Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 4 éves, szeretne olvasni és...

4 éves, szeretne olvasni és betűket tanulni. Nem korai még? Engedjek neki?

Figyelt kérdés

Ősszel múlt 4 éves a gyerekem. Pár hónapja már érdeklik a betűk, nagyon szereti a könyveket. Egy-két betűt ismer már, kiolvas rövid szavakat, betűzi a feliratokat csomagolásokon, könyvekben. Sok időt tölt a könyvek lapozgatásával, vannak betűmágnesei, amiket szívesen rendez sorba, kirakja a nevét. Szóval látszik, hogy nagyon nyitott rá, de én nagyon korainak tartom.

Ti mit gondoltok, tanítható ennyi idős gyerek olvasni, ha ennyire akarja?

2024. febr. 4. 11:45
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
82%
Nem kell tanítani neki semmit, de ha kérdez lehet válaszolni. És ezt is tetted, különben nem tudná hogyan kell leírni a nevét. Írást azért ne "tanitsd" mert nem is a betűkkel kezdik, hanem az iraselemekkel(vonal, hurokvonal, stb.). Iskola előtt érdemes vonalhuzo feladatokat csinálni, olyan könyvet vehetsz neki. Kórt, vonalakat kell athuzni ceruzaval. Pl. Szabó Szilvia: látogatás a vonalak birodalmában. De sok ilyet lehet kapni mindenfelé. Illetve finommotorika fejlesztése, vasalogyongy, bármi babralos játék kell az írás előtt. Inkább ezekkel foglalkozzon, mint az írással. Ha rosszul rögzül, akkor nehéz lesz újratanítani. És egy 4 évesnek nem is kell tanulni, játszani kell abból tanul.
2024. febr. 4. 12:34
 12/20 anonim ***** válasza:
91%

Tanítóként írok. Nem kell elzárni a betűktől, szakemberek úgy értik, hogy direktben ne tanítsd, mert azzal sokat lehet ártani. Ha megkérdezi, milyen betű, válaszolj neki. Ha összeolvas valamit, örüljetek, de ne mutasd neki, "hogy kell" összeolvasni.

Írást tényleg ne, nem elég fejlett még hozzá a keze.

2024. febr. 4. 13:05
 13/20 anonim ***** válasza:
0%

"...csak épp olvasásórán nagyon unatkoztam a suliban"

Pontosan ezt szokták felhozni ellene leggyakrabban.

Azt meg nem tudom, miből állapítod meg egy tudományos cikkről, hogy szedett-vetett.

2024. febr. 4. 13:21
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is ha érdekli, akkor hagyd, mint másban is javasolják is, mindig csak annyit taníts neki, amit ő kérdez... Ugyanúgy, ahogy a maga szintjén a 2evesnek sem korai a "szexuális felvilágosítás" - amennyiben érdeklődik, elmagyarazod neki, hogy a fiúknak kukijuk, a lányoknak puncijuk van stb, vagy egy 4 évesnek sem korai, mikor betéve tud mindent a dinoszauruszokrol (pedig nem lesz belőle paleontologus), úgy nyugodtan, ha megkerdezni :ez milyen betű, ezt a szót hogy kell olvasni?...elegitsd ki a kérdését, és ennyi.

At én fiam most 1,5 éves, és már felismeri a betűket (mármint tudja, hogy egy adott oldalon "ezek" a betűk.. Szereti a számokat is, de én sem számolni tanítom, csak a mindennapi élet velejarojakent bevonom őt a számok ismeretébe - na meg hogy lefoglaljam, mikor szükséges (így Pl számoljuk a csoppeket a c-vitamin kanálra adagolasakor, vagy megszámoljuk a kapcsokat a rugin, mikor öltözünk.

2024. febr. 4. 17:13
 15/20 anonim ***** válasza:
52%
Ha szeretne írni, akkor szórj egy tepsibe búzadarát és abba írjatok.
2024. febr. 4. 17:33
 16/20 anonim válasza:
Az én húgom már olvasott 5 évesen.Írni is tudott valamennyire.Ismerte a betűket is.
2024. febr. 4. 21:29
 17/20 anonim ***** válasza:
63%

Én már 5 évesen teljesen folyékonyan olvastam. Nem erőltették anyáék, de sohasem fogtak vissza.

Volt egy cicás mesekönyvem (Cillancs), azon tanultam meg olvasni. Apával, mert anya olyankor már aludt a korai kelés miatt.

2024. febr. 5. 15:42
 18/20 anonim ***** válasza:
Én magamtól tanultam meg olvasni 5 évesen. Az első 2 osztályban majdnem ideggörcsöt kaptam,hogy a többiek mi a fenéért nem olvasnak rendesen. Hú,nagyon ideges voltam,utáltam is az olvasás órát.
2024. febr. 6. 23:59
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Én írtam a 10-es választ.

Annyit még hozzátennék, hogy a fiam osztályfőnöke, amikor szembesült vele, hogy ennyire jól olvas a gyerek, nem idegrohamot kapott, hanem épp ellenkezőleg, kb dörzsölte a kezét, hogy majd milyen jó kis feladatlapokat fog neki nyomtatni, és csinálhatja, míg a többiek gyakorolnak.

Én is folyékonyan olvastam, mire iskolába kerültem, ennek ellenére engem is le tudott kötni a tanárom órán.

Egy jó pedagógus megoldja ezt (és nem úgy, hogy a jól olvasó gyereket letojja és hagyja nézni ki a fejéből egész órán).

2024. febr. 7. 11:31
 20/20 anonim válasza:
Az én kisfiam már 2 évesen ott ült mellettem, mikor a férjemnek írtam nap közben a gépen, és minden szóra, betűre rákérdezett,3 volt, mikor már szavakat küldött neki a levél végén, közben.. :) ennek az lett az eredménye oviban már ő olvasta időnként a többieknek a meséket alváskor. Az iskolában végig előnyére volt, hogy a tartalomra tudott figyelni, nem a betűkre magukra. Jelenleg 19 éves egyetemista, aki 13. éve jeles tanuló!! Így ennyi tapasztalattal bíztatlak, hogy segítsd a betűk megismerésében:) Nagyon nagy hasznára lesz az iskolában!Játszi könnyedséggel tanult a fiam. Minden jót nektek!!
2024. márc. 8. 07:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!