptember 17én betöltöttem a 6ot. Mégsem kezdhettem el a sulit az a 17 nap miatt.
"Mégsem kezdhettem el a sulit az a 17 nap miatt."
Elkezdhetted volna, ha anno a szüleid kérik az iskola érettségi vizsgálatot és úgy döntenek, elég érett vagy. Azért alapvetően inkább későbbre halasztjak az iskola kérdést, minthogy előrébb vennék
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!