4 éves, szeretne olvasni és betűket tanulni. Nem korai még? Engedjek neki?
Ősszel múlt 4 éves a gyerekem. Pár hónapja már érdeklik a betűk, nagyon szereti a könyveket. Egy-két betűt ismer már, kiolvas rövid szavakat, betűzi a feliratokat csomagolásokon, könyvekben. Sok időt tölt a könyvek lapozgatásával, vannak betűmágnesei, amiket szívesen rendez sorba, kirakja a nevét. Szóval látszik, hogy nagyon nyitott rá, de én nagyon korainak tartom.
Ti mit gondoltok, tanítható ennyi idős gyerek olvasni, ha ennyire akarja?
Tanítóként írok. Nem kell elzárni a betűktől, szakemberek úgy értik, hogy direktben ne tanítsd, mert azzal sokat lehet ártani. Ha megkérdezi, milyen betű, válaszolj neki. Ha összeolvas valamit, örüljetek, de ne mutasd neki, "hogy kell" összeolvasni.
Írást tényleg ne, nem elég fejlett még hozzá a keze.
"...csak épp olvasásórán nagyon unatkoztam a suliban"
Pontosan ezt szokták felhozni ellene leggyakrabban.
Azt meg nem tudom, miből állapítod meg egy tudományos cikkről, hogy szedett-vetett.
Szerintem is ha érdekli, akkor hagyd, mint másban is javasolják is, mindig csak annyit taníts neki, amit ő kérdez... Ugyanúgy, ahogy a maga szintjén a 2evesnek sem korai a "szexuális felvilágosítás" - amennyiben érdeklődik, elmagyarazod neki, hogy a fiúknak kukijuk, a lányoknak puncijuk van stb, vagy egy 4 évesnek sem korai, mikor betéve tud mindent a dinoszauruszokrol (pedig nem lesz belőle paleontologus), úgy nyugodtan, ha megkerdezni :ez milyen betű, ezt a szót hogy kell olvasni?...elegitsd ki a kérdését, és ennyi.
At én fiam most 1,5 éves, és már felismeri a betűket (mármint tudja, hogy egy adott oldalon "ezek" a betűk.. Szereti a számokat is, de én sem számolni tanítom, csak a mindennapi élet velejarojakent bevonom őt a számok ismeretébe - na meg hogy lefoglaljam, mikor szükséges (így Pl számoljuk a csoppeket a c-vitamin kanálra adagolasakor, vagy megszámoljuk a kapcsokat a rugin, mikor öltözünk.
Én már 5 évesen teljesen folyékonyan olvastam. Nem erőltették anyáék, de sohasem fogtak vissza.
Volt egy cicás mesekönyvem (Cillancs), azon tanultam meg olvasni. Apával, mert anya olyankor már aludt a korai kelés miatt.
Én írtam a 10-es választ.
Annyit még hozzátennék, hogy a fiam osztályfőnöke, amikor szembesült vele, hogy ennyire jól olvas a gyerek, nem idegrohamot kapott, hanem épp ellenkezőleg, kb dörzsölte a kezét, hogy majd milyen jó kis feladatlapokat fog neki nyomtatni, és csinálhatja, míg a többiek gyakorolnak.
Én is folyékonyan olvastam, mire iskolába kerültem, ennek ellenére engem is le tudott kötni a tanárom órán.
Egy jó pedagógus megoldja ezt (és nem úgy, hogy a jól olvasó gyereket letojja és hagyja nézni ki a fejéből egész órán).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!