Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Nem kötődő gyerek, hogyan...

Nem kötődő gyerek, hogyan kezelitek?

Figyelt kérdés

Akinek olyan gyereke van, aki nem az a kotődő típus, hogyan kezelitek?

Nekem megmondom őszintén, eléggé rosszul esik, hogy mondjuk nem kapok jóéjtpuszit, és én sem adhatok, nincsenek random "szeretlek Anya" beszólások, vagy simogatás tőle, igazából semmi jelét nem látom hogy szeretne amellett hogy nem is mondja.

3 éves.

Persze nem erőltetem a puszikat, nem szeretném ha kötelezőnek érezné vagy akarata ellenére sem fogom le és csókolgatom vagy ilyesmi, de őszintén szólva nagyon rosszul esik, hogy pl este mese , lámpa oltás, és mikor kérdezem hogy kérsz egy jóéjt puszit, azt mondja hogy nem.

Ha jo napja van akkor dob nekem, de adni...

Változik ez később? Hogy lehet ezen túllépni?

aug. 8. 10:17
 1/9 anonim ***** válasza:
55%
A kotodes kialakulasa, milyensege a kornyezeten mulik, az nem csupan az adott gyerekbol jon. Olvass egy kis pszichologiat,vizsgald meg a nevelesi hibaidat esetleg.
aug. 8. 10:46
 2/9 A kérdező kommentje:

Igen, ezt tudom, gyakran bujunk össze úgy hogy én odakuporodok mellé, megfogom a kezét.

Az apjával jó a viszonyunk, szokott minket látni puszit adni egymásnak, nem kiabálunk meg kerüljük egymást.

Mesénél belül az ölembe, simogatom közben, adok puszit, de mikor este a jóéjtpuszi ideje jön el, nem hogy nem fogadja, el os dobja.

Meg ha mérges rám is eldobja de azt megértem.

aug. 8. 10:52
 3/9 anonim ***** válasza:
88%
Ikreink közül egyikük ilyen, másikuk ennek szöges ellentéte. Ugyanúgy neveljük őket, és mégis szöges ellentétei egymásnak. Már 6 évesek. Nem jöttem rá a titok nyitjára, így fogadtuk el őt. Én sem voltam soha puszilkodós, ölelkezős a szüleimmel, pedig imádom őket. Mások vagyunk.
aug. 8. 13:05
 4/9 anonim ***** válasza:
60%
Olvass a szeretetnyelvekről is ;)
aug. 8. 13:16
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Ezekből nem vonnék le ilyen következtetéseket.

Én már 30 múltam, szerintem két kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor mondtam a szüleimnek, hogy "Szeretlek", puszilkodósak sem vagyunk. Gyerekként sem voltunk azok.

És ez nem azt jelenti, hogy nem "kötődöm". Gyerekként is kötődtem, felnőttként meg teljesen jó a kapcsolatom velük. Tudják, hogy bármikor számíthatnak rám.

Egyébként anyukám is szenvedett hasonlótól, hogy nem ölelgettem, nem adtam puszit, ritkán fogtam meg a kezét. De egyszerűen ilyen a természetem. Nehéz leírni: valahogy a szüleimmel való szeretet nekem olyan természetes volt gyerekként, hogy nem éreztem szükségét mondogatni vagy gyakran ölelgetni őket.

aug. 8. 13:46
 6/9 anonim ***** válasza:
0%
Az én anyám is azt mondaná, hogy szeretettel nevelt, de nem. Én vele nem volt ilyen, mással viszont nagyon, és a gyerekemmel is. Tapadt nagyon kiskorától. Én akkor is elkaptam, megöleltem, babusgattam, játszottam vele, kicsit ráerőltetve, ha nem akarta. Aztán ha nagyon berágott, abbahagytam.. Szerintem kicsit tolakodónak kell lenni ilyennél, és akkor az jó irányba fogja vinni. "naaa anyaaaa, haaaagyjáááááál máááár" én ilyet szeretek hallani, amikor már túl sok, de tudom, hogy azért élvezi, hogy az anyja néha túl sok és úgy kell leráznia a babusgatást, puszit, ölelést. Ő is sokszor kéri és ő is ilyen lett. Babának nem ilyen volt, de belerázódott. Pl elringatni nem lehetett, magától aludt el, ha leraktam, szinte igényelte. Aztán odabújtam és tádámm.. hozzászokott. Hozzá kell szokniuk, hogy kicsit sok legyél, és akkor náluk is oké lesz. Szerintem fontos aktívan kifejezni a szeretetet szavakkal, tettekkel, simogatással, ajándékokkal, mindenhogy, hogy ő akarjon elvonulni, ha már sok neki, akkor meg hagyni kell:)
aug. 8. 16:19
 7/9 anonim ***** válasza:
48%

6: másnál ez meg pont a fordított irányba sül el. Barátnőmnek ilyen anyja volt mint te és rengeteget mesélt róla, hogy azt érezte, hogy élő Teddy macinak volt használva. Az anyja akkor ölelgette, amikor ő akarta és nem értette soha, hogy az “anyaaaa haaaagyááál mááár” az egy kétségbeesett határhúzás, amit az anyja szisztematikusan ignorált.

Én soha nem erőltetném a gyerekemre a testi kontaktust, ha látszik (és hangot is ad neki), hogy nem akarja. Lehet neked szerencséd volt, ki tudja, csak nehogy felnőttként szembesítsen vele, hogy ez neki nem volt oké. (Vagy most jön az, hogy már felnőtt 😏)

aug. 8. 16:31
 8/9 anonim ***** válasza:
33%

Szerintem nem mások gyerekeihez vagy ahhoz a képhez kellene hasonlítani magatokat, amit közösségi oldalakon osztanak meg. Ha neked annyira fontos, hogy a pár éves gyerekedtől ilyen gesztusokat kapj, érdemes lenne MINDKETTŐTÖK érdekében sürgősen valamilyen önismereti terápia után nézned. Mielőtt kimondatlan elvárásaiddal afelé, hogy erőszakolja meg magát a te érzelmi szükségleteid kielégítése érdekeben, örökre megbélyegzed a kapcsolatodat vele és komoly életvezetési problémákba sodrod felnőttkorában.

A másik, hogy én is azt gondoltam, a válaszkész nevelési iránytól minden piszok egyszerű lesz. Pont hogy nem! Mert nagyon nehéz úgy tiszteletben tartani a gyerek határait, hogy közben nagyon fontos azok nagy részét neked kijelölnöd.

De a válasz a kérdésedre, hogy úgy lehet ezen túllépni, ha feldolgozod a saját traumáidat valami terápián. Nagyon sokat segítesz vele az utódaidnak is, de a saját életed minden területén nyereséges!

aug. 11. 02:22
 9/9 Ignis Subdialis ***** válasza:
100%
Amúgy nem ezt jelenti a kötődés. A kötődési képesség fogalmát értik sokszor félre, mert azt a gyerek újszülöttkorától lehet alakítani pár évig. Ezzel később biztonságosan tud majd kötődni másokhoz(!nem hozzád!), jól tud majd kialakítani kapcsolatokat, lesz egészséges önértékelése. De erről a kisgyerekkori kapcsolat az anyával nem mutat még semmit. Sokszor mondják a nonstop anyán lógó gyerekre, hogy milyen jól kötődik, vagy te a tiedre hogy nem. Hát, pont hogy inkább az önállóbb gyerek kötődik (majd) jól, de az sem borítékolható ilyenkor még.
aug. 11. 03:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!